Tramp povrijeđen, pucnjava na njegovom izbornom skupu u Pensilvaniji

Vašington post objavio je da je jedan osoba iz publike ubijena, i da je osumnjičeni za pucanjavu mrtav. Tramp je više puta podigao pesnicu prema masi i vikao dok ga je američka tajna služba sprovodila do vozila. CNN je javio da je Tramp povrijeđen, ali nije naveo druge detalje. Nije jasno kako je i kakve povrede zadobio

67272 pregleda 164 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više pucnjava čulo se na mitingu na otvorenom u Pensilvaniji, nedugo nakon što je republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp počeo govor.

"Donald Tramp je bio bezbjedan", saopštila je američka tajna služba nakon što je odjeknulo više pucnjava na mitingu u Pensilvaniji, prenijela je agencija Rojters.

Donald Tramp
foto: Reuters

Vašington post objavio je da je jedna osoba iz publike ubijena, i da je osumnjičeni za pucanjavu mrtav.

Okružni tužilac okruga Batler Ričard Goldfinger kazao je da je Tramp pogođen u pucnjavi, ali da je bezbjedan.

Donald Tramp
foto: Reuters

"Jedan član publike je ubijen, a napadač je mrtav. Još jedna osoba je u teškom stanju", rekao je tužilac.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako Tramp pravi grimasu i podiže desnu ruku.

Donald Tramp
foto: Reuters

"Tajna služba je primijenila zaštitne mjere i bivši predsjednik je bezbjedan“, saopštio je portparol Tajne službe na mreži X nakon, kako je agencija nazvala incident.

"Ovo je sada aktivna istraga Tajne službe i dalje informacije će biti objavljene kada budu dostupne".

Tjelohranitelji su se nakon što su se čuli pucnji okupili oko Trampa koji se sagnuo ispod podijuma, a naoružani oficiri su zauzeli položaje ispred bine.

Donald Tramp
foto: Reuters

Tramp je više puta podigao pesnicu prema masi i vikao dok ga je američka tajna služba sprovodila do vozila.

Donald Tramp
foto: Reuters

CNN je javio da je Tramp povrijeđen, ali nije naveo druge detalje. Nije jasno kako je i kakve povrede zadobio. Na snimku se vidi kako ima krv na desnom uhu i desnoj strani lica.

Jedan svjedok, Ron Mose, rekao je da je čuo nešto što je zvučalo kao četiri pucnja, opisujući zvuk kao "pop, pop, pop", piše Rojters.

Portparol Trampove kampanje rekao je da je Tramp dobro i da je na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi.

"Predsjednik Tramp se zahvaljuje organima za sprovođenje zakona i na njihovoj brzoj akciji tokom ovog gnusnog čina. On je dobro i nalazi se na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Više detalja će uslijediti“, naveo je portparol Stiven Čung u saopštenju.

Predsjednik SAD Džozef Bajden primio je inicijalni brifing o incidentu, saopštila je Bijela kuća.

Mjesto mitinga se veoma brzo ispraznilo, ostale su prevrnute stolice, a bina je ograđena žutom policijskom trakom. Iznad mjesta pucnjave je kružio helikopter, a naoružani policajci su takođe viđeni na krovu zgrade u blizini bine na kojoj je stajao Tramp, prenosi Rojters.

Donald Tramp
foto: Reuters

Tramp i Bajden su u tijesnoj izbornoj trci uoči izbornog revanša iz 2020, pokazuje većina relevantnih istraživanja javnog mnjenja.

Bajden se suočava sa sopstvenim problemima unutar Demokratske stranke poslije katastrofalne debate protiv Trampa prije nešto više od dvije nedjelje.

Tramp, koji je bio predsjednik od 2017-2021, lako je nadmašio svoje rivale za republikansku nominaciju na početku kampanje i uglavnom je ujedinio oko sebe stranku koja se nakratko pokolebala u podršci nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol 6. januara 2021, pokušavajući da poništi svoj izborni poraz.

Bonus video: