Pogrebna svečanost za Hanijea u Teheranu: "Borba dok Izrael ne bude iskorijenjen iz Palestine"

Predsjednik Parlamenta Irana Muhamed Bager Ghalibaf je najavio da će Iran "sigurno sprovesti naredbu vrhovnog vođe" da osveti Hanijea. "Naša dužnost je da odgovorimo u pravo vrijeme na pravom mjestu", rekao je on okupljenima koji su uzvikivali: "Smrt Izraelu, smrt Americi!".

5847 pregleda 1 komentar(a)
Sa svečanosti, Foto: Reuters
Sa svečanosti, Foto: Reuters

U Teheranu je danas uz pozive na osvetu održana pogrebna svečanost za političkog lidera palestinskog Hamasa Ismaila Hanijea ubijenog u glavnom gradu Irana u napadu za koji je optužen Izrael.

Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ajatolah Ali Hamnei je predvodio molitvu za Hanijea pred sjutrašnju sahranu u Kataru, a prethodno je prijetio "oštrom kaznom" za njegovo ubistvo.

U centru Teherana građani su držali fotografije Hanijea i palestinske zastave, a svečanost je bila na Univerzitetu Teheran.

Hanijeovu smrt je u srijedu potvrdila Iranska revolucionarna garda, rekavši da su on i njegov tjelohranitelj ubijeni u napadu iz vazduha na zgradu u kojoj su odsjeli pošto su došli na inauguraciju novog predsjednika Irana.

Nekoliko sati ranije je u glavnom gradu Libana, Bejrutu, ubijen visokorangirani komandir libanskog pokreta Hezbolah Fuad Šukr u osvetničkom izraelskom napadu što je izazvalo bojazan od šireg regionalnog sukoba kao posljedice rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Izrael je odbio da komentariše napad u Teheranu, navode izraelski mediji.

Iranska državna televizija je prikazala kovčege s tijelima Hanijea i njegovog tjelohranitelja tokom svečanosti kojoj su prisustvovali visoki iranski zvaničnici, uključujući novog predsjednika Masuda Pezeškijana i šefa Iranske revolucionarne garde generala Hoseina Salamija.

Hanije je bio u posjeti Teheranu povodom inauguracije Pezeškijana u utorak.

Visoki zvaničnik Hamasa Kalil al-Haja, zadužen za spoljne odnose organizacije, se zarekao da će parola Hanijea "Nećemo priznati Izrael" ostati "bersmrtna" i da će borba protiv Izraela trajati "dok Izrael ne bude iskorijenjen iz zemlje Palestine".

Predsjednik Parlamenta Irana Muhamed Bager Ghalibaf je najavio da će Iran "sigurno sprovesti naredbu vrhovnog vođe" da osveti Hanijea.

"Naša dužnost je da odgovorimo u pravo vrijeme na pravom mjestu", rekao je on okupljenima koji su uzvikivali: "Smrt Izraelu, smrt Americi!".

"Naša je dužnost je da težimo osveti za njegovu krv jer je postao mučenik na teritoriji Islamske Republike Irana", rekao je ranije Hamnei koji ima zadnju riječ u iranskoj politici.

Iran još nije zvanično objavio ni jednu informaciju o mjestu napada, a novi predsjednik Irana je u srijedu rekao da će "cionisti uskoro vidjeti posljedice svog kukavičkog i terorističkog akta".

Međunarodna zajednica je pozvala na smirivanje i fokusiranje na uspostavljanje prekida vatre u Gazi. Hanije je ranije optuživao Izrael da ometa sporazum, rekli su zvaničnici Hamasa.

Mada je Iran svog glavnog neprijatelja - Izrael optužio za napad u kojem je ubijen Hanije, ta zemlja to nije komentarisala.

Izrael je međutim preuzeo odgovornost za ubistvo komandira Hezbolaha, organizacije koju je optužila za raketni napad u kojem je u subotu ubijeno 12 djece na Golanskoj visoravni pod okupacijom Izraela.

Vođa Hamasa i komandir Hezbolaha ubijeni su u vrijeme već povećane napetosti u regionu zbog rata u Gazi, u koji su umiješani i proiranski saveznici u Siriji, Libanu, Iraku i Jemenu - komentarišu izraelski mediji.

Bonus video: