Venecuela: Maduro proglasio pobjedu, opozicija tvrdi da je Gonzalez osvojio 70 odsto glasova

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Sjedinjene Države imaju "ozbiljnu zabrinutost da objavljeni rezultat ne odražava volju ili glasove naroda Venecuele"

9842 pregleda 6 komentar(a)
Madurove pristalice slave pobjedu, Foto: Reuters
Madurove pristalice slave pobjedu, Foto: Reuters

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro osvojio je treći mandat, saopštile su izborne vlasti u toj državi, uprkos brojnim izlaznim anketama koje su ukazivale na pobjedu opozicije, prenosi Rojters.

Maduro je rekao da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti i ponovio svoju tvrdnju iz predizborne kampanje da je izborni sistem Venecuele transparentan.

Rezultati koje je objavilo nacionalno izborno vijeće, da je Maduro pobijedio sa 51 odsto glasova, su u suprotnosti sa nekoliko izlaznih anketa koje su pokazale odlučujuću pobjedu opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza.

Liderka opozicije u Venecueli Marija Korina Mačado izjavila da je Gonzalez osvojio 70 odsto glasova, dok izborno vijeće tvrdi da je osvojio 44 odsto.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Sjedinjene Države imaju "ozbiljnu zabrinutost da objavljeni rezultat ne odražava volju ili glasove naroda Venecuele".

Blinken je pozvao izborne vlasti da objave detaljnu tabelu glasova. Anketa kompanije "Edison Research", poznata po anketama na američkim izborima, predviđala je u izlaznoj anketi da će Gonzalez osvojiti 65 odsto glasova, dok će Maduro osvojiti 31 odsto.

Venecuelanska firma "Meganalisis" predvidjela je 65 odsto glasova za Gonzaleza i nešto manje od 14 odsto za Madura.

Prebrojano je oko 80 odsto glasačkih kutija, rekao je predsjednik nacionalnog izbornog savjeta Elvis Amoroso u televizijskoj izjavi, dodajući da su rezultati odloženi zbog "agresije" na sistem prenosa izbornih podataka.

Bonus video: