Bojkot i protesti za Netanjahua

Izraelski lider u obraćanju pred Kongresom, kojem nijesu prisustvovale desetine predstavnika demokrata uključujući i Kamalu Haris, poručio da SAD i Izrael moraju stajati zajedno

11419 pregleda 27 reakcija 6 komentar(a)
Netanjahu juče u Kapitolu, Foto: Rojters
Netanjahu juče u Kapitolu, Foto: Rojters

Desetine demokratskih predstavnika bojktovale su juče obraćanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pred američkim Kongresom, izražavajući na taj način ogorčenost zbog hiljada civilnih žrtava i humanitarne krize izazvane kampanjom Izraela u Gazi.

Hiljade demonstranata izašle su na ulice u blizini Kapitola kako bi protestovale zbog Netanjahuovog nastupa, uz najstrože mjere bezbjednosti od napada 6. januara 2021. godine. Zgrada Kapitola bila je okružena visokim ogradama, a prisustvo policije je bilo pojačano.

Policija Kapitola upotrijebila je biber sprej protiv propalestinskih demonstranata
Policija Kapitola upotrijebila je biber sprej protiv propalestinskih demonstranatafoto: REUTERS

Nakon što je dobio stojeće ovacije pri ulasku, uglavnom od predstavnika republikanaca, izraelski lider je održao govor na zajedničkom sastanku Senata i Predstavničkog doma u gradu koji je ovih dana zaokupljen domaćom politikom. “Amerika i Izrael moraju stajati zajedno”, rekao je Netanjahu na početku svog govora i dodao da je “došao da vas uvjerim da ćemo pobijediti”. On je kazao da rat Izraela u Gazi “nije sukob civilizacija. To je sukob između varvarstva i civilizacije”.

“Danas se sastajemo na raskršću istorije. Naš svijet je u previranju. Na Bliskom Istoku iranska osovina terora suprotstavlja se Americi, Izraelu i našim arapskim prijateljima”, rekao je Netanjahu koji je zahvalio predsjedniku SAD Džou Bajdenu na “srčanoj podršci Izraelu”, kao i republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trampu “na svemu što je učinio za Izrael”.

Netanjahu je kazao da “ubrzana američka vojna pomoć može ubrzati okončanje rata u Gazi” i istakao da “Izrael ne želi da raseli Gazu, ali da je u doglednoj budućnosti potrebna nadmoćna bezbjednosna kontrola Gaze”. Kazao je da “poslijeratna Gaza mora imati civilnu administraciju kojom će upravljati Palestinci koji ne žele uništenje Izraela”.

Komentarišući proteste ispred zgrade Kapitola izraelski premijer je kazao da demonstranti protiv Izraela “treba da se stide”. “Zvanično ste postali iranski korisni idioti”, rekao je i dodao “moramo osuditi i boriti se protiv antisemitizma”.

Netanjahu protesti
foto: REUTERS

“Koliko mi znamo, Iran finansira antizraelske proteste koji se trenutno odvijaju ispred ove zgrade”, rekao je. “Nije ih mnogo, ali su prisutni i širom grada.”

Jučerašnji govor je bio rekordni četvrti za Netanjahua na zajedničkom sastanku Senata i Predstavničkog doma, čime je nadmašio britanskog ratnog lidera Vinstona Čerčila koji je održao tri takva govora.

Netanjahuova posjeta SAD događa se u trenutku kada je Vašington zaokupljen posljedicama Bajdenove objave u nedjelju da se povlači iz kampanje za reizbor i nakon što je on podržao potpredsjednicu Kamalu Haris za nominaciju Demokratske stranke, kako bi se na predsjedničkim izborima suprotstavila Trampu.

Harisova, koja je kao potpredsjednica SAD trebalo juče da predsjedava sastankom, nije prisustvovala Netanjahuovom govoru, navodeći kao razlog pretrpan raspored. Ona je samo jedna od više istaknutih demokrata koji su bojkotovali govor izraelskog premijera, a prazna mesta su simbolizovala ogorčenost progresivnih članova stranke zbog Netanjahuovog vođenja rata s Hamasom.

Demokratska predstavnica Aleksandra Okasio-Kortez iz Njujorka takođe nije prisustvovala govoru zbog toga što, kako je navela, smatra da je Netanjahu “ratni zločinac” zbog njegovih taktika u sukobu u Gazi.

Pojedini poslanici su izjavili da ne žele da ostave utisak da podržavaju Netanjahua i njegovu desničarsku koaliciju koja se, prema anketama, suočava s padom popularnosti u Izraelu.

“Za njega je ovo sve zbog jačanja podrške kod kuće, što je jedan od razloga zbog kojih ne želim da prisustvujem”, rekao je senator Kris van Halen novinarima. “Ne želim da budem dio političkog rekvizita u ovom aktu obmane. On nije veliki čuvar odnosa između SAD-a i Izraela.”

Grupa bivših izraelskih obavještajnih i bezbjednosnih zvaničnika uputila je u ponedjeljak pismo liderima Kongresa u kojem su izrazili “ozbiljnu zabrinutost” zbog štete koju bi, kako su tvrdili, govor mogao nanijeti zajedničkim ciljevima Izraela i SAD.

“Netanjahu je izgubio podršku izraelskog naroda i pokušava da ojača svoju unutrašnju koaliciju putem demonstracije snage u Sjedinjenim Državama”, navodi se u pismu koje je potpisalo više od 30 bivših visokih izraelskih zvaničnika, ambasadora i poslovnih lidera. Među potpisnicima su bili Tamir Pardo, bivši direktor Mosada, i Dan Haluc, bivši načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga. Grupa je istakla da će Kongres ugostiti “lidera bez mandata i onog koji se suočava s krivičnim gonjenjem za teške zločine”.

Demokratska predstavnica Rašida Tlaib drži natpis 'kriv za genocid' tokom Netanjahuovog govora
Demokratska predstavnica Rašida Tlaib drži natpis "kriv za genocid" tokom Netanjahuovog govorafoto: REUTERS

Razdor nije potpuno nova dinamika za Netanjahua koji je dugo imao napet odnos sa demokratskim članovima američkog Kongresa. Kada je 2015. godine govorio pred Kongresom, dok je administracija predsjednika Baraka Obame radila na postizanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, kojem se Netanjahu žestoko protivio, najmanje 58 demokrata je bojkotovalo njegov govor. Te godine Netanjahua je pozvao republikanski predsjednik Predstavničkog doma, bez obavještavanja Bijele kuće.

Međutim, ovog puta Netanjahu će, prema pisanju Rojtersa, pokušati da osnaži tradicionalne veze s republikancima, ali i da popusti tenzije s predsjednikom Bajdenom i demokratama, na čiju će se podršku u velikoj mjeri oslanjati tokom preostalih šest mjeseci njegovog predsjedničkog mandata.

Netanjahu će se danas sastati s Bajdenom i sa Kamalom Haris. Haris je u nekim prilikama bila otvorenija od svog šefa u kritikovanju Izraela zbog velikog broja civilnih žrtava među Palestincima u Gazi.

Netanjahu bi u petak trebalo da se sastane s Trampom. To će biti njihov prvi susret nakon završetka Trampove predsjedničke funkcije, tokom koje su njih dvojica izgradili bliske veze.

Nekoliko sati prije Netanjahuovog obraćanja pred Kongresom objavljena je izjava izraelskog ministra nacionalne bezbjednosti iz redova krajnje desnice Itamara Ben-Gvira u kojoj on podržava Trampa na predsjedničkim izborima u novembru.

“Vjerujem da će s Trampom Izrael dobiti podršku da djeluje protiv Irana. S Trampom će biti jasnije da neprijatelji moraju biti poraženi”, rekao je Ben-Gvir za Blumberg njuz.

On je dodao da su SAD uvijek stajale uz Izrael i naoružavale tu zemlju, ali da je u isto vrijeme postojao utisak sprečavanja pobjede, te da se to dešavalo tokom mandata predsjednika SAD Džozefa Bajdena i da je Hamasu dalo pune energije.

Hiljade demonstranata, koji se protive ratu Izraela u Gazi, okupile su se u blizini američkog Kapitola uoči Netanjahuovog govora. Demonstranti, od kojih su neki isticali palestinske zastave, nosili su transparente na kojima je pisalo “Zaustavite ratne zločine u Gazi”, “Spasite Izrael od Bibija” i “Traženi ratni zločinac”. Neposredno prije Netanjahuovog obraćanja policija Kapitola prijavila je da su neki od učesnika protesta postali nasilni, usljed čega su bezbjednosne snage upotrijebile suzavac.

Bonus video: