Detalji o osumnjičenom za pokušaj ubistva Trampa: "Čim ga pogledate padalo vam je na pamet da nešto nije u redu"

Društvena mreža Diskord, koju koriste gejmeri, saopštila je u nedjelju da "djeluje da je Kruks tu imao nalog". Portparol te društvene mreže je za Glas Amerike rekao da nalog nije bio previše aktivan, i da nije bio korišćen mjesecima

27267 pregleda 10 komentar(a)
Kruks, Foto: Reuters
Kruks, Foto: Reuters

Federalni istražitelji pokušavaju da saznaju šta je bio motiv dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa iz Betel Parka u Pensilvaniji, osumnjičenog za pokušaj ubistva bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa - i nailaze na više pitanja nego odgvora.

FBI je saopštio da je istraga i dalje u ranoj fazi i da dosadašnja saznanja ne govore mnogo o tome zašto je Kruks odlučio da puca.

"Za sada imamo samo ograničen uvid u njegove SMS poruke i pozive, koji nisu rasvijetlili motiv niti da je neko drugi bio uključen u ovo", rekao je novinarima zamjenik direktora FBI-a Pol Abate.

Zvaničnici smatraju da je Kruks djelovao sam. Takođe, kažu da na osnovu njegovih naloga na društvenim mrežama ne mogu da utvrde da je poklonik neke ideologije.

Društvena mreža Diskord, koju koriste gejmeri, saopštila je u nedjelju da "djeluje da je Kruks tu imao nalog". Portparol te društvene mreže je za Glas Amerike rekao da nalog nije bio previše aktivan, i da nije bio korišćen mjesecima.

"Nismo našli nikakve dokaze da je planirao napad, promovisao nasilje ili da je iznosio svoje političke stavove", rekao je portparol Diskorda.

Otac napadača Metju Kruks rekao je u nedjelju za CNN da "pokušava da shvati šta se dođavola dogodilo", i da "čeka da razgovara sa policijom prije nego što bilo šta kaže".

Javno dostupne informacije pokazuju da Tomas Metju Kruks nije ranije osuđivan, niti je bio na radaru policije, a iz Pentagona je saopšteno da nije bio povezan sa američkom vojskom.

Takođe je rečeno da nije pokazivao znake mentalnih oboljenja.

Sve su ovo detalji slagalice o Kruksu, kojeg je ubila Tajna služba nedugo pošto je ispalio hice na Trampovogm mitingu u Batleru, Pensilvaniji. Bivši predsjednik je ranjen u uvo, dvoje ljudi je takođe ranjeno, a ubijen je lokalni vatrogasac Kori Komperatore, koji je stradao dok je tijelom štitio svoju porodicu.

Bivši drug iz škole opisao je Tomasa Kruksa kao usamljenog mladića koji je trpio vršnjačko nasilje.

Policija je u nedjelju saopštila da su pronašli materijal za pravljenje bombi u Kruksovom automobilu i njegovoj kući, kao i da je njegov otac kupio automatsku pušku koju je mladić koristio kada je pokušao da ubije Trampa. Vijest o pronađenom eksplozivu prvo je objavio Vol strit žurnal.

Policija ispred Kruksove kuće
Policija ispred Kruksove kućefoto: Reuters

Državni registri birača pokazuju da je Kruks bio registrovani republikanac. Predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi na kojima bi Kruks bio dovoljno star da glasa u predsjedničkoj trci.

Kruks je živio na oko sat vremena udaljenosti od mjesta pucnjave u Batleru, i bio je član lokalne streljane u Džeferson Hilsu u Pensilvaniji, na oko 80 kilometara od mjesta gdje se dogodio atentat.

Kada je Kruks imao 17 godina, donirao je 15 dolara odboru za političku akciju Ektblu (ActBlue) koji prikuplja novac za ljevičarske i demokratske političare, prema dokumentu Federalne izborne komisije iz 2021. Donacija je bila namijenjena Projektu progresivne izlaznosti, nacionalnoj grupi koja okuplja demokrate da glasaju.

Grupe nisu odmah odgovorile na Rojtersov zahtjev za komentar.

Tomas Kruks je 2022. diplomirao u srednjoj školi Betel Park, prema listu "Pitsburg tribjun rivju". Nacionalna inicijativa za matematiku i nauku nagradila ga je sa 500 dolara, navodi list.

Njegov nekadašnji školski drug Džejson Koler opisao je novinarima Tomasa kao usamljenog, nepopularnog dječaka koji je trpio vršnjačko nasilje.

"Uvijek je bio sam. Stalno su ga maltretirali" rekao je Koler reporterima u nedjelju. "Trpio je mnogo vršnjačkog nasilja".

Koler je ispričao kako je Kruks sjedjeo sam za vrijeme ručka a druga djeca su ga zadirkivala zato što je često nosio lovačku odjeću i nastavio da nosi masku nakon što je istekla obaveza nošenja maske zbog kovida.

"Čim ga pogledate padalo vam je na pamet da nešto nije u redu", dodao je Koler.

Zvaničnici su objavili da Kruks u subotu sa sobom nije imao lična dokumenta na mjestu pucnjave i da je identifikovan drugim metodama.

"Trenutno gledamo fotografije i pokušavamo da ispitamo njegov DNK i dobijemo biometrijsku potvrdu", rekao je Kevin Rojek, specijalni agent FBI-ja, tokom brifinga za novinare.

Ju-Es-Ej tudej (USA Today) je izvijestio da se desetine vozila pripadnika službi za primjenu zakona nalaze pred kućom koja je navedena na adresi u Kruksovom biračkom spisku. Agenti Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv bili su na licu mjesta, a u rezidenciji je bio i odred za bombe, izvijestio je Ju-Es-Ej tudej.

Područje oko mjesta stanovanja osumnjičenog u nedjelju je ograđen žutom policijskom trakom za upozorenje. Vozilo policije okruga Alegej bilo je parkirano ispred.

"Ludost je da bi bilo ko ovo uradio", rekao je Den Maloni, 30-godišnji stanovnik tog područja, a prenosi USA Today.

Rojters nije mogao odmah da identifikuje naloge na društvenim mrežama ili druge Kruksove objave na mreži.

Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, nije odmah odgovorila na pitanja da li su platforme uklonile bilo koji nalog u vezi sa osumnjičenim.

Bonus video: