Tramp obećao da će okončati rat u Ukrajini nakon razgovora sa Zelenskim

Tramp je prošlog mjeseca u predsjedničkoj debati na CNN-u kazao da su Putinovi uslovi, koji uključuju da Ukrajina preda četiri teritorije koje je Rusija trenutno okupirala, neprihvatljivi

4202 pregleda 14 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Republikanski kandidat za američkog predsjednika na predstojećim izborima Donald Tramp rekao je da je imao "veoma dobar razgovor" sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak i obećao da će okončati rat Ukrajine sa Rusijom, prenosi Gardijan.

On je na svojoj društvenoj mreži Truth Social objavio da će kao predsjednik "donijeti mir svijetu i okončati rat koji je koštao toliko života".

"Obje strane će moći da se okupe i pregovaraju o sporazumu koji će okončati nasilje i otvoriti put ka prosperitetu", napisao je.

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022, Tramp je više puta tvrdio dabi mogao da okonča rat u jednom danu, ali bez navođenja detalja kako.

Zelenski je na platformi X rekao da je u njihovom razgovoru čestitao Trumpu na osiguravanju predsjedničke nominacije, osudio pokušaj atentata na njega i dogovorio susret uživo kako bi razgovarali o "koracima koji mogu učiniti mir pravednim i zaista trajnim".

"Poželio sam mu snagu i potpunu bezbjednost u budućnosti. Istakao sam značaj američke podrške u čuvanju slobode i nezavisnosti naše nacije", napisao je Zelenski.

Tramp je prošlog mjeseca u predsjedničkoj debati na CNN-u kazao da su Putinovi uslovi, koji uključuju da Ukrajina preda četiri teritorije koje je Rusija trenutno okupirala, neprihvatljivi. Ali je bivši predsjednik SAD-a takođe kritikovao slanje američke vojne pomoći Kijevu.

Prošle sedmice, dok je boravio u Sjedinjenim Državama, Zelenski je kazao da svi čekaju novembar i rezultate predsjedničkih izbora, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je ocijenio da su Bajden i Tramp prilično različiti, ali da i jedan i drugi podržavaju demokratiju. "Zato mislim da će Putin mrzjeti i jednog i drugog", zaključio je Zelenski.

Bonus video: