Bangladeš: Sud ukinuo većinu kvota za zapošljavanje, u protestima ubijeno više od 100 ljudi

Portparol jedne od studentskih grupa je rekao da će se protesti nastaviti

4522 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Dake, Foto: Reuters
Detalj iz Dake, Foto: Reuters

Vrhovni sud Bangladeša u nedjelju je ukinuo većinu kvota za državna radna mjesta koja su izazvala proteste predvođene studentima u kojima je ubijeno najmanje 114 ljudi.

Trećina poslova u javnom sektoru bila je rezervisana za rođake veterana rata za nezavisnost od Pakistana 1971.

Žalbeno odjeljenje suda odbacilo je nalog nižeg suda kojim su ponovno uspostavljene kvote, nalažući da će 93 posto državnih poslova biti otvoreno kandidatima prema zaslugama, bez kvota, stoji u izvještajima.

Vlada premijerke Šeik Hasine ukinula je sistem kvota 2018., ali ga je niži sud prošlog mjeseca ponovno uspostavio, što je izazvalo proteste.

Portparol jedne od studentskih grupa je rekao da će se protesti nastaviti.

"Pozdravljamo presudu Vrhovnog suda", rekao je portparol Studenata protiv diskriminacije za AFP.

"Ali nećemo prekinuti naše proteste dok vlada ne izda naredbu koja odražava naše zahtjeve."

Ulice u glavnom gradu Daki su puste jer je produžen policijski čas dok su se vlasti pripremale za saslušanje Vrhovnog suda o kvotama radnih mjesta. Vojnici su patrolirali ulicama Dake, središta demonstracija koje su prerasle u sukobe između demonstranata i snaga bezbjednosti.

Usluge interneta i tekstualnih poruka u Bangladešu obustavljene su od četvrtka, dok je policija razbijala proteste, koji su nastavljeni uprkos zabrani javnih okupljanja.

Policijski čas produžen je do 15 sati i treba se nastaviti na "neizvjesno vrijeme" nakon dvosatne pauze tokom koje je građanima omogućeno da nabave zalihe i obave druge poslove, izvijestili su lokalni mediji.

Bonus video: