BLOG Netanjahu: Pred nama su izazovni dani, spremni smo za svaki scenario

Sukob Izraela i Hamasa – 299. dan

22588 pregleda 4 komentar(a)
Izraelski vojnici ispituju raketu na putu, Foto: REUTERS
Izraelski vojnici ispituju raketu na putu, Foto: REUTERS
Završeno
20:53h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je večeras da su pred njegovom zemljom "izazovni dani", te da se poslije napada u Bejrutu odasvud čuju pretnje Izraelu.

"Spremni smo za svaki scenario i stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje", rekao je on.

Netanjahu je ponovio da će rat potrajati i da zahtijeva izdržljivost građana Izraela, mada je on pod pritiskom kod kuće i u inostranstvu da ga okonča.

"Nisam popustio pod tim glasovima tada i neću im popustiti sada", naglasio je Netanjahu, prenijeli su izraelski mediji.

On je rekao da Izrael ne bi eliminisao lidere Hamasa i borce, uništio infrastrukturu tog palestinskog pokreta, ne bi preuzeo granicu između Gaze i Egipta da je poslušao te pozive.

Ne bi bili stvoreni uslovi koji ne samo približavaju Izrael oslobađanju talaca zatočenih u Gazi, već i da se postignu svi ciljevi rata, smatra Netanjahu.

"Sve smo postigli u proteklim mjesecima jer nismo popustili i zato što smo donijeli hrabre odluke kod kuće i u inostranstvu. I ja vam kažem to nije bilo lako", rekao je Netanjahu, najavivši: "Zajedno ćemo se boriti i uz Božju pomoć ćemo pobijediti".

Libanski Hezbolah je potvrdio smrt Fuada Šukra, viskorangiranog vojnog komandaira koji je bio meta jučerašnjeg izraelskog napada na Bejrut u znak odmazde za raketni napad te proiranske organizacije u subotu na Golan pod izraelskom okupacijom, gdje je poginulo dvanaestoro djece i mladih.

Hezbolah koji gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s izraelskom vojskom na granici Libana i Izraela od početka rata u Pojasu Gaze protiv Hamasa, porekao je umiješanost u taj napad.

Sa druge strane, Izrael se nije izjasnio o tvrdnjama da je rano jutros ubio vođu Hamasa raketnim napadom u Teheranu.

(BETA)

19:52h

Savet bezbjednosti UN će danas održati hitan sastanak pošto je Hamas saopštio da je politički lider organizacije Ismail Hanije ubijen u izraelskom udaru u glavnom gradu Irana, najavila je Rusija koja predsjedava tim tijelom.

Sastanak koji je tražio Iran, a podržali su ga predstavnici Rusije, Kine i Alžira, održaće se u 16.00 sati po njujorškom vremenu (22.00 po srednjeevropskom), najavio je portparol ruske misije, prenio je Frans pres.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je osudio napade na Bejrut i Teheran kao "opasnu eskalaciju kada bi svi napori trebalo da vode do prekida vatre u Gazi i oslobađanja izraelskih talaca", rekao je portparol Stefan Dižarik.

Iranski ambasador u UN Amir Said Iravani je optužio Izrael za oba napada i u pismu Savjetu bezbjednosti naveo da ti napadi "ukazuju na namjeru da sukob eskalira i da se rat proširi na čitav region", prenio je Asošijeted pres.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju zbog tih napada i da pozove izvršioce na odgovornost.

Izrael je preuzeo odgovornost za napad na Bejrut i saopštio da je ubio komandira Hezbolaha Fuada Šukra, ali se nije izjasnio o napadu u kojem je u Teheranu ubijen Hanije.

(BETA)

19:21h

Kalil al-Haja, visoki zvaničnik palestinskog pokreta Hamas protiv kojeg Izrael ratuje u Pojasu Gaze, rekao je novinarima u Iranu da će ko god naslijedi danas ubijenog političkog lidera te organizacije Ismaila Hanijea "slijediti istu viziju" u pregovorima o okončavanju rata i nastaviti istu politiku otpora Izraelu.

Al-Haja je govorio nekoliko sati poslije ubistva Hanijea raketom u Teheranu, a Hamas i Iran su osudili Izrael koji se nije izjasnio.

Al-Haja je ocijenio i da se smrt Hanijea neće odraziti na sposobnost te ekstremističke organizacije da se bori.

Asošijeted pres je objavio da Hamas brzo i lako nalazi zamjenu za lidere ubijene u izraelskim napadima iz vazduha.

Ubistvo Hanijea, koje se uveliko pripisuje Izraelu, dogodilo se u vrijeme kada je Hamas pod velikim pritiskom otkako je počeo rat u Gazi prije gotovo deset mjeseci, poslije napada Hamasa na južnu izraelsku teritoriju 7.oktobra.

"Mi ne diskutijemo o toj temi sada", rekao je jedan neimenovani zvaničnik Hamasa za AP.

Očekuje se ipak da će se Savjet Šura - glavno konsultativno tijelo, uskoro sastati, najvjerovatnije poslije sahrane Hanijea u Kataru da imenuje njegovog nasljednika.

Hani al - Masri, ekspert za palestinske organizacije, rekao je da je izbor najvjerovatnije između Kaleda Mašala, bivšeg lidera Hamasa, i Kalila al-Haje.

Iranski i zvaničnici palestinskog Hamasa zaprijetili su danas Izraelu osvetom zbog ubistva Hanijea u Teheranu, gdje je postavljen veliki transparent: "Očekujte tešku kaznu".

Transparent je postavljen kraj Trga Palestina u glavnom gradu Irana, ispisan na hebrejskom jeziku iznad fotografije Hanijea sa džamijom Al-Aksa i Kupola na stijeni u Jerusalimu, prenose izraelski mediji.

Pozivima na smirenje se pridružila i Evropska unija, čiji je portparol EU Peter Stano, preneo je Frans pres, rekao da "nijedna zemlja i nijedna nacija neće biti na dobitku od dalje eskalacije na Bliskom istoku".

(BETA)

18:36h

Emiter sa sjedištem u Dohi, televizija Al Džazira saopštila je da su njen reporter Ismail Al Gul i kamerman Rami El Rifi ubijeni izraelskom bombardovanju Gaza Sitija, prenosi Rojters.

Anas Al Šarif, kolega dva ubijena novinara, kazao je Al Džaziri da su Gul i Rifi bili na zadatku pokušavajući da snime okolinu kuće Ismaila Hanijea, šefa političkog krila Hamasa koji je ubijen u Iranu, u napadu koji se pripisuje Izraelu, mada ova zemlja nije zvanično preuzela odgovornost.

18:29h

Visoki zvaničnik palestinskog pokreta Hamas Kalil al-Haja tvrdi da ta islamistička organizacija i njen glavni pristalica Iran ne žele regionalni rat, prenijeli su izraelski mediji vest Rojtersa.

On je međutim ocijenio na konferenciji za novinare u Teheranu da je noćašnje ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea "zločin koji bi trebalo kazniti".

Asošijeted pres konstatuje da napadi na dvojicu vođa militanata u Bejrutu i Teheranu u razmaku od nekoliko sati, koji se pripisuju Izraelu, mogu da zapale cijeli region.

Međunarodni posrednici rade na tome da Izrael i Hamas pristanu na prekid vatre i da se smanji napetost između Izraela i libanskog Hezbolaha poslije višemjesečnih prekograničnih sukoba.

Hezbolah je rekao da će obustaviti napade na Izrael ako bude postignut prekid vatre u Gazi.

Ubistvo lidera Ismaila Hanijea u Teheranu bi moglo navesti Hamas da se povuče iz pregovora kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, ali ovaj pokret još nije dao izjavu o tome.

Napad na visokorangiranog komandira Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu mogao bi da nanese štetu pokušajima da se smiri Bliski istok.

I Iran je zaprijetio da će odgovoriti na napad na svoju teritoriju i to ubrzo po inauguraciji svog novog predsjednika na koju je Hanije došao.

"Događaji u Teheranu i Bejrutu guraju čitav Bliski istok u razoran regionalni rat", rekao je jedan zapadni diplomata čija zemlja učestvuje u diplomatskim nastojanjima da se izbjegne sveopšti rat.

Skaj njuz Arabija je objavio da je tijelo vojnog lidera Hezbolaha Šukra izvučeno iz ruševina zgrade u Bejrutu pogođene u izraelskom napadu prošle noći i da je njegova porodica obaviještena.

Ranije danas je Hezbolah saopštio da je on bio u zgradi u vreme udara, ali nije potvrdio njegovu smrt.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Lojdom Ostinom "istakao posebno u ovom trenutku da država Izrael radi da postigne okvir za oslobađanje talaca" iz Gaze.

On je takođe rekao da je "precizna operacija“ u kojoj je ubijen komandir Hezbolaha direktan odgovor na napad u kojem je ubijeno 12 djece u Maždal Šamsu u subotu na Golanu.

Galant je naglasio da Izrael ne teži ratu, ali da je izraelska vojska i dalje spremna da brani svoje građane i odgovori na svaki napad Hezbolaha.

(BETA)

17:32h

Ismail Hanije smatran je umjerenom figurom unutar Hamasa, čija je uloga postala ključna u kontinuiranim diplomatskim naporima da se osigura prekid vatre.

Analitičari kažu da je šef političkog krila Hamasa bio neko ko je spreman da razmotri da su pomirenje i diplomatija sa Izraelom pravi put.

"Što više ubijate ili se rješavate umjerenih, to više tvrdolinijaši dolaze do izražaja, ili pretvarate umjerene u tvrdolinijaše... Misliti da će nešto ovakvo baciti Hamas na koljena, ili prisilno promijeniti pokret, to je ozbiljno pogrešna procjena", ocijenila je Tahani Mustafa iz Međunarodne krizne grupe.

17:31h

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa premijerom Katara, Muhamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem, glavnim posrednikom u pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze i pozvao ga da i dalje radi na prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Blinken je naglasio važnost nastavka rada kako bi se postigao prekid vatre u sukobu u Gazi koji bi osigurao oslobađanje talaca, umanjile patnje palestinskog naroda i otvorila mogućnost za širu stabilnost", saopštio je Stejt department SAD.

Blinken je takođe rekao da će SAD nastojati da osiguraju postizanje sporazuma o prekidu vatre u ratu koji traje gotovo deset mjeseci.

Zabrinutost za pregovore o prekidu vatre je pojačana posljie ubistva političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijea.

Palestinski Hamas bi mogao da se povuče iz pregovora. Sjedište najviših političkih zvaničnika Hamasa je ranije bilo u Kataru.

(BETA)

16:50h

Izraelski TV Kanal 12 objavio je danas djelove posljednjeg javnog govora političkog vođe palestinskog Hamasa Ismaila Hanijea koji je održao navodno nekoliko sati prije smrti.

U dijelu televizijskog intervjua koji je dao juče u Teheranu Hanije je aludirao na sastanke koje je održao sa iranskim rukovodstvom i podržao novog iranskog predsjednika koji je ponovio stav Irana o palestinskom pitanju, o otporu Jerusalimu.

"Mi smo takođe čuli njegov stav (iranskog predsjednika) da Izrael nema pravo ni na jedan centimetar zemlje Palestine", dodao je Hanije.

Premijer Izraela će za danas sazvati sjednicu užeg sastava vlade zaduženog za bezbjednost, objavio je ranije njegov kabinet.

(BETA)

16:49h

Osvetiti atentat na lidera Hamasa Ismaila Hanijea je dužnost Teherana, jer se dogodio u iranskoj prijestonici, izjavio je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, prenosi Gardijan.

Prema Rojtersu, Hamnei je rekao da je Izrael pružio osnovu da bude "strogo kažnjen".

"Smatramo da je osveta naša dužnost", dodao je on

Izrael se nije odmah oglasio povodom napada, koji se dogodio nekoliko sati nakon što je Hanije prisustvovao ceremoniji inauguracije novog iranskog predsjednika.

Vlada Izraela nije mnogo komentarisala atentat na Hanijea u Iranu, ali je vijest o njegovoj smrti pozdravljena od strane Izraelaca koji su to vidjeli kao veliki uspjeh u ratu protiv palestinske islamističke grupe, prenosi Rojters.

"Ismail Hanije eliminisan u Teheranu", glasio je identičan natpis tokom gotovo neprekidnog izvještavanja četiri vodeća televizijska kanala u Izraelu danas, prenosi agencija.

Komentatori i stručnjaci su razmatrali sposobnosti potrebne za izvođenje takvog atentata, dok su takođe spekulisali kako bi to moglo uticati na rat u Gazi i šanse za postizanje dogovora o oslobađanju talaca.

Agencija prenosi da je u velikom dijelu Izraela vladalo zadovoljstvo, dan nakon što je izraelska vojska saopštila da je ubila jednog od najviših lidera Hezbolaha, kojeg podržava Iran, u Bejrutu kao odgovor na smrtonosni napad na izraelski okupiranu Golansku visoravan.

"Ovo je nevjerovatan uspjeh obavještajne službe. Što se tiče egzekucije, možemo reći da je bila impresivna, ko god da je to izveo", rekao je Amos Gilad, bivši visoki zvaničnik odbrane, na Kanalu 12.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije komentarisao ubistvo Hanijea, kao ni njegov ministar odbrane. Vladina pres služba je na Facebooku objavila sliku Hanijea uz riječ "eliminisan" koja je ispisana preko njegovog čela, prenosi Rojters.

Agencija dodaje da je nekoliko nižih ministara, koji nisu dio unutrašnjeg kruga bezbjednosnih zvaničnika koji donose strateške odluke, putem društvenih mreža proslavilo operaciju, za koju Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost. Rojters citira portparola izraelske vlade koji je rekao da ne komentarišu smrt Ismaila Hanijeha.

"Ne komentarišemo taj specifičan incident", rekao je portparol David Mencer na brifingu sa novinarima.

15:38h

Šef WHO-a kaže da je dječja paraliza otkrivena u Gazi, apelira na akciju Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Gebrejesus kazao je da je dječja paraliza otkrivena u Gazi i upozorio da će djeca u ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena tom bolešću ako se brzo ne preduzmu preventivne mjere, piše Reuters.

Dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da među stanovništvom Gaze "vrlo vjerovatno" postoje slučajevi dječje paralize, glavni direktor te institucije oglasio se na platformi X kako bi izrazio zabrinutost zbog ljudske cijene sukoba između Izraela i Hamasa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Otkrivanje dječje paralize u Gazi još je jedan podsjetnik na strašne uslove s kojima se stanovništvo suočava. Postojanost sukoba koči napore da se identifikuju i odgovori na prijetnje koje se mogu spriječiti kao što je dječja paraliza", napisao je Tedros na X-u.

Tedros je povezao svoju objavu sa člankom koji je napisao u francuskim novinama Le Monde, objavljenim kasno u utorak, u kojem je rekao da je poliovirus otkriven u uzorcima kanalizacije u Gazi.

U članku je šef WHO-a napisao da, iako još nije zabilježen niti jedan slučaj dječje paralize, "ako se ne preduzme hitna akcija, samo je pitanje vremena kada će bolest doći do hiljada nezaštićene djece".

Poliomijelitis, koji se širi uglavnom fekalno-oralnim putem, vrlo je zarazan virus koji može napasti nervni sistem i uzrokovati paralizu i smrt kod male djece.

Slučajevi dječje paralize smanjili su se za 99 odsto širom svijeta od 1988. zahvaljujući masovnim kampanjama vakcinacije i naporima da se iskorjeni.

WHO šalje više od milion vakcina protiv dječje paralize u Gazu koje će se primijeniti sljedećih sedmica kako bi se spriječilo da se djeca zaraze ovom bolešću, rekao je Tedros.

15:32h

Najmanje deset Palestinaca ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu u unutrašnjosti Pojasa Gaze.

Kako prenosi Anadolija, lokalni izvori su kazali da je meta napada bilo vozilo u pokretu.

Vozilo je pogođeno na ulazu u grad, a još najmanje tri osobe su ranjene.

Sukobi u Gazi počeli su nakon prekograničnog napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra prošle godine.

Izrael od tada izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojima je do sada ubijeno najmanje 39,4 hiljade Palestinaca, a ranjeno više od 90 hiljada.

(MINA)

Bonus video: