BLOG IDF: Izveden ciljani napad u Bejrutu, na komandanta odgovornog za ubistvo djece i izraelskih civila

Sukob Izraela i Hamasa – 298. dan

32488 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Beiruta, Foto: Reuters
Detalj iz Beiruta, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2024. 21:58h
Završeno
19:27h

Izraelska vojska saopštila je da je u utorak u Bejrutu izvela ciljani napad na komandanta Hezbolaha za kojeg je rekla da je odgovoran za napad na Golanskoj visoravni u kojem je tokom vikenda poginulo 12 djece i tinejdžera, prenosi Rojters.

Oko 19.40 časova čula se jaka eksplozija i mogao se vidjeti oblak dima kako se diže iznad južnih predgrađa - uporišta libanske oružane grupe Hezbolah, rekao je očevidac za tu agenciju.

„IDF je izveo ciljani napad u Bejrutu, na komandanta odgovornog za ubistvo djece u Majdal Šamsu i ubistvo brojnih drugih izraelskih civila“, navodi se u saopštenju izraelskih odbrambenih snaga.

Rečeno je da nisu izdali nova uputstva za civilnu odbranu u Izraelu nakon udara.

Visoki libanski bezbjednosni izvor rekao je da je sudbina komandanta za sada nepoznata.

Libanska državna nacionalna novinska agencija saopštila je da je izraelski napad bio usmjeren na oblast oko Hezbolahovog savjeta Šura u naselju Haret Hreik u glavnom gradu.

Bejrut je danima bio "na ivici" uoči očekivanog izraelskog napada u znak odmazde za napad na selo na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael.

Izrael i Sjedinjene Države okrivile su Hezbolah za napad. Hezbolah je negirao odgovornost.

16:52h

Libanska grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za današnji raketni napad na kibuc Hagošrim gdje je poginuo jedan izraelski civil.

Hezbolah tvrdi da je ispalio desetine raketa na obližnju vojnu bazu u Izraelu u znak odmazde za izraelske napade iz vazduha kod južnog libanskog sela Džibšit u kojima je ranjeno nekoliko ljudi, piše Tajms of Izrael.

Izrael prijeti osvetom za smrtonosni raketni napad Hezbolaha na okupirani Golan u kojem je u subotu poginulo 12 djece i mladih poslije devet mjeseci pogranične razmjene vatre na izraelsko-libanskoj granici usred rata Izraela protiv palestinskog Hamasa u Gazi.

Izrael je za subotnji napad optužio Hezbolah koji nije preuzeo odgovornost, a Izrael je ubrzo napao ciljeve u Libanu.

Napadi prijete da gurnu Izrael i Liban ka ratu poslije višemjesečnih sporadičnih pograničnih borbi koje su počele ubrzo pošto je Hamas napao Izrael 7. oktobra, a potom ga je napao i Hezbolah, u znak podrške Hamasu.

U Libanu je tako poginulo više od 500 ljudi, uključujući 90 civila, a na izraelskoj strani 22 vojnika i 25 civila.

(BETA)

15:52h

Civil na sjeveru Izraela je danas ubijen raketnom vatrom iz Libana, javljaju izraelski kanal N12 i hitne službe.

Izraelska vojska je saopštila da je 10 raketa ispaljeno iz Libana i da je jedna ubila čovjeka u kibucu Hagošrim.

U saopštenju se dodaje da je Izrael uzvratio napadom na mjesta u Libanu odakle su ispaljene rakete.

Libanski borbeni pokret Hezbolah je ranije saopštio da je otvorio vatru na izraelske vojne avione.

U raketnom napadu je u petak poginulo 12 djece i mladih na fudbalskom stadionu u selu Madždal Šams na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael.

Izrael je za napad optužio Hezbolah koji nije potvrdio napad, i ubrzo napao ciljeve u Libanu.

(BETA)

15:05h

Najmanje 37 Palestinaca je ubijeno, a 73 je ranjeno u Pojasu Gaze u proteklom danu, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Od početka rata Izraela i Hamasa prije više od devet mjeseci ubijeno je najmanje 39.400 i ranjeno 90.996 Palestinaca u ratu Izraela i Hamasa, dodaje se u saopštenju, prenele su agencije.

(BETA)

12:37h

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da ne vjeruje da je sveopšti rat Izraela i libanskog Hezbolaha neminovan i da Vašington želi da se stvari riješe na diplomatski način.

Ostin je prokomentarisao izraelske prijetnje za odmazdom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Manili sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i njihovim filipinskim kolegama Gilbertom Teodorom i Enrikom Manalom, prenose izraelski mediji vijest Rojtersa.

Izrael je zaprijetio osvetom za smrtonosni raketni napad proiranskog ekstremističkog Hezbolaha na okupirani Golan u kojem je u subotu ubijeno 12 djece, poslije devet mjeseci pogranične razmjene vatre na izraelsko-libanskoj granici usred rata protiv palestinskog Hamasa na jugu u Gazi.

Hezbolah je porekao umiješanost u napad na Golanu.

(Beta)

12:35h

Lideri Druza na anektiranoj Golanskoj visoravni ogradili su se od prijetnji Izraela da će osvetiti libanskoj organizaciji Hezbolah, koju izraelski lideri okrivljuju za smrtonosni raketni napad na druski grad na toj teritoriji, prenosi danas Frans pres.

Većina od oko 11.000 osoba, uglavnom Druza, koji žive u Maždal Šamsu, se još uvijek identifikuju kao Sirijci iako je prošlo više od pola vijeka otkako je Izrael osvojio Golan od Sirije i 1981. ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Tokom posjete Maždal Šamsu u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanjahu je najavio oštar odgovor Izraela na napad, u kojem je ubijeno dvanaestoro djece, dječaka i djevojčica od 10 do 16 godina, dok su igrala fudbal u subotu.

U saopštenju poslije posjete Netanjahua druske laičke i vjerske vođe su rekle da zajednica "odbija pokušaj da se ime Maždal Šams koristi kao politička platforma na račun krvi naše djece“, kako je navedeno.

Druska vjera "zabranjuje ubijanje i osvetu u bilo kom obliku", rekli su lideri zajednice i dodali da "odbacuju prolivanje i jedne kapi krvi zbog osvete za djecu".

(Beta)

12:32h

Kožne bolesti šire se u Pojasu Gaze zbog užasnih uslova u prenatrpanim šatorima u kojima živi stotine hiljada Palestinaca koji su pobjegli od sukoba iz svojih ratom razorenih domova, rekli su Asošijeted presu zdravstveni zvaničnici.

Palestinci kažu da nemaju sapuna da okupaju sebe i djecu i operu odjeću usred ljetnjih vrućina.

Sanitarni sistem je u kolapsu zbog izraelskog bombardovanja i ofanziva, saopštile su UN.

Svjetska zdravstvena oganizacija (SZO) je objavila više od 160.000 slučajeva šuge, vaški i kožnih osipa.

U jednoj bolnici ljekari prijavljuju stotine kožnih bolesti na dan, uključujući među djecom čija su tijela prekrivena mrljama i lezijama koje mogu da prerastu u gore infekcije.

(Beta)

12:31h

Dvije baze protivvazdušne odbrane u južnoj Siriji pogođene su tokom noći izraelskim raketama, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je navedeno u saopštenju te opozicione organizacije sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda rat u Siriji nije bilo žrtava u raketnim udarima na provinciju Dara koja se nalazi kraj linije prekida vatre između sirijskih i izraelskih snaga na Golanskoj visoravni.

Državni sirijski mediji nisu izvjestili o tim udarima, prenosi britanski list Gardijan (The Guardian).

Udari dalje pojačavaju napetosti na sjevernoj granici Izraela poslije smrtonosnog raketnog napada iz Libana na anektirani dio Golana u kojem je u subotu poginulo dvanaestoro djece.

(Beta)

Bonus video: