Vojnici patroliraju Bangladešom tokom policijskog časa uvedenog da se uguše studentski protesti

U Bangladešu je od četvrtka na snazi suspenzija interneta i usluga tekstualnih poruka dok je policija razbijala proteste, koji su nastavljeni uprkos zabrani javnih okupljanja

5678 pregleda 0 komentar(a)
Vojska na ulicama Bangladeša, Foto: REUTERS
Vojska na ulicama Bangladeša, Foto: REUTERS

Vojnici patroliraju pustim ulicama glavnog grada Bangladeša, pošto je uveden policijski čas da bi se ugušili protesti u kojima je poginulo više od 100 ljudi ove sedmice, a koji su bili usmjereni protiv vladinih kvota za zapošljavanje u državnoj službi.

U sukobima sa policijom tokom protesta koje su predvodili studenti poginulo je najmanje 105 ljudi, a hiljade su povrijeđene ove sedmice, prema podacima iz bolnica širom Bangladeša, prenio je Reuters.

U Bangladešu je od četvrtka na snazi suspenzija interneta i usluga tekstualnih poruka dok je policija razbijala proteste, koji su nastavljeni uprkos zabrani javnih okupljanja.

Policijski čas neće važiti dva sata tokom dana da bi građanima bilo omogućeno da nabave zalihe i obave druge poslove, javili su lokalni televizijski kanali.

Nemiri širom Bangladeša u početku su izbili zbog toga što su se studenti žestoko protivili uvođenju novih kvota za državne poslove, uključujući kvotu od 30 odsto za zapošljavanje članova porodica onih koji su se borili za nezavisnost od Pakistana.

Policija je tokom proteklih pet dana ispalila suzavac i šok bombe da bi rastjerala demonstrante koji su snage bezbjednosti gađali kamenjem.

Zbog porasta broja poginulih i pošto policija nije mogla da obuzda nasilne proteste, vlada je u petak uvela nacionalni policijski sat i rasporedila vojsku.

Policijski čas će trajati do nedjelje ujutru, kada će vlada procijeniti situaciju i odlučiti o daljim koracima.

Demonstracije je izazvala visoka nezaposlenost među mladima koji čine gotovo petinu od ukupno 170 miliona stanovnika, navodi Reuters.

Međunarodne grupe za ljudska prava kritikovale su djelovanje snaga bezbjednosti tokom protesta u Bangladešu.

Bonus video: