Pelosi i Obama žele da se Bajden povuče

Prema pisanju medija najviši demokratski zvaničnici ne vjeruju u šanse predsjednika SAD da pobijedi Trampa

12625 pregleda 3 komentar(a)
Bajden uručuje Predsjedničku medalju slobode Pelosijevoj u maju ove godine, Foto: Rojters
Bajden uručuje Predsjedničku medalju slobode Pelosijevoj u maju ove godine, Foto: Rojters

Zvaničnici Bijele kuće vjeruju da je bivša predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi podržala poziv predstavnika Adama Šifa predsjedniku Džou Bajdenu da se povuče iz predsjedničke trke i da je kazala Bajdenu da ne može pobijediti na izborima 5. novembra, kazao je za Rojters izvor iz Bijele kuće koji je direktno upućen u situaciju.

Šif je u saopštenju u subotu naveo da ima “ozbiljne bojazni” u vezi s tim može li Bajden pobijediti Donalda Trampa i postao prvi demokrata koji je istupio na taj način nakon pokušaja atentata na bivšeg predsjednika u subotu. Prije Šifove izjave Bajdenov izborni štab je vjerovao da je pokušaj atentata utišao pozive da se on povuče iz predsjedničke trke.

“Iza ovoga stoji Nensi. Ona ne griješi. Šif ne bi mrdnuo bez njenog odobrenja”, kazao je Rojtersov izvor koji je želio da ostane anoniman.

Pelosi je “ubijeđena da je javno mnjenje protiv predsjednika SAD i da on to ne može promijeniti”, dodao je izvor.

Pelosi, jedna od najuticajnijih članica Demokratske partije i decenijama unazad stalni član establišmenta u Vašingtonu, i Šif, bivši predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, predstavljaju oba Kalifornijska okruga u Predstavničkom domu.

“Mislim da ne bih rekao da će se povući iz trke prije nego što su najviši demokratski lideri počeli da vrše pritisak”, rekao je izvor o Bajdenu. “Nisam vidio ni jedan jedini znak od njega, ali sada ko zna?”, dodao je.

Vašington post je sinoć, pozivajući se na brojne upućene izvore, objavio da je i bivši predsjednik Barak Obama kazao saveznicima da su Bajdenove šanse za pobjedu značajno smanjene i da predsjednik treba da ozbiljno razmotri održivost svoje kandidature.

Bonus video: