FBI: Atentat na Trampa na mitingu; Pogođen je u uho, ubijene dvije osobe, među njima i napadač

Tramp je rekao da je "pogođen metkom koji mi je probio gornji dio desnog uha". "U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno", rekao je predsjednik SAD Džo Bajden

250125 pregleda 114 reakcija 114 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 14.07.2024. 21:57h
Završeno
21:57h

Nakon što je preživio pokušaj atentata bivši predsjednik SAD Donald Tramp najavio je da večeras kreće u Milvoki, grad koji će biti domaćin konvencije na kojoj Republikanska partija bira kandidata za predsjedničke izbore u novembru.

"Zbog jučerašnjih strašnih događaja planirao sam da odložim put u Milvoki za dva dana. Ali neću dozvoliti da me strijelac ili ubica natjera da promijenim svoj raspored", napisao je bivši predsjednik na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

(Beta)

21:20h

Policija američke države Pensilvanije saopštila je da su dvije osobe koje su povrijeđene na Trampovim mitingu u stabilnom stanju, prenosi agencija Rojters.

21:06h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden osudio je u nedjelju pokušaj ubistva republikanskog rivala Donalda Trampa, pozvao Amerikance da se okupe u jedinstvu, te naredio reviziju bezbjednosti na mitingu gdje je Tramp ranjen, prenosi agencija Rojters.

19:57h

Materijali za pravljenje bombi otkriveni su u kući osumnjičenog za pucnjavu na mitingu Donalda Trampa, saopštili su zvaničnici za sprovođenje zakona koji su anonimno govorili za agenciju Asošiejted pres, prenosi britanski list Gardijan.

Materijali za pravljenje bombi takođe su navodno pronađeni u automobilu osumnjičenog u blizini mjesta mitinga.

Zvaničnici za sprovođenje zakona su takođe rekli Asošiejted presu da vjeruju da je oružje koje je 20-godišnji osumnjičeni koristio u pokušaju da ubije Trampa kupio njegov otac prije najmanje šest mjeseci.

19:54h

Osumnjičeni za napad imao je eksplozivnu napravu u svom automobilu, piše Vol strit žurnal, prenosi britanski list Gardijan.

Prema izvorima upućenim u tu temu, automobil sa ovakvim uređajima bio je parkiran u blizini mitinga na kojem se Donald Tramp obratio masi prije pokušaja atentata.

Žurnal dalje izvještava da je policija primila više izvještaja o sumnjivim paketima u blizini lokacije ubice i da su poslati tehničari za deaktivaciju bombi.

18:38h

Članovi porodice identifikovali su Korija Komperatora kao učesnika skupa koji je ubijen u pokušaju atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u Batleru u Pensilvaniji.

Komperator, bivši šef vatrogasaca za grad Bafalo, izgubio je život dok je pokušavao da zaštiti suprugu i ćerke kada je napadač iz Pensilvanije Tomas Metju Kruks otvorio vatru na Trampa tokom njegovog predizbornog govora na mitingu izvestili su lokalni mediji, prenosi Foks njuz (Fox news).

Sestra žrtve, Davn Komperator Šafer, napisala je u objavi na Fejsbuku da je Kori "bio heroj koji je štitio svoje ćerke".

"Njegova žena i djevojke su upravo preživjele nezamislivo. Moj mlađi brat je upravo napunio 50 godina i ostalo mu je još toliko života da doživi. Mržnja nema granica i ljubav nema granica. Molite se za moju snaju, nećake, za moju majku, sestru, mene i njegove nećake, jer ovo izgleda kao užasna noćna mora, ali znamo da je to naša bolna stvarnost", napisala je ona.

(Beta)

17:01h

Supruga Donalda Trampa, bivša prva dama SAD Melanija Tramp oglasila se nakon atentata na njenog muža i pozvala naciju na jedinstvo.

"Sada mislim na vas, moji sugrađani Amerikanci. Uvijek smo bili jedinstveni. Ameriko, tkivo naše nježne nacije je načeto, ali naša hrabrost i zdrav razum moraju se uzdići i ponovo nas spojiti da budemo kao jedno" napisala je ona, prenosi Foks njuz (Fox news).

Melanija Tramp se zahvalila agentima američke Tajne službe "koji su rizikovali sopstvene živote da bi zaštitili mog supruga" i izrazila saučešće svim ostalim žrtvama, uključujući i porodicu osobe koja je poginula u napadu tokom mitinga u Batleru.

"Čudovište koje je označilo mog muža kao neljudsku političku mašinu, pokušalo je da skrajne Donaldove strasti, smijeh, genijalnost, ljubav prema muzici i inspiraciju. Suštinski aspekti života mog muža – njegova ljudska strana – bili su zakopani ispod političke mašine", napisala je Melanija Tramp.

(BETA)

Izmjena: 17:04h
17:00h

Tim za predizbornu kampanju Donalda Trampa pokrenuo je dobrotvornu akciju GoFundMe kojom prikuplja novac za žrtve napada na bivšeg predsjednika SAD, u Batleru, u Pensilvaniji.

Jedan učesnik skupa je poginuo, a dvojica su povrijeđena u tom napadu, a samog napadača je ubila tajna služba. Imena žrtava tek treba da budu otkrivena, piše Foks njuz (Fox News)

Trampov tim je kao cilj dobrotvorne akcije postavio prikupljanje milion dolara.

Bivši predsjednički kandidat GOP Vivek Ramsvami donirao je 30.000 dolara za tu svrhu, a Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner donirali su 10.000 dolara.

(BETA)

16:58h

Oružje kojim je Tomas Metju Kruks, 20-ogodišnjak iz sjeveroistočne savezne američke države Pensilvanije, koristio za atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, dobio je od svog oca Tomasa Kruksa, saopštili su danas američki zvaničnici.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, dva policajca su rekla agenciji AP da je Kruksov otac kupio oružje prije više od šest mjeseci.

Zvaničnici su rekli da federalni agenti i dalje rade na tome da razjasne kad i kako je napadač došao do oružja, a pokušavaju da identifikuju i mogući motiv za pokušaj atentata na Tramp, a koji će u ponedjeljak najverovatnije postati kandidat Republikanske stranke za predstojeće predsjedničke izbore u SAD.

(BETA)

15:54h

Američka tajna služba istražuje kako je naoružani napadač uspio da se približi dovoljno da puca i povrijedi bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa na mitingu u subotu u Pensilvaniji.

Naoružani napadač, kojeg su ubili pripadnici Tajne službe, ispalio je više hitaca ka bini sa "uzvišenog položaja izvan mjesta održavanja skupa", prenosi Glas Amerike.

Analiza AP-a više od deset video snimaka i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka lica mjesta, pokazuju da je strijelac uspio da se zapanjujuće približi bini na kojoj je govorio bivši predsjednik.

Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geolocirao AP vidi se tijelo čovjeka u sivoj kamuflažnoj odeći kako nepomično leži na krovu proizvodnog pogona sjeverno od kompleksa Batler Farm Šov, gde je održavan Trampov miting.

Krov je bio manje od 150 metara od mjesta gdje je Tramp govorio.

FBI je rano jutros identifikovao napadača kao Tomasa Metjua Kruksa (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji.

(MINA)

14:46h

Šta se zna o Tomasu Metjuu Kruksu, osumnjičenom za atentat na Trampa?

14:09h

Kremlj "čvrsto osuđuje svako nasilje u okviru političke borbe", rekao je danas porptarol ruskog predsjedništva Dmitrij Peskov, poslije pokušaja atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

"Poslije brojnih pokušaja da se eliminiše kandidat Tramp iz političke arene koristeći prvo sudska sredstva... sudove, tužioce, pokušaje političke diskreditacije, bilo je svim spoljnim posmatračima jasno da je njegov život u opasnosti", rekao je Peskov novinarima.

On je takođe naglasio da Rusija "apsolutno ne vjeruje da je taj pokušaj... organizovala aktuelna vlast".

14:08h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, izjavivši da incident "nije bio samo gnusan zločin, već takođe i pokušaj atentata na američku demokratiju", prenijeli su izraelski mediji.

"Na sreću Tramp je čudom preživio", rekao je Netanjahu danas na početku redovne sjednice vlade i poželio mu brz oporavak "u svoje ime, u ime supruge Sare, u ime ministara u izraelskoj vladi i čitavog naroda Izraela".

(BETA)

12:34h

Milatović je osudio napad na Trampa i rekao da su akti političkog nasilja neprihvatljivi.

12:29h

Jedna osoba koja je prisustvovala mitingu u Batleru kazala je da je vidjela navodnog napadača na krovu zgrade. Ben Mejser kazao je policijskim službenicima da je vidio naoružanog napadača kako se kreće sa krova na krov objekata u blizini mitinga malo prije pokušaja atentata.

"Kad sam krenuo nazad do mjesta gdje sam bio, nakon što sam prijavio napadača policiji, počeli su da se čuju hici i nastao je haos, svi smo počeli da trčimo", kazao je on za KDKA-TV.

12:28h

Austrijski kancelar Karl Nehamer napisao je na Iksu da je "zgrožen" atentatom i poželio Trampu brz i pun oporavak.

"Nema mjesta političkom nasilju u našem društvu. Naše misli su sa svim žrtvama ovog napada", rekao je on.

Češki premijer Petr Fijala snažno je osudio napad i poželio Trampu brz oporavak.

Egipatski predsjednik Abdelfatah El Sisi izrazio je zabrinutost i naglasio osudu svoje zemlje za taj napad.

"Izražavam želje Trampu za brzi oporavak i da se američka izborna kampanja nastavi u mirnoj i zdravoj atmosferi, bez bilo kakvih aspekata terorizma, nasilja ili mržnje", rekao je El Sisi.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele osudio je atentat na Trampa i rekao da nema mjesta nasilju u demokratiji, saopštila je kancelarija predsjednika preko Iksa.

Estonska premijerka Kaja Kalas napisala je na Iksu da je šokirana napadom i da su njene misli sa žrtvama.

"Političko nasilje u bilo kom obliku nema opravdanja", napisala je Kalas.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je duboko šokirana napadom na bivšeg predsjednika SAD tokom predizbornog skupa i poželjela mu brz oporavak.

"U demokratiji nema mjesta političkom nasilju", napisala je fon der Lajen na mreži Iks.

I predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izrazila je šok zbog "užasnog napada" na mreži Iks i dodala da je "političko nasilje neprihvatljivo i da ne smije da ima mjesta u našim društvima".

Finski predsjednik Aleksander Stub je na mreži Iks napisao da ga je napad šokirao i da mu je drago da čuje da je Tramp dobro. On je snažno osudio napad i bilo koji čin političkog nasilja.

Izraelski predsednik Isak Hercog rekao je na mreži Iks da "apsolutno i nedvosmisleno" osuđuje pokušaj atentata na Trampa i poželio mu brz oporavak.

Italijaska premijerka Đorđa Meloni poželjela je Trampu brz oporavak i izrazila nadu "da će u narednih nekoliko mjeseci izborne kampanje prevladati dijalog i odgovornost nad mržnjom i nasiljem".

Napad su osudili i meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, južnokorejski predsjednik Jon Suk Jeol, švedski premijer Ulf Kristerson.

Željama za brz oporavak i osudama su se pridružilli i tajvanska predsjednica Lai Čing-te, filipinski predsjednik Ferdinand Markos mlađi...

12:26h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je Tramp "čudom ostao živ" i dodao da je "vrijeme da se polako podižu slobodarske snage svijeta".

U novom obraćanju srpskim medijima u Egiptu, gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima te države, Vučić je rekao da su atentati na Trampa i ranije na slovačkog predsjednika Roberta Fica posljedica "ludila satanizacije u kojoj postoji samo jedna dozvoljena istina i gdje niko nema pravo na drugačije mišljenje".

"Tramp je čudom ostao živ, čudo ga je sačuvalo. Dobro je da je to čudo sačuvalo i Fica. To je sve ludilo satanizacije koju sprovode svakog dana i u kojoj postoji samo jedna dozvoljena istina i gdje niko nema pravo na drugačije mišljenje", kazao je predsjednik Srbije.

Upitao je da li demokratija danas u svijetu znači ukidanje svih koji drugačije misle.

"Hajde da ukinemo sve ruske, sve kineske medije a u Srbiji nema demokratije jer ima američkih, francuskih, njemačkih, evropskih, ruskih, ukrajinskih, kineskih... E, to je diktatura, a onda dođu neke njihove budale da nam objašnjavaju zašto je važno da nema tih medija, jer to kao nisu mediji, već propagandni servisi... Ma idi, a ovo tvoje je nepristrasno, objektivno, sve pošteno izvještava. I tako nas prave ludim iz dana u dan", rekao je Vučić.

On je dodao da istina "ne može biti ućutkana".

"Vrijeme je da se polako podižu slobodarske snage svijeta i da kažu 'ne možete više da nas pravite ludim'. Kao što hoćemo da živimo u svojoj slobodnoj zemlji, ne zamjeramo se nikom, samo nismo tako ni ludi ni glupi kao što mislite", kazao je Vučić.

(BETA)

12:25h

Predsjednica i premijer Kosova, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti osudili su atentat na Trampa, navodeći da je "bilo kakva vrsta političkog nasilja neprihvatljiva".

"Potpuno smo solidarni sa bivšim predsjednikom Donaldom Trampom, njegovom porodicom i svim Amerikancima pogođenim pucnjavom na mitingu u Pensilvaniji. Bilo kakva vrsta političkog nasilja bilo gdje je apsolutno neprihvatljiva i mi je najoštrije osuđujemo", napisala je Osmani na društvenoj mreži Iks.

Kurti je na toj društvenoj mreži napisao da se pridružuje osudama pokušaja ubistva bivšeg predsjednika SAD.

"Politička neslaganja u demokratiji uvijek treba da se izražavaju mirnim oblicima govora i protesta i rješavaju slobodnim i poštenim izborima, bez izuzetaka", napisao je Kurti.

Premijer Sjeverne Makedonije Hristijan Mickoski osudio je takođe atentat na Trampa i poželio mu brz oporavak.

"U ovim trenucima tuge, šoka i zabrinutosti američkog naroda, kao predsjednik Vlade, izražavam najveću osudu za kukavički pokušaj atentata na predsjednika Donalda Trampa", napisao je Mickoski na Fejsbuku.

Premijer Sjeverne Makedonije je "predsjedniku Trampu i povrijeđenim građanima poželio oporavak i izlječenje".

"Naše misli i molitve su sa predsjednikom Trampom, njegovom porodicom i američkim narodom", napisao je Mickoski.

(BETA)

11:57h

Crnogorski premijer Milojko Spajić osudio je napad na Trampa i poručio da je nasilje neprihvatljivo "na bilo kom mjestu, a posebno u političkoj areni".

11:48h

Španski kralj i premijer poslali su poruke podrške Donaldu Trampu i Sjedinjenim Državama i osudili napad na bivšeg američkog predsjednika, kao i italijanska premijerka Đorđa Meloni. Napad su osudili i egipatski predsjednik Abdel Fatah Al Sisi, južnokorejski Jun Suk Jeol, holandski premijer Dik Šof.

Poljski predsjednik Andrzej Duda kazao je da je napad šokantan trenutak ne samo za Ameriku, već za sav slobodan i demokratski svijet.

"Nasilje nikad nije odgovor na političke razlike u demokratiji. Siguran sam da se oko ovoga svi bez sumnje možemo složiti", napisao je poljski premijer Donald Tusk na društvenoj mreži X i poželio Trampu brz oporavak.

Bonus video: