Tramp: Tajvan da plati zaštitu od Kine

Tramp je na pitanje da li bi branio Tajvan od Kine, kazao da se SAD "ne razlikuju od osiguravajuće kompanije" i da "Tajvan nama ne daje ništa"

10525 pregleda 7 komentar(a)
Donald, Foto: Rojters
Donald, Foto: Rojters

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp kazao je da Tajvan treba da plati Sjedinjenim Državama za zaštitu od Kine, dovodeći u pitanje podršku Vašingtona tom ostrvu ukoliko on pobijedi na izborima u novembru.

U intervjuu za Blumberg u utorak, Tramp je na pitanje da li bi branio Tajvan od Kine kazao da se SAD "ne razlikuju od osiguravajuće kompanije" i da "Tajvan nama ne daje ništa".

Tramp je kazao da je primijetio povećane vojne aktivnosti Kine prema Tajvanu, izjavivši da se ne bi osjećao "previše sigurno da je na mjestu Tajvana", i upitao zašto SAD djeluju kao "osiguranje" Tajvana kada su, kako tvrdi, oni preuzeli američki posao sa čipovima. Bez dokaza, Tramp je ponovio optužbe da je Tajvan preuzeo "skoro 100%" američke industrije poluprovodnika.

Tajvan proizvodi više od 90% najnaprednijih čipova u svijetu, uglavnom preko kompanije TSMC, najvećeg proizvođača na svijetu i značajnog dobavljača za kompanije Apple i Nvidia. TSMC troši milijarde dolara na izgradnju novih fabrika u inostranstvu, uključujući 65 milijardi dolara za tri pogona u saveznoj državi Arizoni u SAD, mada tvrdi da će većina proizvodnje ostati u Tajvanu.

Britanski "Gardijan" ističe da SAD prodaju Tajvanu oružje u vrijednosti više milijardi dolara u skladu sa zakonskim obavezama da mu pruži sredstva za samoodbranu. Ovi prodajni ugovori su značajno porasli tokom Trampovog predsjedništva, podsjeća britanski list.

U odgovoru na Trampove komentare premijer Čo Jung Taj kazao je da je Tajvan zahvalan SAD-u na podršci istovremeno povećavajući svoje odbrambene sposobnosti.

"Ono što Tajvan i SAD dijele jeste zajednička odgovornost za indopacifički region i Tajvanski moreuz, i mi smo spremni da uradimo više kako bismo se odbranili i zaštitili našu bezbjednost," rekao je premijer.

Bonus video: