Šta se zna o Tomasu Metjuu Kruksu, osumnjičenom za atentat na Trampa

FBI je saopštio da radi na utvrđivanju motiva napada, u kojem je jedan učesnik skupa poginuo, a dva su teško povrijeđena. Tramp je pogođen u uho

27673 pregleda 7 komentar(a)
Policija pretražila porodičnu kuću Kruksa, Foto: Reuters
Policija pretražila porodičnu kuću Kruksa, Foto: Reuters

Američki Federalni istražni biro (FBI) je identifikovao Tomasa Metjua Kruksa (20) iz Betel Parka u Pensilvaniji kao "osobu umiješanu" u pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u subotu, na predizbornom skupu u mjestu Batler u toj saveznoj državi.

Tramp je u objavi na društvenim mrežama rekao da je dobro, nakon što je "pogođen metkom koji mi je probio gornji dio desnog uha".

FBI je saopštio da radi na utvrđivanju motiva napada, u kojem je jedan učesnik skupa poginuo, a dva su teško povrijeđena. Tramp je pogođen u uho.

Političke sklonosti Kruksa, koga je tajna služba ubila nakon atentata, nisu bile odmah jasne. Dokumenta pokazuju da je Kruks bio registrovan kao republikanski glasač u Pensilvaniji, ali izvještaji o finansiranju savezne kampanje takođe pokazuju da je 2021. dao 15 dolara odboru za progresivnu političku akciju, prenosi britanski Gardijan.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je vazdušni prostor iznad Betel parka zatvoren „odmah“ iz posebnih bezbjednosnih razloga.

Američka tajna služba saopštila je da su njeni agenti pogodili iz vatrenog oružja osumnjičenog napadača nakon što je pucao na Trampa – koji je u to vrijeme govorio na bini – „sa uzvišenog položaja izvan mjesta održavanja skupa“ u okrugu Batler.

d
foto: REUTERS

Tramp je zahvalio bezbjednosnim zvaničnicima na njihovom "brzom odgovoru".

Pišući na mreži Truth Social, naveo je: „Prije svega, želim da izrazim saučešće porodici osobe ubijene na mitingu, kao i porodici [onih] teško povrijeđenih“, rekao je Tramp, koji je odveden u bolnicu na procjenu, a zatim je navodno otpušten oko 22.20 po lokalnom vremenu.

„Nevjerovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji", dodao je.

Video sa NBC Newsa je zabilježio više od dvanaest hitaca na mitingu, a kasniji su očigledno dolazili od agenata koji su štitili predsjednika, koji je u to vrijeme govorio na bini, navodi Gardijan.

Može se čuti glas koji govori: „Dolje, dolje, dolje!“ Agenti su stigli kako bi se bacili na Trampa dok se pucnjava nastavila, a iz gomile su se čuli vrisci.

Ta TV stanica je zabilježila i kako jedan od agenata govori: „Napadač je pao. Strijelac je pao. Da li je bezbjedno da se krećemo? Čisto je, čisto je."

Dok su agenti pokušavali da sklone Trampa sa bine na mitingu, on je rekao: „Dozvolite mi da uzmem cipele. Pustite me da uzmem cipele.” Čuju se agenti kako govore bivšem predsjedniku: „Imam Vas. Držite se. Glava Vam je krvava. Moramo da se krećemo.”

Tramp je odgovorio: „Čekaj, čekaj“. Zatim je podigao stisnutu pesnicu i uzviknuo: „Borba, borba, borba“.

Prisutni su odgovorili povicima: „SAD! SAD! SAD!"

d
foto: REUTERS

Agenti su potom udaljili Trampa sa lica mjesta. Na video snimku je prikazana krv na Trampovom uhu.

Lokalni okružni tužilac Ričard Goldringer na CNN-u je rekao da je jedan aspekt napada koji će istražitelji „morati da otkriju” kako je strijelac uspio da se približi dovoljno da uperi oružje u Trampa i da više puta puca.

Najživopisniji rani izvještaj o pucnjavi došao je od Trampovog pristalice, koji je rekao da nije bio na mjestu mitinga, ali na udaljenosti gdje je mogao čuti Trampov govor, kada je vidio čovjeka koji je nosio pušku kako se penje na krov obližnje zgrade.

Muškarac, koga BBC nije identifikovao, rekao je da su on i ljudi sa kojima je bio počeli da pokazuju na čovjeka, pokušavajući da upozore obezbjeđenje i policiju na „momka na krovu sa puškom“. Ali policija nije reagovala i za nekoliko minuta napadač je ispalio nekoliko hitaca prema Trampu.

U tom trenutku, rekao je muškarac za BBC, agenti Tajne službe su pogodili napadača i „raznijeli mu glavu“.

d
foto: Reuters/Maxar

Čini se da su hici došli izvan područja koje je obezbjeđivala Tajna služba, navodi agencija. FBI je saopštio da je na čelu istrage napada.

Na brifingu kasno u subotu, zvaničnici FBI-a rekli su novinarima da je iznenađujuće da je osumnjičeni mogao da ispali više hitaca. Tajna služba nije imala predstavnika na tom brifingu, koji je uključivao FBI i službenike državnih bezbjednosnih organa.

Nekoliko sati nakon napada, Nadzorni odbor u Predstavničkom domu američkog Kongresa pod vođstvom republikanaca pozvao je direktoricu američke tajne službe Kimberli Čitl da svjedoči na saslušanju zakazanom za 22. jul.

„Amerikanci traže odgovore o pokušaju ubistva predsjednika Trampa“, navodi se u saopštenju odbora na društvenim mrežama.

Trampove pristalice osudile su Tajnu službu, koja je odgovorna za zaštitu Trampa kao bivšeg predsjednika SAD.

„Kako je snajperisti sa punom puškom dozvoljeno da puzi do najbližeg krova do predsjedničkog kandidata“, pitao je konzervativni aktivista Džek Posobijek na Iksu.

Predsjednik SAD Džo Bajden, koji je razgovarao sa Trampom poslije pucnjave, rekao je da je zahvalan što je čuo da je Tramp „bezbjedan i da mu ide dobro“. Bajden je takođe pozvao na široku osudu političkog nasilja.

„Trampov skup… trebalo je da se održi mirno“, rekao je on. "To jednostavno nije prikladno."

Bajden je stigao u Bijelu kuću u nedjelju rano nakon što je prekinuo vikend putovanje u Rehobot Bič u Delaveru.

Bijela kuća je saopštila da će kasnije ujutru dobiti brifing od Državne bezbjednosti i bezbjednosnih o atentatu na Trampa. Trebalo bi da prisustvuje i potpredsjednica Kamala Haris.

Za sada se malo zna o Kruksu osim njegove adrese i činjenice da je bio registrovan kao republikanac, ali je takođe dao 15 dolara liberalnom PAC-u 20. januara 2021, na dan kada je predsjednik Džo Bajden položio zakletvu. Donacija grupi, ActBlue, bila je namenjena njenom Projektu progresivne izlaznosti, koji ima za cilj da podstakne liberale da glasaju, piše Gardijan.

Kruksov otac, Metju Kruks, kratko je dao izjavu za CNN u subotu uveče, rekavši da ispituje „šta se dođavola dešava“ i da će prije daljeg komentarisanja sačekati dok ne razgovara sa bezbjednosnim organima.

Kruks je 2022. završio srednju školu Betel Park i dobio nagradu od 500 dolara od Nacionalne inicijative za matematiku i nauku, prema mediju Pittsburgh Tribune-Review.

Bonus video: