Izrael sprema oštru, ali ograničenu odmazdu

Izraelski zvaničnici tvrde da ne žele da odgovor na napad Hezbolaha izazove totalni rat u regionu

12908 pregleda 3 komentar(a)
Pripadnici Druze manjine odaju poštu žrtvama napada, Foto: Beta/AP
Pripadnici Druze manjine odaju poštu žrtvama napada, Foto: Beta/AP

Izrael želi da nanese štetu Hezbolahu, ali da ne uvuče Bliski istok u totalni rat, izjavila su juče dva izrelaska zvaničnika. Liban očekuje odmazdu nakon raketnog napada u kojem je ubijeno 12 djece i tinejdžera na Golanskoj visoravni koja je pod izraelskom okupacijom.

Dva druga izraelska zvaničnika izjavila su da se Izrael priprema za mogućnost nekoliko dana borbi nakon subotnjeg raketnog napada na sportski teren u zajednici Druza za koji je okrivio libansku grupu Hezbolah, koja ima podršku Irana.

Hezbolah je negirao bilo kakvu povezanost s tim incidentom.

Bilo kakav mogući napad na Liban imaće “ozbiljne posljedice” po Izrael, rekao je predsjednik Irana Masud Pezeškijan u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, objavili su juče iranski državni mediji.

Sva četiri izraelska zvaničnika, uključujući visokog vojnog zvaničnika i diplomatski izvor, govorili su za agenciju Rojters pod uslovom da ostanu anonimi i nisu dali dodatne informacije o planovima Izraela za odmazdu.

“Procjena je da odgovor neće dovesti do sveopšteg rata”, rekao je diplomatski izvor. “To trenutno ne bi bilo u našem interesu.”

Incident je povećao zabrinutost da bi višemjesečna prekogranična neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha mogla da prerastu u širi, destruktivniji rat.

Izraelski vatrogasci na mjestu gdje je pao projektil ispaljen iz Libana
Izraelski vatrogasci na mjestu gdje je pao projektil ispaljen iz Libanafoto: Reuters

U napadu izraelskog drona juče su ubijena dva borca Hezbolaha na jugu Libana, rekli su bezbjednosni izvori. To su prve žrtve u Libanu od subotnjeg incidenta. U tom napadu su ranjene još tri osobe, uključujući jednu bebu, saopštio je zvaničnik libanske civilne odbrane. Izraelska vojska je saopštila da je njena protivvazdušna odbrana juče oborila dron koji je prešao iz Libana u oblast zapadne Galileje.

Izraelski bezbjednosni kabinet je u nedjelju ovlastio premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta da odluče o načinu i vremenu odgovora na napad u golanskom gradu Madždal Šams.

Izraelski list “Jediot ahronot” je prenio izjave neidentifikovanih zvaničnika da će odgovor biti “ograničen, ali značajan”.

U izvještaju je navedeno da opcije variraju od ograničenog napada na infrastrukturu, uključujući mostove, elektrane i luke, do napada na skladišta oružja Hezbolaha ili na komandante Hezbolaha.

U saopštenju koje je izdao njegov kabinet, nakon što je posjetio Madždal Hams, Netanjahu je rekao: “Država Izrael neće i ne može dozvoliti da ovo prođe. Naš odgovor će doći i biće oštar.”

Podstaknuta sukobom u Gazi neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha su najgora otkad su ušli u rat 2006.

Hezbolah, saveznik palestinske militantne grupe Hamas, saopštio je da je njegova kampanja napada raketama i dronovima na Izrael imala za cilj da podrži Palestince i poručio da će obustaviti vatru tek kada prestane izraelska ofanziva na Gazu.

Sukob na granici Izraela i Libana primorao je desetine hiljada ljudi na obje strane da napuste domove.

Opcije variraju od ograničenog napada na infrastrukturu, uključujući mostove, elektrane i luke, do napada na skladišta oružja Hezbolaha ili na komandante te grupe

Američki državni sekretar Entoni Blinken, u jučerašnjem telefonskom razgovoru s izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom, naglasio je značaj sprečavanja eskalacije sukoba, saopštio je Stejt department.

Oni su razgovarali o naporima da se postigne diplomatsko rješenje kako bi se građanima s obje strane granice omogućilo da se vrate kući. Vašington je takođe optužio Hamas za raketni napad. Bijela kuća je kasnije ponovila stav da Izrael ima svako pravo da odgovori Hezbolahu nakon subotnjeg napada.

Portparol za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi takođe je rekao da incident na Golanu ne bi trebalo da utiče na tekuće pregovore o prekidu vatre u Gazi i obezbjeđivanju oslobađanja talaca koje tamo drži Hamas.

Letovi na međunarodnom aerodromu u Bejrutu su otkazani ili odloženi
Letovi na međunarodnom aerodromu u Bejrutu su otkazani ili odloženifoto: Reuters

Njemačka je pozvala sve strane u sukobu na Bliskom istoku, posebno Iran, da spriječe eskalaciju. Francusko predsjedništvo je saopštilo da je Makron u nedjelju razgovarao sa Netanjahuom, dok Pariz nastoji da spriječi širu eskalaciju između Izraela i Hezbolaha.

Mirovna misija UNIFIL na jugu Libana saopštila je da je intenzivirala kontakte s Izraelom i libanskim vlastima kako bi smanjila tenzije. “Niko ne želi da započne širi sukob, ali bi pogrešna procjena mogla da ga pokrene. Još ima prostora za diplomatsko rješenje”, rekao je portparol UNIFIL-a Andrea Tenenti.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bu Habib istakao je potrebu za “samoobuzdavanjem da bi se izbjegao regionalni rat” tokom razgovora sa specijalnom koordinatorkom UN za Liban, Žanin Henis-Plashert.

Letovi na međunarodnom aerodromu u Bejrutu su otkazani ili odloženi. Jordanski avioprevoznik “Royal Jordanian” obustavio je letove za Bejrut u ponedjeljak i utorak, javila je jordanska televizija.

Čini se da i Izrael i Hezbolah nastoje da izbjegnu totalni rat otkad su počeli da razmjenjuju udarce u oktobru.

Hezbolah je negirao da je ispalio raketu koja je ubila mlade ljude. Ta grupa je u subotu saopštila da je ispalila projektil na vojnu metu na Golanu, graničnom regionu koji je Izrael oduzeo Siriji nakon bliskoistočnog rata 1967. i pripojio ga, što međunarodna zajednica generalno ne priznaje.

U izraelskim udarima ubijeno je oko 350 boraca Hezbolaha u Libanu i više od 100 civila, uključujući medicinske radnike, djecu i novinare, prema bezbjednosnim i medicinskim izvorima i Rojtersovim podacima.

Izrael je saopštio da su 23 civila ubijena u napadima Hezbolaha od oktobra, zajedno sa najmanje 17 vojnika.

Bonus video: