Bangladeš: Više od 500 ljudi uhapšeno poslije nasilja tokom protesta, među njima i opozicioni lideri

Najviši sud u Bangladešu izmijenio je tokom vikenda sporni sistem kvota za državne poslove, što je djelimična pobjeda studenata koji danima protestuju

3305 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Dake, Foto: Reuters
Detalj iz Dake, Foto: Reuters

Više od 500 ljudi, uključujući i opozicione lidere, uhapšeno je u Daki poslije nasilja tokom protesta posljednjih dana u Bangledešu protiv kvota za zapošljavanje u državnoj službi, saopštila je danas policija.

"Najmanje 532 osobe su uhapšene poslije nasilja", rekao je portparol policije u Daki Faruk Hosain za AFP.

Među njima su i lideri opozicione Nacionalne partije Bangladeša.

Demonstracije, koje su počele prije nekoliko nedjelja i zaoštrile se prošle nedjelje, predstavljaju do sada najveći izazov za premijerku Šeiku Hasinu, koja je u januaru počela četvrti mandat.

Najviši sud u Bangladešu izmijenio je tokom vikenda sporni sistem kvota za državne poslove, što je djelimična pobjeda studenata koji danima protestuju.

Studenti, frustrirani zbog manjka radnih mjesta u državi, tražili su da se ukine sistem kvota kojim je bilo osigurano 30 odsto radnih mjesta u državnim službama za rođake veterana koji su se borili u ratu za nezavisnost Bangladeša 1971. godine.

Vlada je prethodno obustavila te kvote 2018. godine poslije masovnih studentskih protesta, ali je u junu Visoki sud Bangladeša ponovo uveo kvote, što je pokrenulo novu rundu protesta.

Bonus video: