Razmjena 26 zatvorenika Rusije i zapadnih zemalja obavljena u Turskoj: Oslobođeni i Krasikov, Kriger, Jašin...

"MIT (turska obavještajna služba) sprovela je u Ankari najveću operaciju razmjene zatvorenika u posljednje vrijeme koja je uključila razmjenu 26 osoba iz zatvora u sedam zemalja (SAD, Njemačka,Poljska, Slovenija, Norveška, Rusija i Bjelorusija)", saopštilo je tursko predsjedništvo, precizirajući da je sedam aviona učestvovalo u prevozu zatvorenika

9483 pregleda 1 komentar(a)
Ruski avion na aerodromu u Ankari, Foto: Reuters
Ruski avion na aerodromu u Ankari, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2024. 18:07h

Turska je u Ankari koordinirala razmjenu 26 zatvorenika Rusije i više zapadnih zemalja, među kojima i američkog novinara Evana Gerškoviča, objavilo je danas tursko predsjedništvo poslije izvještaja medija da je u toku velika razmjena zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država ( SAD).

"MIT (turska obavještajna služba) sprovela je u Ankari najveću operaciju razmjene zatvorenika u posljednje vrijeme koja je uključila razmjenu 26 osoba iz zatvora u sedam zemalja (SAD, Njemačka,Poljska, Slovenija, Norveška, Rusija i Bjelorusija)", saopštilo je tursko predsjedništvo, precizirajući da je sedam aviona učestvovalo u prevozu zatvorenika.

Među razmijenjenim zatvorenicima Rusiji je predat i Vadim Krasikov, osumnjičeni ruski agent zatvoren u Njemačkoj zbog ubistva bivšeg čečenskog separatističkog komandata u Berlinu 2019. godine, saopštilo je takođe tursko predsjedništvo.

Krasikov
Krasikovfoto: Reuters

"Deset zatvorenika, od kojih dvojica maloljetnika, prebačeno je u Rusiju, 13 u Njemačku i troje u SAD", preciziralo je tursko predsjedništvo.

Oni su prebačeni u Tursku sa sedam aviona, od kojih dva aviona SAD, po jedan iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Norveške i Rusije u okviru operacije razmjene zatvorenika, dodaje se u saopštenju.

Pored novinara Vol strit džornala Evana Gerškoviča oslobođen je i bivši američki marinac Pol Vilan, u zatvoru u Rusiji od kraja 2018. godine, Riko Kriger, Njemac osuđen u Bjelorusiji za "terorizam" i "plaćeništvo" i ruski opoziciionar Ilija Jašin, osuđen krajem 2022. godine na osam i po godina zatvora zbog osuđivanja ruskih zločina u Ukrajini.

Tursko predsjednštvo nije objavilo imena drugih oslobođenih zatvorenika.

U saopštenju objavljenom onlajn predsjednik i generalni direktor Radija Slobodna Evropa/Radio Liberti Stiven Kapus potvrdio je medijske izvještaje da će novinarka koja radi za tu medijsku kuću Alsu Kurmaševa biti oslobođena u okviru razmijene, prenijela je agencija AP.

On je pozrdavio njeno predstojeće oslobađanje i izrazio zahvalnost američkoj vladi i svima koji su radili na tome da okončajui nepravedno rusko ophođenje prema njoj.

Kurmaševa, dvostruka američko-ruska državljanka osuđena je u julu za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, što su optužbe koje su ona, njena porodica i medijska kuća gdje radi odbacili.

U svom dugom saopštenju tursko predsjedništvo naglasilo je da su turske obavještajne službe vodile tu operaciju "od početka procesa pregovora do konačnog trenutka kada su sprovedene razmjene".

"MIT je pazio na sve mjere bezbjednosti, na logističko planiranje, na poštovanje zahtjeva i olakšanje komunikacija i koordinacije između strana", navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju turskog predsjedništva svi zatvorenici su iskrcani i stavljeni na sigurna mjesta, pod nadzorom turske obavještajne službe (MIT), "gdje su sprovedene procedure ratifikacije između strana, zdravstvene kontrole zatvorenika i ispunjavanje drugih traženih formalnosti.

Frans pres je prisustvovao slijetanju dvije letjelice, jedne u bojama Rusije i druge tipa Falkon koja je sletjela na civilni aerodrom Ankare nešto prije 16.30 po lokalnom vremenu (15.30 po srednjeevropskom).

Opsežna razmjena je najnovija u nizu razmjena zatvorenika dogovorenih između Rusije i SAD u posljednje dvije godine ali prva koja je zahtijevala znatne ustupke iz drugih zemalja, piše AP.

Agencija dodaje da je oslobađanje Amerikanaca došlo uz cijenu, Rusija je osigurala oslobađanje svojiih državljana osuđenih za teške zločine na Zapadu tako što ih je razmijenila za novinare, disidente i druge Zapadnjake osuđene i u visoko politizovanom pravnom sistemu po optužbama koje SAD smatra lažnim.

Bijela kuća nije odmah objavila bilo kakve detalje o razmjeni.

Anonimni izvor agencije AP prethodno je rekao da je u toku masovna razmjena zatvorenika u kojoj učestvuju SAD i Rusija.

Među njima su i Amerikanci za koje SAD smatraju da su nezakonito pritvoreni u Rusiji uključujući izvještača Volstrit Džornala Evana Gerškoviča i Pola Vilana, bivšeg marinca i izvršnog direktora za korporativnu bezbjednost iz Mičigena.

Bonus video: