BLOG Organizacija za ljudska prava: Izraelski zatvori su zapravo logori za mučenje Palestinaca

Sukob Izraela i Hamasa – 304. dan

15645 pregleda 2 komentar(a)
Poprište bombardovanja u centralnoj Gazi, Foto: REUTERS
Poprište bombardovanja u centralnoj Gazi, Foto: REUTERS
Završeno
21:31h

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas sve aktere na Bliskom istoku da izbjegavaju eskalaciju, rekao je njegov portparol, u sjenci strahovanja od gotovo izvjesnog napada Irana na Izrael, nakon atentata na lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu.

"Važno je da sve strane u narednim danima učine ono što je neophodno da bi se izbjegla eskalacija i smirile tenzije", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler uz ocjenu da mogući odgovor Irana "ne bi služio interesima iranskog naroda i regiona u celini".

Entoni Blinken je danas razgovarao sa premijerom Katara i ministrom spoljnih poslova Egipta, dvije zemlje koje su u velikoj mjeri uključene u pregovore Izraela i Hamasa.

Hanije, politički lider militantnog palestinskog pokreta Hamas, ubijen je 31. jula u Teheranu, glavnom gradu Irana.

Iran je danas izdao hitno upozorenje stranim civilnim avionima da izbjegavaju njegov vazdušni prostor, što se tumači kao priprema za napad na Izrael. "Poruka koju stalno šaljemo je: nemojte to raditi. Ne morate to da radite, nema svrhe i samo dovodite u opasnost cijeli region", rekao je Miler i dodao: "Svaki put kada dođe do ciklusa eskalacije, postoji rizik da će strane napraviti grešku, preduzeti radnje koje su van njihove kontrole ili mogu imati neželjene posljedice".

Diplomatski manevri intenzivirani su danas kako bi se pokušala izbjeći vojna eskalacija na Bliskom istoku između Irana i njegovih saveznika s jedne strane, i Izraela s druge strane.

Mnoge zemlje pozivaju svoje državljane da napuste Liban, gdje deluje organizacija Hezbolah, koja uživa podršku Irana, u sve intenzivnijem sukobu sa Izraelom otkako je izbio rat između jevrejske države i Hamasa.

(BETA)

21:19h

Nasilje, ekstremna glad, poniženje i druga zlostavljanja palestinskih zatvorenika su normalizovana u čitavom izraelskom zatvorskom sistemu, pri čemu je zlostavljanje sada toliko sistematsko da organizacija za ljudska prava B’Tselem kaže da se mora smatrati politikom 'institucionalizovanog zlostavljanja', prenosi Gardijan.

Bivši zatvorenici su opisali zlostavljanja koja se kreću od teških premlaćivanja i seksualnog nasilja do gladovanja, uskraćivanja medicinske njege i lišavanja osnovnih potreba, uključujući vodu, dnevnu svjetlost, struju i higijenu, uključujući sapun i higijenske uloške za žene.

U višemjesečnoj istrazi, B’Tselem je intervjuisao 55 bivših zatvorenika smještenih u 16 zatvora izraelske zatvorske službe i pritvorskih centara koje vodi izraelska vojska, mapirajući razmjere i prirodu zlostavljanja. Ova visoko cijenjena grupa sa sjedištem u Jerusalimu zaključila je da bi izraelski zatvori sada trebalo da budu označeni kao "logori za mučenje".

"Kada smo započeli projekat, mislili smo da ćemo pronaći sporadične dokaze i ekstremne slučajeve tu i tamo, ali slika koja se pojavila je potpuno drugačija. Bili smo šokirani razmjerama onoga što smo čuli. Neugodna je situacija za izraelsko-palestinsku organizaciju da kaže da Izrael vodi logore za mučenje. Ali shvatili smo da je to ono što smo vidimo", rekla je Juli Novak, izvršna direktorica organizacije.

Izraelska vojska je saopštila da u potpunosti odbacuje optužbe koje se tiču sistematskog zlostavljanja zatvorenika u pritvorskim objektima i da djeluje "u skladu sa izraelskim zakonom i međunarodnim pravom". U saopštenju je navedeno da su optužbe za zlostavljanje temeljno ispitane. Dodaje se da su se uslovi za zatvorenike značajno poboljšali tokom rata.

18:16h

Gotovo polovina vojnih bataljona Hamasa u Gazi obnovila je neke od svojih borbenih sposobnosti, navodi se u specijalnom izveštaju CNN-a, uprkos tvrdnjama Netanjahua da su izraelske snage blizu postizanja cilja eliminacije Hamasa.

Govoreći pred Kongresom 24. jula, Netanjahu je rekao da je "pobeda na vidiku". Međutim, analize Projekta za kritične prijetnje Američkog instituta za preduzetništvo, Instituta za proučavanje rata i CNN-a pokazuju da, uprkos teškom bombardovanju Pojasa Gaze, najmanje osam bataljona ostaje borbeno efikasno. Još trinaest je degradirano, ali su sposobni za sporadične, iako uglavnom neuspješne, gerilske napade, dok su tri potpuno van akcije, navodi se u analizi

"Izraelci bi rekli da su očistili neko mjesto, ali nisu potpuno očistili ta područja, nisu uopšte porazili te borce", rekao je Brajan Karter, menadžer portfelja za Bliski istok u Projektu za kritične prijetnje (CTP), koji je vodio zajedničko istraživanje sa Institutom za proučavanje rata (ISW) o obrascima vojnih aktivnosti Hamasa i Izraela.

"Hamas je spreman za borbu i želi da se bori", dodao je on.

17:10h

Iran je pozvao strane ambasadore sa sjedištem u Teheranu da ih upozori na moralnu dužnost zemlje da kazni Izrael za ono što vidi kao njegov "avanturizam i kršenje zakona" u ubistvu Ismaila Hanijea, lidera Hamasa, prije nedjelju dana u iranskoj prestonici, prenosi Gardijan.

Teheran je takođe osigurao hitan sastanak Organizacije islamske saradnje (OIC) u srijedu gdje će pokušati da izvrši pritisak na arapske države da podrže njegovo pravo na osvetničke akcije protiv Izraela.

Mnogi lideri Zaliva spremni su da osudie akcije Izraela, ali su pozvali Iran na uzdržanost. Sastanak će se održati u sjedištu OIC-a u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Prethodni napori pokojnog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija da pridobije države Zaliva da podrže vojnu akciju ili direktne ekonomske sankcije nisu uspjeli.

Moguće je da će Iran sačekati ishod sastanka OIC-a da pokrene planirane odmazde, ali američki državni sekretar Entoni Blinken je nagovijestio da očekuje da će Iran pokrenuti seriju koordinisanih udara od ponedeljka.

Predsjednik Džo Bajden treba da se sastane sa svojim timom za nacionalnu bezbjednost u Vašingtonu u 14:15 po lokalnom vremenu, što je otprilike 22:00 u Teheranu, do kada će vjerovatno biti jasno da li Iran planira da pokrene napad te noći.

"Svi imamo moralnu dužnost i odgovornost da ne ostanemo nijemi pred okupacijom, raseljavanjem i genocidom palestinskog naroda. Ravnodušnost i smirivanje pred zlom i nepravdom je vrsta moralnog nemara i uzrokuje širenje zla", rekao je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova, Ali Bageri na sastanku sa stranim diplomatama.

Vrhovni komandant Korpusa islamske revolucionarne garde Hosein Salami ponovio je prijetnju grupe da će Izrael "dobiti kaznu u odgovarajuće vrijeme", dodajući da Izrael kopa sopstveni grob.

17:07h

Izrael je predao 80 neidentifikovanih palestinskih tijela agenciji za civilnu zaštitu Gaze, prema navodima zvaničnika iz Gaze.

"Primili smo 80 tijela u 15 vreća, sa više od četiri šehida (mučenika) u svakoj vreći, svaki zamotan u jedan ćefin (bijelo platno u koje se umotavaju mrtvi)", rekao je direktor civilne zaštite Gaze Jamen Abu Sulejman za AFP.

Abu Sulejman je rekao da uz tijela nije bila pružena nikakva informacija, tako da nije jasno odakle su došla.

"Ne znamo da li su to ubijeni u Gazi ili zatvorenici iz izraelskih zatvora," dodao je.

Tijela su sahranjena na turskom groblju, blizu Kan Junisa, glavnog grada u južnom dijelu Gaze, rekli su novinari AFP-a.

16:38h

Jair Lapid, izraelski lider opozicije, kritikovao je vladu Benjamina Netanjahua zbog načina na koji se nosi sa prijetnjom napada iz Irana.

Na sastanku centrističke stranke koju predvodi, Ješ Atid, Lapid je rekao da nema "odvraćanja i nema vlade".

"Želio bih da pitam izraelsku vladu, da li je ono što vidimo posljednjih dana novi standard? Da li vam je prihvatljivo da pet dana cijela zemlja sjedi i čeka da bude bombardovana? Da li je ovo novi standard da stanovnici sjevera neće dobiti ni nagovještaj od vlade kada mogu da se vrate kući?", pitao je on.

Izrael se priprema za napad iz Irana nakon što je lider Hamasa, Ismail Hanije, ubijen u Teheranu. Kako navodi Axios, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je na sastanku G7 u nedjelju da napad može početi u roku od 24 do 48 sati.

"Ova vlada će pasti kada se Kneset vrati sa najnepotrebnijeg i najjadnijeg odmora u istoriji zemlje", poručio je Lapid, prenosi Gardijan.

16:23h

Naser Kanani, portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Teheran ne traži eskalaciju tenzija, ali da je kazna neophodna kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u iranskoj prijestonici i kako bi se spriječila dalja nestabilnost, prenosi Gardijan.

"Niko nema pravo da sumnja u zakonito pravo Irana da kazni cionistički režim", poručio je Kanani.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore i šefove misija u toj zemlji na sastanak sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Alijem Bagherijem Kanijem, kako bi bili upozoreni na spremnost Irana da odgovori Izraelu, javlja Rojters.

I predsjednik Irana Masud Pezeškijan kazao je da je ubistvo Hanijea u Teheranu "velika greška cionističkog režima koja neće proći bez odgovora". U glavni grad Irana stigao je sekretar ruskog savjeta bezbjednosti Sergej Šojgu, koji će razgovarati sa Pezeškijanom, izvještava ruska novinska agencija Interfaks.

Iran je danas izdao hitno upozorenje (NOTAM) svim avionima da izbjegavaju njegov vazdušni prostor i da promijene kurs.

Pretpostavlja se uskoro slijedi zaprijećeni napad na Izrael, javlja Džerusalem Post.

U međuvremenu, Gardijan prenosi da je izraelski ministar odbrane Joav Galant susreo se sa američkim sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom kako bi ga upoznao sa spremnošću izraelske vojske da odbrani zemlju od potencijalnih opasnosti koje mogu izazvati Iran i njegovi saveznici.

Izmjena: 16:35h
15:59h

Ministar finansija Izraela Becalel Smotrič rekao je da je "opravdano i moralno" pustiti da dva miliona civila u Gazi umru od gladi, osim ako izraelski taoci ne budu vraćeni, prenosi Gardijan.

Govoreći na konferenciji za novinare u Izraelu, Smotrič se žalio da međunarodni pritisak znači da vlada "nema izbora", već mora da donesi pomoć u Gazu.

Desničarski političar je tvrdio da je glavni faktor koji produžava rat pomoć koja , po njemu, održava Hamas. On je kazao da izraelske vlasti moraju da preuzmu punu kontrolu nad onim što ulazi u Gazu. Kritikovao je ministra odbrane Joava Galanta i vojsku zbog njihove spremnosti da dozvole da se dostavi pomoć u opkoljenu teritoriju, i dodao da bi premijer Benjamin Netanjahu trebalo da interveniše i prisili na promjenu politike.

"Ne znam da li premijer ne želi ili ne uspijeva da ih obuzda", rekao je on.

"Niko nam neće dozvoliti da uzrokujemo smrt dva miliona civila od gladi, iako bi to moglo biti opravdano i moralno dok naši taoci ne budu vraćeni. Humanitarno za humanitarno je moralno opravdano, ali šta možemo? Danas živimo u određenoj realnosti, potreban nam je međunarodni legitimitet za ovaj rat", kazao je Smotrič.

15:57h

Dvoje ljudi je ubijeno na jugu Libana kao rezultat izraelskog napada, saopštilo je libansko ministarstvo  zdravlja

Jedan od poginulih je bio bolničar koji je otišao da provjeri mjesto ranijeg napada zbog žrtava, rekao je Ali Abas, spasilac, za AFP.

On je otišao "da vidi da li je bilo civila ili ljudi [u tom području]... i drugi napad se dogodio odmah nakon toga", rekao je Abas.

Napad se dogodio u Mais Al-Džabalu, selu manje od dvije milje od izraelsko-libanske granice. Većina stanovnika je evakuisana iz sela kako bi se izbjegla razmjena vatre između Hezbolaha i Izraela, koja se dešava gotovo svakodnevno od početka rata u Gazi u oktobru.

15:52h

Libanska militantna grupa Hezbolah pogodila je sjever Izraela u napadu dronom kao odgovor na ono što su nazvali "napadima i atentatima" koje je Izrael izveo u nekoliko sela na jugu Libana. Izraelska vojska kaže da je napad ranio dva vojnika i izazvao požar, prenosi Gardijan

Do napada je došlo usred straha od sveopšteg rata nakon ubistva visokog komandanta Hezbolaha u Libanu i političkog lidera Hamasa u Iranu.

Napad Hezbolaha izgleda više u skladu sa tekućim graničnim okršajima, nego kao direktan odgovor na politička ubistva.

Izraelska vojska je rekla da vatrogasne službe rade na gašenju požara koji je izbio kao rezultat napada u Ajlet HaŠaharu u gornjoj Galileji.

Bonus video: