BLOG Netanjahu u parlamentu odbacio kritike zbog načina vođenja rata u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 285. dan

21071 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice izraelskih napada u Gazi, Foto: Reuters
Posljedice izraelskih napada u Gazi, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2024. 21:35h
Završeno
16:32h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu branio se danas tokom burne sjednice izraelskog parlamanta (Kneseta) od kritika na svoj račun zbog načina na koji vodi rat u Gazi, tvrdeći da Izrael "sistematski napreduje ka postizanju ratnih ciljeva".

On je ponovio da su ti ciljevi oslobađanje talaca, eliminacija Hamasa i garancije da Gaza više neće predstavljati prijetnju za Izrael.

Netanjahu je odbacio kritike objasnivši da Izrael postiže svoje ciljeve u Gazi "kombinacijom političkog i vojnog pritiska".

"Hamas je zaista pod pritiskom jer mi eliminišemo njegove komandire, hiljade njegovih terorista, jer smo ušli u Rafu i Koridor Filadelfija (na granici Gaze i Egipta) i držimo ga za vrat", rekao je izraelski lider.

Ocijenivši da se odupro "ogromnom pritisku kod kuće i inostranstvu" Netanjahu je proglasio da je, uprkos kritikama u Knesetu i medijima, koji tvrde da je nemoguće pobijediti Hamas, Izrael "na putu do apsolutne pobjede".

"Mi ćemo eliminisati tu neonacističku vladu u Gazi, eliminisaćemo vojne i Hamasove sposobnosti za rukovođenje i napredujemo korak po korak", rekao je Netanjahu tokom debate na koju opozicija može da pozove jednom u mjesecu, a premijer je obavezan da joj prisustvuje.

"Rečeno nam je da Hamas neće pristati da oslobodi taoce, ako mi prije toga ne pristanemo da okončamo rat. Odjednom pristaje. Što više istrajavamo u pritisku daće više i više. I to je jedini put da se oslobode taoci", dodao je izraelski premijer.

On je ponovio da je Izrael odlučan da pobijedi u ratu i vrati sve taoce, a ključ je "pritisak, pritisak i još više pritiska".

"Pritisak o kojem govorim trebalo bi da bude usmjeren na (lidera Hamasa Jahju) Sinvara. Vaš pritisak na mene neće pomoći", zaključio je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski lider je u međuvremenu izazvao žestoke kritike porodica talaca poslije izvještaja da je tokom sinoćnjeg sastanka bezbjednosnog kabineta odbacio mogućnost postojanja opasnosti za taoce zatočene u Gazi.

Kako je objavio novinski sajt, Ynet Netanjahu je tokom diskusije o prekidu vatre i sporazumu o taocima, o kojem se indirektno pregovara sa Hamasom, rekao da bi ta organizacija trebalo da bude u stresu, a ne Izrael, te da "taoci pate, ali ne umiru".

Forum porodica talaca pozvao je Netanjahua da odmah objasni tu izjavu, za koju je rečeno da ne samo da duboko povređuje porodice talaca, već je netačna i opasno neodgovorna.

"Mračna stvarnost je neporeciva: taoci su već ubijani u zatočeništvu. Još više talaca možda gubi svoj život u ovom trenutku", saopštio je taj forum uz ocjenu da su pregovori na prekretnici i da trenutni predlog o prekidu vatre predstavlja jedini održiv put da se osigura oslobađanje svih talaca.

U napadu palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine na jug Izraela oteto je i u Gazu odvedeno više od 250 talaca.

Vjeruje se da ih je još uvijek zatočeno oko 120, a izraelska vojska je potvrdila da 42 nije više živo.

(Beta)

13:10h

Ukupno 38.794 Palestinaca je ubijeno, a 89.364 je ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze, navodi Rojters.

U posljednja 24 sata ubijen je oko 81 Palestinac, a 198 je povrijeđeno, dodalo je Ministarstvo.

12:13h

Izraelski ministar odbrane, Joav Galan, rekao je svom američkom kolegi da su vojne operacije u Pojasu Gaze stvorile uslove koji bi omogućili postizanje sporazuma o taocima, saopštila je Galanova kancelarija, navodi Rotjers.

Galan je dao komentare tokom noćnog razgovora sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, saopštila je njegova kancelarija.

"Operacije IDF-a u Gazi dovele su do uslova neophodnih za postizanje sporazuma o povratku talaca, što je najviši moralni imperativ u ovom trenutku“, rekao je Galan, navodi se u saopštenju.

09:13h

U izraelskim vazdušnim napadima ubijeno je više od 60 Palestinaca u južnoj i centralnoj Gazi tokom noći 16. jula, piše AP.

Palestinska islamistička militantna grupa Hamas optužila je Izrael da je pojačao napade u Gazi kako bi poremetio napore arapskih posrednika i Sjedinjenih Država da postignu sporazum o prekidu vatre. Izrael kaže da pokušava iskorijeniti Hamasove borce.

U Rafi, gradu na južnoj granici u kojem izraelske snage djeluju od maja, pet Palestinaca je ubijeno u vazdušnom napadu na kuću, rekli su zdravstveni zvaničnici Gaze.

U izraelskom vazdušnom napadu ubijeno je najmanje 17 Palestinaca, a ranjeno 26 u Kan Junisu u južnoj Gazi, rekli su zvaničnici.

Izraelska vojska je saopštila da je cilj napada bio visoki militant grupe Islamski džihad, saveznik Hamasa.

"Razmatramo izvještaje u kojima se navodi da je nekoliko civila povrijeđeno usljed udara", navodi se u vojnom saopštenju.

Izraelska vojska izvela je nekoliko smrtonosnih napada proteklih dana u Gazi, uključujući jedan 13. jula u izbjegličkom kampu Al Mavasi, gdje je ubijeno više od 90 ljudi.

Napad u ponedjeljak i u utorak pogodili su izbjegličke kampove Nuseirat i Zavaida u centralnoj Gazi. U napadima na četiri kuće poginule su najmanje 24 osobe, uključujući 10 žena i četvoro djece, prema zvaničnicima bolnice Al Aksa u obližnjem gradu Deir al-Balah.

Drugi je pogodio školu UN-a u Nuseiratu u kojoj su se nalazile porodice u skloništu, ubivši najmanje devet osoba.

U drugim napadima u Kan Junisu i Rafi poginulo je 12 ljudi, prema medicinskim zvaničnicima i novinarima AP-a.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravstva Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 38.664 ljudi. Na toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

(Radio Slobodna Evropa)

Izmjena: 09:50h
09:13h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 285. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: