Pet pitanja na koja treba da odgovori Tajna služba

Eksperti ukazuju na propuste u obezbjeđenju Donalda Trampa na skupu u Pensilvaniji gdje je ranjen

17786 pregleda 24 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Tajna služba je juče, suočena sa brojnim pitanjima, pokušala da opravda svoje postupke, a direktorka Tajne službe Kimberli Čitl je kazala da je “osoblje na terenu brzo reagovalo tokom incidenta, sa timom koji je neutralisao napadača i agentima koji su sproveli zaštitne mjere kako bi osigurali bezbjednost bivšeg predsjednika Donalda Trampa.

Bina Tramp
foto: REUTERS

Dok FBI sprovodi istragu, a Amerika traže odgovore, iz Tajne službe je saopšteno da rade na otkrivanju “šta se desilo, kako se desilo, i kako možemo spriječiti da se incident poput ovog ikada ponovi”. BBC je napravio sažetak pitanja koja postavljaju eksperti.

Zašto krov sa kojeg je napadač pucao nije bio unaprijed obezbjeđen?

Nije jasno kako je napadač Tomas Metju Kruks dobio pristup krovu zgrade blizu skupa koji je bio udaljen malo više od 130 metara od Trampa. Prije događaja je bilo poznato da je krov ranjiva tačka, objavio je NBC pozivajući se na dva izvora upoznata sa operacijama Tajne službe. “Neko je trebalo da bude na krovu ili kao obezbjeđenje zgrade tako da niko ne može da se popne na krov”, kazao je jedan od izvora za NBC. Pored pitanja pristupa, sugerisano je da je linija pogleda sa krova ka području Trampovog govornog pulta trebalo da bude blokirana.

Da li su upozorenja o napadaču proslijeđena?

Jedan očevidac rekao je za BBC da su on i ostali “jasno” primijetili Kruksa kako puzi po krovu sa puškom. Oni su obavijestili policiju, ali je osumnjičeni nastavio da se kreće nekoliko minuta prije nego što je otvorio vatru, nakon čega je ubijen, rekao je svjedok.

Specijalni agent FBI-ja Kevin Rojek priznao je da je bilo “iznenađujuće” što je napadač uspio da otvori vatru. Šerif okruga je potvrdio da je lokalni policajac primijetio Kruksa, ali da nije uspio da ga zaustavi na vrijeme. Ostaje nejasno je da li su ove informacije stigle do agenata koji su bili oko Trampa.

Prema višem zvaničniku pravosudnih organa, Kruks je već bio na radaru obezbjeđenja. CNN je, pozivajući se na anonimne izvore, objavio da su policajci primijetili njegovo sumnjivo ponašanje kod detektora za metal. Te informacije su navodno proslijeđene Tajnoj službi.

Da li se Tajna služba previše oslanjala na lokalnu policiju?

Napadač je pucao iz onoga što policija opisuje kao “sekundarni prsten”, kojim nije patrolirala Tajna služba već lokalni i državni policajci. Bivši agent Tajne službe je rekao da ovakav aranžman funkcioniše samo kada postoji jasan plan o tome šta treba uraditi kada se uoči opasnost. “Kada se oslanjate na lokalne policijske partnere, morate pažljivo planirati i reći im šta očekujete od njih u vezi sa prijetnjom,” rekao je Džonatan Vakrou za “Vašington post”.

Šerif okruga je priznao da je došlo do “propusta”, ali je kazao ne postoji samo jedan krivac. Video-snimci pokazuju kako je napadač pucao na Trampa uprkos upozorenju javnosti policiji.

Da li je za događaj opredijeljeno dovoljno resursa?

Bivši predsedavajući Odbora za nadzor Predstavničkog doma sugerisao je da je Tajna služba bila “preopterećena”, što je dodatno pogoršalo problem pošto lokalna policija nije “obučena” da obezbijedi događaj poput skupa u subotu.

Džejson Čafic, koji je prethodno izvještavao o propustima Tajne službe, rekao je za “Vašington Post” da nema većeg “profila prijetnje” od događaja na kojima se pojavljuju Tramp ili Bajden, ali da se to nije odrazilo na prisustvu obezbjeđenja u Pensilvaniji. Tajna služba je demantovala sugestije da je zahtjev Trampovog tima za pojačanje obezbjeđenja odbijen prije skupa. Međutim, “Vašington post” je objavio da je imao uvid u razmjenu poruka u kojoj je bivši član Tajne službe pitao kolege kako je osumnjičeni došao do oružja tako blizu Trampu. Navodno je dobio odgovor: “Resursi”.

Da li je Tramp dovoljno brzo sklonjen sa bine?

Agenti koji su štitili Trampa dobili su pohvale, uključujući i od bivšeg agenta Roberta MekDonalda, koji je rekao da su obavili “prilično dobar posao” iako ne postoji “priručnik” o tome šta raditi u takvoj situaciji. Međutim, postavljeno je i pitanje da li su bili dovoljno brzi da odvedu bivšeg predsjednika u vozilo.

Snimci incidenta pokazuju da su brzo oko njega formirali štit neposredno nakon pucnjave, ali su zatim zastali kada je Tramp zatražio da pokupi svoje cipele. Bivši predsjednik je nastavio da podiže pesnicu za pristalice. Veteran Tajne službe je rekao za “Njujork tajms” da on ne bi čekao. “Da sam ja tamo, ne bih čekao. Idemo, i to odmah,” rekao je Džefri Džejms. “Da sam ja bio tamo, kasnije bih mu kupio nove cipele”.

Bonus video: