Papa od Venecuele traži 'istinu' o ishodu predsjedničkih izbora

Papa (87) je u govoru vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu uputio "iskren apel svim strankama da traže istinu i izbjegavaju bilo kakvu vrstu nasilja", dodajući da Venecuela prolazi kroz "kritičnu situaciju"

3182 pregleda 8 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo pozvao je danas Venecuelu da "nađe istinu" poslije sporne ponovne pobjede Nikolasa Madura na predsjedničkim izborima, kao i da izbjegne nasilje.

Papa (87) je u govoru vjernicima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu uputio "iskren apel svim strankama da traže istinu i izbjegavaju bilo kakvu vrstu nasilja", dodajući da Venecuela prolazi kroz "kritičnu situaciju".

Franjo je takođe pozvao zemlju da "sporove rješava dijalogom i uzima u obzir istinske interese stanovništva, a ne interese stranaka".

Opozicija u Venecueli osporava pobjedu Madura na predsjedničkim izborima 28. jula i tvrdi da je pobijedio njen kandidat Edmundo Gonzales Urutia kojega kao predsjednika priznaju SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike.

Lideri sedam evropskih zemalja - Francuske, Italije, Španije, Portugalije, Njemačke, Holandije, Poljske - tražili su u subotu od Venecuele da "brzo objavi sve zapisnike" sa biračkih mjesta.

Tokom protesta zbog rezultata izbora poginulo je 11 civila i jedan vojnik, a više od 1.200 ljudi je uhapšeno.

Bonus video: