Sin El Čapa pred sudom kazao da nije kriv, dok su hapšenja i dalje obavijena velom misterije

Meksički predsjednik je preduzeo neuobičajen korak javnog apela kriminalnim grupama da ne ratuju jedni protiv drugih nakon hapšenja, dok je istovremeno poslao dodatne trupe u Sinalou za svaki slučaj

6889 pregleda 0 komentar(a)
Guzman Lopez i El Majo na naslovnicama novina u El Pasu, Foto: REUTERS
Guzman Lopez i El Majo na naslovnicama novina u El Pasu, Foto: REUTERS

Hoakin Guzman Lopez, sin jednog od osnivača kartela Sinaloa Hoakina "El Čapa" Guzmana izjasnio se da nije kriv po optužbama za trgovinu drogom na federalnom sudu u Čikagu, nekoliko dana nakon njegovog hapšenja u dramatičnoj operaciji u kojoj je možda predao bivšeg poslovnog partnera svog oca američkim vlastima, prenosi Gardijan.

Guzman Lopez (38) je uhapšen u četvrtak zajedno sa Ismaelom “El Majom” Zambadom Garsijom, drugim osnivačem jedne od najmoćnijih organizovanih kriminalnih grupa u Meksiku, nakon što su sletjeli malim avionom u El Paso, Teksas.

Noseći narandžasti zatvorski kombinezon, ali bez lisica na rukama, Guzman Lopez je iznio svoju odbranu na saslušanju koje je trajalo oko 10 minuta. Dok El Čapo već služi doživotnu kaznu u SAD, El Majo je decenijama izbjegavao hapšenje, uprkos nagradi od 15 miliona dolara za njegovu glavu. Zambada se izjasnio da nije kriv po svim optužbama na sudskom ročištu prošlog petka.

Američki zvaničnici su rekli svojim meksičkim kolegama, koji nisu bili upoznati sa operacijom, da se Guzman Lopez predao, ali su dali konfuzne izjave o prirodi El Majovog hapšenja. Dvije teorije su se pojavile u vrtlogu spekulacija: ili se El Majo takođe predao, ili ga je izdao Guzman Lopez, možda u zamjenu za bolje uslove za njega i njegovog brata, Ovidija Guzman Lopeza, kojem se trenutno sudi u SAD.

Vjeruje se da je El Majo u kasnim sedamdesetim godinama i, prema nekim izvorima, bolestan od raka i dijabetesa, što može sugerisati motiv za pregovaranje o vlastitom hapšenju sa vlastima u Sjedinjenim Državama, gdje su već u zatvoru neki članovi njegove bliske porodice. Međutim, izvori iz američkih organa za sprovođenje zakona su prvobitno tvrdili da je Guzman Lopez prevario El Maja da uđe u avion kako bi pregledali tajne piste, prije nego što ga je odveo u SAD.

Advokat Guzman Lopeza, Džefri Lihtman daje izjavu medijima
Advokat Guzman Lopeza, Džefri Lihtman daje izjavu medijimafoto: REUTERS

Zatim, tokom vikenda, El Majov advokat je odbacio obje tvrdnje, rekavši da je njegov klijent nasilno otet.

“Hoakin Guzman Lopez je nasilno oteo mog klijenta. Bio je iznenađen, bačen na zemlju i vezan lisicama od strane šest muškaraca u vojnim uniformama i Hoakina. Noge su mu bile vezane, a crna vreća stavljena preko glave. Zatim je bačen u zadnji dio kamioneta i odveden na pistu. Tamo je bio prisiljen da uđe u avion, a Hoakin mu je noge vezao za sjedište, i protiv svoje volje je prebačen u SAD", rekao je Frank Perez u izjavi putem SMS-a

Ova verzija događaja može biti dimna zavjesa kako bi se prikrio dogovor između El Maja i američkih vlasti. Međutim, Čapitosi - frakcija Sinaloa kartela koju vode sinovi El Čapa - još uvijek nisu negirali optužbu za izdaju.

Upitan o optužbi za otmicu, Džefri Lihtman, advokat Guzman Lopeza je samo rekao da "Zambada ima pravo da koristi bilo kakvu odbranu koju želi protiv optužbi s kojima se suočava".

Usred tajnosti i intriga, Andres Manuel Lopez Obrador, predsjednik Meksika, pozvao je Sjedinjene Države da objasne tačno šta se dogodilo.

Ovo pitanje je diplomatski osjetljivo, kako zbog sugestije da su SAD djelovale unilateralno, tako i zbog mogućnosti da su Guzman Lopez i El Majo razmijenili informacije o političkoj korupciji u Meksiku za bolje uslove.

Ako je El Maja zaista izdao Guzman Lopez, moglo bi doći do porasta nasilja između njihovih frakcija, koji se bore s vremena na vrijeme od hapšenja El Čapa 2017. godine.

Rivalske kriminalne grupe - posebno kartel Halisko, koji je u nasilnim sukobima sa Sinaloa kartelom širom Meksika - mogu takođe vidjeti priliku za proširenje svog uticaja.

U ponedjeljak, Lopez Obrador je preduzeo neuobičajen korak javnog apela kriminalnim grupama da ne ratuju jedni protiv drugih nakon hapšenja, dok je istovremeno poslao dodatne trupe u Sinalou za svaki slučaj.

Sjeverno od granice, Bajdenova administracija je pozdravila hapšenja kao udarac protiv trgovine fentanilom, sintetičkim opioidom koji izaziva krizu predoziranja u SAD, koja godišnje odnosi oko 70.000 života.

Bonus video: