Ubio je policajac: Rezultati autopsije - Sonja Mesi preminula od prostrelne rane na glavi

Zamjenik šerifa bijelac Šon Grejson je otpušten i protiv njega je podignuta optužnica zbog smrti Mesi

10966 pregleda 6 komentar(a)
Trenutak kada je Grejson uperio pištolj u Mesi, Foto: Reuters
Trenutak kada je Grejson uperio pištolj u Mesi, Foto: Reuters

Rezultati autopsije Sonje Mesi, 36-godišnje crnkinje koju je ubio zamjenik šerifa u njenoj kući u Ilinoisu, potvdili su da je preminula od prostrelne rane na glavi.

Zamjenik šerifa bijelac Šon Grejson je otpušten i protiv njega je podignuta optužnica zbog smrti Mesi.

Patolog okruga Sangamon Džim Almon je ranije objavio prvobitne nalaze autopsije, a završni izvještaj potvrdio je te zaključke.

Pored toga što je metak pogodio neposredno iznad lijevog oka, Mesi je imala "manje povrede" desne noge od izazvane tupim predmetom. Imala je pedeset kilograma.

Vlasti navode da je Mesi pozvala policiju da prijavi mogućeg provalnika. Dvojica policajaca su došla u njenu kuću u Springfildu, na oko 320 kilometara od Čikaga.

Snimak kamere sa uniforme policajca, koji je objavljen u ponedjeljak, potvrdio je navode tužilaštva da je došlo do napete situacije kada je policajac Grejson vikao na Mesi da spusti šerpu sa vrelom vodom na šporet. Zatim je zaprijetio da će upucati nenaoružanu ženu. Mesi se sagla na kratko, a zatim podigla, i u tom trenutku je Grejson pucao iz svog pištolja. Sonja Mesi je pogođena tri puta, a fatalni metak je pogodio u glavu.

Porodicu Mesi zastupa advokat Ben Kramp, koji je takođe zastupao porodicu Džordža Flojda, crnca koga je ubio policajac u Mineapolisu, rođake Amada Arberija, crnca koga su ubila dvojica bijelaca, civila, i porodicu Brijane Tejlor, 26-godišnje crnkinje koju je ubio policajac u njenom stanu.

Zamjenik šerifa Šon Grejson, koji je bijelac, izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubistvo prvog stepena, težak napad vatrenim oružjem i kršenje zvaničnih dužnosti u slučaju ubistva Mesi. Otpušten je prošle nedjelje.

Tokom karijere je kratko radio u tri policijske stanice, gdje nije imao puno radno vrijeme, zatim je dobio stalno zaposlenje u četvrtoj stanici, i zatim radio puno radno vrijeme u dvije kancelarije šerifa u centralnom Ilinoisu.

Džejms Vilburn, otac Sonje Mesi, pozvao je šerifa okruga Sengamon Džeka Kembela da podnese ostavku.

"Taj čovjek (Grejson) nikada nije smio da ima policijsku značku. Nikada nije smio da ima oružje. Nije trebalo da mu se pruži prilika da ubije moje dijete", rekao je.

BBC na srpskom je prenio da je Ilinoisa objavila snimak bezbjednosne kamere koji prikazuje haotične trenutke koji su doveli do ubistva Mesi.

Bonus video: