Iran tvrdi da je pripadnik revolucionarne garde ubijen u napadu koji je bio usmejren na zapovjednika Hezbolaha

Potvrđujući smrt Milada Bidija, zapovjednik Revolucionarne garde Hosein Salami 1. avgusta je pohvalio Bidija zbog "njegove borbe protiv kriminalnog i okupatorskog cionističkog režima", misleći na Izrael kao neprijatelja Irana

11007 pregleda 0 komentar(a)
Milad Bidi, Foto: Screenshot/Youtube
Milad Bidi, Foto: Screenshot/Youtube

Milad Bidi, član iranske Islamske revolucionarne garde, ubijen je u Bjerutu u izraelskom vazdušniom napadu 30. jula, koji je bio usmjren na zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra.

Potvrđujući njegovu smrt, zapovjednik Revolucionarne garde Hosein Salami 1. avgusta je pohvalio Bidija zbog "njegove borbe protiv kriminalnog i okupatorskog cionističkog režima", misleći na Izrael kao neprijatelja Irana.

Bidi je drugi pripadnik Islamske republičke garde koji je ubijen u izraelskim napadima, od bombaškog napada na iransku ambasadu u Damasku 1. aprila.

U tom napadu ubijeno je sedam članova te garde, uključujući dva generala, a Iran je uzvratio nekoliko dana kasnije ispaljivanjem bespilotnih letjelica i projektila na Izrael.

Šukr i Bidi ubijeni su nekoliko sati prije nego što je Ismail Hanije, politički vođa Hamasa, palestinske grupe koju su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile terorističkom, ubijen u Teheranu.

Iran i njegovi regionalni saveznici okrivili su Izrael za njegovo ubistvo, a iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, rekao je da Iran "ima dužnost" osvetiti se za ubistvo vođe Hamasa.

Najmanje 20 pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde ubijeno je u napadima koje je navodno izveo Izrael u Siriji i Libanu, od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi odnosno od oktobra prošle godine.

Bonus video: