Bivša službenica CIA optužena da je bila tajni agent južnokorejske obavještajne službe

Njen advokat Li Voloski naveo je u izjavi da su "optužbe neosnovane i da iskrivljuju rad naučnika i analitičarke poznate po svojoj nezavisnosti i godinama službe u SAD"

2297 pregleda 0 komentar(a)
CIA (Ilustracija), Foto: Shutterstock
CIA (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Bivša službenica CIA i visoka zvaničnica u Savjetu za nacionalnu bezbjednost Sju Mi Teri je optužena da je služila kao tajni agent za obavještajnu službu Južne Koreje, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde.

Prema navodima optužnice federalnog suda na Menhetnu, Sju Mi Teri je primila skupu robu, uključujući luksuzne tašne i odlazila na skupe večere u suši restoranima u zamjenu za lobiranje pozicija južnokorejske vlade tokom medijskih nastupa.

U optužnici se navodi i dijeljenje tajnih informacija sa obavještajnim službenicima i omogućavanje pristupa južnokorejskim zvaničnicima državnim zvaničnicima američke vlade.

Ona je takođe priznala FBI da je služila kao izvor informacija za južnokorejske obavještajne službe, uključujući i prenošenje rukom pisanih bilješki sa sastanka iz juna 2022. godine na kojem je učestvovala sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o politici američke vlade prema Sjevernoj Koreji.

Tužioci tvrde da su joj južnokorejski obavještajci takođe tajno platili više od 37.000 dolara za program javne politike koji je Teri kontrolisala, a bio je fokusiran na korejska pitanja.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje saopštilo je danas da nije primjereno komentarisati slučaj koji je u sudskom postupku u stranoj zemlji.

Njen advokat Li Voloski naveo je u izjavi da su "optužbe neosnovane i da iskrivljuju rad naučnika i analitičarke poznate po svojoj nezavisnosti i godinama službe u SAD".

Terijeva je služila u organima vlasti od 2001. do 2011. godine, prvo kao analitičarka CIA, a kasnije kao zamjenik nacionalnog obavještajnog oficira za istočnu Aziju u Nacionalnom obavještajnom savjetu, prije nego što je radila za razne "think tankove", uključujući i Savjet za spoljne odnose.

Bonus video: