Radnici Diznilenda najavili štrajk ako pregovori sa kompanijom propadnu

Članovi sindikata su od aprila u razgovorima sa kompanijom Dizni o povećanju plata, bezbjednosnim mjerama i drugim beneficijama

3257 pregleda 1 komentar(a)
Dio radnika Diznilenda, Foto: Reuters
Dio radnika Diznilenda, Foto: Reuters

Više hiljada radnika u zabavnom parku Diznilend u Kaliforniji odobrilo je održavanje štrajka, ukoliko propadnu pregovori sa poslodavcima.

Naime oni smatraju da se pregovori o ugovoru o radu odugovlače oko pitanja plata, bolovanja i drugih beneficija.

Odobrenje za štrajk je izglasano velikom većinom, skoro 99 odsto članova koji su glasali je bilo za, navodi se u saopštenju sindikata.

Glasali su članovi četiri sindikata, koji predstavljaju 14.000 Diznijevih vozača, radnika u prodavnicama, čuvara, proizvođača slatkiša, prodavača karata, parkinga i drugih zaposlenih.

Glasanje ne znači da će zaista doći do štrajka, već samo da sindikalni lideri sada mogu da objave štrajk, u slučaju da pregovori o novom ugovoru o radu sa kompanijom Dizni propadnu.

Lideri obje strane u pregovorima vraćaju se za pregovarački sto u ponedjeljak.

Članovi sindikata su od aprila u razgovorima sa kompanijom Dizni o povećanju plata, bezbjednosnim mjerama i drugim beneficijama.

"Veoma cijenimo važnu ulogu koju naši uposlenici igraju u stvaranju nezaboravnih iskustava za naše goste i ostajemo posvećeni postizanju sporazuma koji se fokusira na ono što im je najvažnije dok pozicioniramo Diznilend za rast i otvaranje novih radnih mesta", saopštila je danas kompanija Dizni.

Jedna od radnica u parku Diznilend je navela da zna za slučajeve kolega koji rade dva ili čak tri posla i žive u kolima kako bi skrpili kraj sa krajem.

"Zabrinuta sam kao buduća mama za porodicu koju trenutno planiram", rekla je ona. "Dizni ne može sebe da nazove porodičnom kompanijom dok se toliko zaposlenih i članova njihovih porodica bore za pristojne životne uslove".

Bonus video: