Napadač na Trampa se intenzivno pripremao i dronom nadlijetao mjesto mitinga

Potreba da se Kruksov pokušaj atentata pripiše političkom motivu može biti pogrešna, kažu stručnjaci u oblasti masovnih pucnjava.

13256 pregleda 5 komentar(a)
Policijska traka ispred doma Tomasa Metjua Kruksa, Foto: REUTERS
Policijska traka ispred doma Tomasa Metjua Kruksa, Foto: REUTERS

Tomas Metju Kruks, napadač koji je pokušao da ubije Donalda Trampa prije nedjelju dana, uspio je da upravlja dronom sa kamerom iznad sajmišta u blizini Batlera, Pensilvanija, neposredno prije nego što je trebalo da bivši predsjednik da održi govor tamo, prenosi Gardijan.

Najnovije otkriće o bezbjednosnim propustima koji su prethodili pucnjavi dolazi dok se stvara potpunija slika o Kruksovim pripremama, iako još uvijek nedostaje konačan motiv za postupke dvadesetogodišnjaka koji su doveli do toga da je Tramp bio okrznut metkom, da je bivši vatrogasni šef Kori Komperatore ubijen, a dva učesnika mitinga kritično ranjena.

The Wall Street Journal, pozivajući se na zvaničnike iz policije, izvještava da Kruks letio dronom na programiranoj putanji ranije tog dana – 13. jula – na unaprijed određenoj ruti iznad mjesta događaja.

Kasnije tog dana, potencijalni ubica je ispalio najmanje šest metaka iz poluautomatske puške sa krova zgrade American Glass Research, udaljene oko 150 metara od mjesta gdje je Tramp govorio. Ubrzo nakon toga, Kruksa je ubio snajperista Tajne službe jednim metkom u glavu.

Ali istražitelji su rekli da je Kruks identifikovan kao sumnjiva osoba više od sat vremena prije pucnjave kada su ga policajci videli kako se zadržava ispred mitinga sa laserskim daljinomjerom i ruksakom, ali su izgubili njegov trag.

Istražitelji sada vjeruju da je Kruks počeo da planira napad nekoliko dana nakon što je Trampova kampanja najavila miting 3. jula i kasnije je izviđao sajmište čak šest puta prije mitinga.

Na dan mitinga, policija je primjetila "nekoga ko se bavio sumnjivim aktivnostima", rekao je predstavnik Geri Palmer, republikanac iz Alabame, koji je bio informisan od strane organa za sprovođenje reda i mira prošle nedjelje.

Senator iz Oklahome Markvejne Malin, koji je takođe bio informisan, rekao je da je policija "aktivno tražila napadača 19 minuta prije nego što su se začuli pucnji".

Nove informacije o Kruksovim intenzivnim pripremama za napad su takođe dobijene iz 14.000 linkova iz istorije pretraživanja na njegovom telefonu. Iako nije ostavio ideološki manifest koji je čest kod mnogih počinitelja masovnih pucnjava, FBI istražitelji su otkrili da su pretrage na internetu povezane sa njegovim telefonom pokazale da je istraživao školske pucnjave. Navodno je pretraživao podatke o napadaču na školu u Mičigenu Itanu Krambliju i imao je njegovu fotografiju iz policijske evidencije na svom telefonu.

Kruks je takođe vršio pretrage na internetu o sljedećoj demokratskoj konvenciji i Džou Bajdenu, depresivnim poremećajima i eksplozivnim materijalima i hemijskim jedinjenjima. Kruks je donio par ručno napravljenih bombi na miting koje su bile dizajnirane da se aktiviraju pomoću daljinskog upaljača za vatromet, kao i pancirni prsluk i tri magazina sa po 30 metaka koji su kasnije pronađeni u njegovom automobilu.

Zvaničnici su takođe otkrili da je Kruks primio nekoliko paketa na svoju kućnu adresu označenih kao "opasni materijali".

Ali malo ili nimalo stranačkog ideološkog konteksta ili motiva nije pripisano napadaču. Malin je rekao da Kruks "mrzi političare kao cjelinu". Kruksovi bivši školski drugovi iz srednje škole Betel Park, izvan Pitsburga, sjećaju ga se kao tihog učenika sa malom grupom prijatelja, iako se opisi njegove ličnosti i školskog iskustva često razlikuju.

Kruks je bio odličan u matematici i stekao je diplomu iz inženjerskih nauka na državnom koledžu u Alegeni Kauntiju i pričao je o tome da želi da postane mašinski inženjer.

Od diplomiranja, radio je u staračkom domu u Pitsburgu, gdje je služio obroke i prao sudove za 16 dolara po satu, i volio je da sastavlja računare, igra video igre i vježba gađanje na obližnjem strelištu, uključujući dan prije pucnjave. Javio je staračkom domu da će se vratiti na posao u nedjelju.

Istražitelji izlaze iz kuće napadača nakon pretresa
Istražitelji izlaze iz kuće napadača nakon pretresafoto: REUTERS

Ksavier Harmon, koji je učio Kruksa računarstvu, rekao je za New York Times da je pokušavao da shvati svog učenika. Kao i ostali na časovima računarstva, Harmon je rekao, Kruks "nije imao osjećaj da je prihvaćen među svojim vršnjacima, pa je računarstvo bilo njihovo mjesto koje su nazivali domom".

U autobiografskom iskazu koji je Kruks napisao za svoju inauguraciju u National Technical Honor Society 2021. godine, rekao je da su njegova interesovanja "veoma raznovrsna i uključuju računarstvo, inženjering, istoriju i ekonomiju".

Potreba da se Kruksov pokušaj atentata pripiše političkom motivu može biti pogrešna, kažu stručnjaci u oblasti masovnih pucnjava. "Ono što možda vidimo ovdje je, da je ovo neko ko je imao namjeru da počini masovno nasilje, i slučajno je izabrao politički miting", rekao je Džejms Densli, osnivač Violence Projecta, za New York Times u subotu.

Sve jasnija slika prikazuje Kruksovu porodicu kao zatvorenu i antisocijalnu. Njegovi roditelji, Metju i Meri, radili su od kuće kao licencirani socijalni radnici i FBI je rekao da je njihova mala kuća bila zatrpana slično kao kod sakupljača.

Komšije su rekle da porodica rijetko inicira razgovore. "Nije pričao ni sa kim, i niko nije pričao sa njim", rekao je Kembel, 17, koji je putovao školskim autobusom sa Kruksom, za Times. "Izgledao je kao osoba koja nije voljela da započinje razgovore sa ljudima koje ne poznaje. Izgledao je nervozno".

Kruksov savjetnik za obrazovanje Džim Knap rekao je da je Kruks bio više zaokupljen najnovijim vijestima iz tehnologije ili kriptovalutama nego bilo čime političkim. Kada je bi ga pitao neko kako je proveo vikend, Knap je rekao za Times: "Tom je uvijek imao odgovor poput: 'Pa, sjedio sam u svojoj sobi, igrao sam video igre. Bio sam na svom računaru. Nisam radio mnogo ovog vikenda, ali sam se ipak zabavio'".

"Osim njegove akademske ambicije, Tom je bio jednostavan", dodao je.

Bonus video: