Beba rođena nakon smrti majke u Gazi

Trudnica stradala u izraelskom vazdušnom napadu, ljekari uspjeli da spasu novorođenče

11175 pregleda 8 komentar(a)
Dječak Malek Jasin u inkubatoru u bolnici u centralnom Pojasu Gaze, Foto: Rojters
Dječak Malek Jasin u inkubatoru u bolnici u centralnom Pojasu Gaze, Foto: Rojters

U devetom mjesecu trudnoće Ola al-Kurd nije mogla dočekati da zagrli svoju bebu i donese novi život u Gazi, tokom rata u kojem je stradalo preko 39.000 Palestinaca, a veći dio enklave je uništen.

Taj posebni trenutak se nikada nije dogodio.

U izraelskom vazdušnom napadu 19. jula pogođena je njihova porodična kuća u Al-Nuseiratu, u centralnoj Gazi, kazao je za Rojters Olin otac Adnan al-Kurd. Ola je stradala nakon što ju je eksplozija bacila nekoliko spratova niže u kući u kojoj je, prema njegovim riječima, bilo žena djece i starih.

Gaza
foto: REUTERS

Nekim čudom njena beba je preživjela, kao i njen suprug koji je hospitalizovan.

“Čudo je da je fetus ostao živ u njenom tijelu kada je ona postala mučenica (umrla)”, rekao je Al-Kurd posmatrajući fotografiju sa kćerkine diplomske svečanosti.

U ovoj eksploziji, kao i u mnogim drugim, stradalo je nekoliko članova jedne porodice, što je tragedija kakva se događa gotovo svakodnevno u Gazi otkad je Izrael počeo ofanzivu kao odgovor na prekogranični napad palestinskih militanata Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno 1200 ljudi.

Posrednici iz SAD, Katara i Egipta nijesu uspjeli u višestrukim pokušajima da uspostave prekid vatre, zbog čega je malo vjerovatno da će se izraelski napadi zaustaviti u skorije vrijeme, ističe britanska agencija.

“Željela je da zagrli svoje dijete i ispuni našu kuću”, kazao je Al Kurd. “Govorila je majki da će to nadoknaditi gubitak braće i donijeti novi život u naš dom.”

Uprkos svim očekivanjima, hirurzi u bolnici Al Avda u Nuseiratu, gdje je Ola prvo prebačena nakon napada, uspjeli su da spasu život novorođenčeta, Maleka Jasina. On je zatim prebačen u Al Aksa bolnicu u Deir al Balahu gdje se nalazi u inkubatoru.

“Hvala bogu što je život ove bebe spašen i on je sada živ i zdrav”, kazao je doktor Kalil al Dakran u bolnici.

Al Kurd posmatra fotografije svoje troje djece koja su stradala u ratu u Gazi. On je kazao da beba Jasin liči na pokojnog ujaka Omara. “Posjećujem ga svaki dan. On je dio mene”, kazao je za Rojters.

Bebe koje prežive česta izraelska bombardovanja ne dobijaju predah, jer sukob donosi nova razaranja u gusto naseljenom Pojasu Gaze.

“U stvari, suočavamo se s veoma velikim problemima na odjeljenju za novorođenčad”, rekao je doktor Al-Dakran zbog nedostatka dovoljne količine ljekova i zaliha, kao i zbog straha da bi bolnički agregat mogao prestati s radom u bilo kojem trenutku zbog nestašice goriva.

Bolnice širom Gaze su uništene ili ozbiljno oštećene u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj ofanzivi.

“Što je skrivilo ovo dijete da počne život u ovako teškim i veoma lošim okolnostima, lišeno najosnovnijih sredstava za život”, upitao je Dakran.

Bonus video: