Tramp stigao u Milvoki na republikansku konvenciju

"Namjeravao sam odgoditi svoj put u Viskonsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti napadaču ili potencijalnom ubici da nas natjera na promjenu rasporeda ili bilo šta drugo", rekao je Tramp

10128 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Donald Tramp otputovao je u Milvoki, gdje će ga republikanci ove sedmice zvanično nominovati za predsjedničkog kandidata, dan nakon što je preživio pokušaj atentata.

Predsjednik Džo Bajden, demokrata, naredio je reviziju bezbjednosnih mjera kako bi se utvrdilo kako se 20-godišnjak s puškom AR-15 približio dovoljno blizu da puca u Trampa u subotu. Kao bivši predsjednik, Tramp ima doživotnu zaštitu Tajne službe Sjedinjenih Država.

Tramp (78) je držao predizborni skup u Batleru u Pensilvaniji - ključnoj državi na izborima 5. novembra - kada su odjeknuli pucnji, pogodivši mu desno uho. Njegovi saradnici rekli su da je samo lakše ranjen i da se osjeća dobro.

Jedna osoba u gomili je ubijena, a dvije su ranjene. Agenti tajne službe smrtno su ustrijelili osumnjičenog, objavljeno je.

Tramp bi trebalo da dobije zvaničnu nominaciju svoje stranke na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji, koja 15. jula počinje u Milvokiju u saveznoj državi Viskonsin.

FBI je rekao da nema poznatih prijetnji konvenciji ili bilo kome ko će prisustvovati, dok je Tajna služba rekla da ne predviđa nikakve promjene u bezbjednosnom planu.

"Namjeravao sam odgoditi svoj put u Viskonsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dopustiti napadaču ili potencijalnom ubici da nas natjera na promjenu rasporeda ili bilo šta drugo", napisao je Tramp 14. jula na svojoj stranici Truth Social.

Konvencija će uključivati govore republikanskih zvijezda u usponu, a Tramp bi trebalo da objavi svoj izbor za potpredsjedničkog kandidata. Očekuje se da će se na konvenciji iznositi stavovi stranke o temama kao što su abortus, imigracija i ekonomija.

FBI je identifikovao Tomasa Metjua Kruksa iz Betel Parka u Pensilvaniji kao osumnjičenog i rekao da se pucnjava istražuje kao atentat. Zvaničnici FBI-a rekli su u nedjelju da je napadač djelovao sam.

Kruks je bio registrovani republikanac, prema biračkim podacima, ali je donirao 15 dolara demokratskom političkom akcionom odboru kada je imao 17 godina. U vrijeme pucnjave bio je zaposlen kao kuvarski pomoćnik u domu za stare.

Agencija je rekla da tek treba identifikovati ideologiju povezanu s osumnjičenim ili bilo kakve naznake problema s mentalnim zdravljem ili pronaći bilo kakav prijeteći jezik na nalozima osumnjičenog na društvenim mrežama.

"U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja ili bilo kakvo nasilje, što se toga tiče. Pokušaj atentata je u suprotnosti sa svime za šta se zalažemo kao nacija", rekao je Bajden.

I svjetski lideri u nedjelju su brzo osudili pucanje na Trumpa, incident koji je izazvalo strah od daljeg političkog nasilja tokom predizborne kampanje u SAD.

Bonus video: