Niger prekinuo odnose s Ukrajinom zbog komentara pobunjenika iz Malija

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Rusija nastavlja da širi svoj uticaj u regiji Sahel podupirući vojne režime suočene sa separatističkim i islamističkim pobunama

3903 pregleda 3 komentar(a)
Sa proruskih protesta, Foto: Reuters
Sa proruskih protesta, Foto: Reuters

Vladajuća vojna hunta u Nigeru objavila je da prekida diplomatske odnose s Ukrajinom, postavši druga afrička država koja je prekinula veze s Kijevom nakon komentara ukrajinskog dužnosnika koji se doživljavaju kao podrška pobunjenicima u susjednom Maliju.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Rusija nastavlja da širi svoj uticaj u regiji Sahel podupirući vojne režime suočene sa separatističkim i islamističkim pobunama.

Ukrajina tek treba da komentariše potez Nigera, koji dolazi nakon što su malijski vojni šefovi 4. avgusta takođe prekinuli diplomatske veze s Ukrajinom zbog njene navodne umiješanosti, koju Kijev poriče, u napadu pobunjenika koji je rezultirao smrću desetaka malijskih vojnika i ruskih plaćenika.

"Vlada Republike Niger, uz punu solidarnost s Vladom i narodom Malija, odlučila je, oslanjajući se na svoj suverenitet, prekinuti diplomatske odnose između Republike Niger i Ukrajine. Ova odluka stupa na snagu odmah", rekao je 6. avgusta glasnogovornik vlade, Abdourahamane Amadou.

Naoružane grupe na sjeveru Malija rekle su da su ubile najmanje 47 vladinih vojnika i 84 ruska plaćenika Vagnera u borbama prošlog mjeseca u blizini granice te zapadnoafričke zemlje s Alžirom.

Gubici koje su pretrpjeli Vagnerovi borci predstavljaju najteži poraz koji je ruska plaćenička grupa pretrpjela u dvije godine otkako je počela davati vojnu pomoć režimu u Bamaku.

Bez zvanične potvrde umiješanosti Kijeva, glasnogovornik Glavne obavještajne uprave (HUR) ukrajinskog ministarstva odbrane Andrij Jusov rekao je da su pobunjenici "dobili sve potrebne informacije koje su im trebale" kako bi porazili ruske plaćenike koji su se borili uz malijske trupe.

Jusovljevi komentari podstakli su vojnu vladu Malija da prekine veze s Ukrajinom i optuži Kijev za podupiranje terorizma i kršenje suvereniteta Malija.

Kijev, čije su trupe vodile žestoke bitke protiv Vagnerovih plaćenika u istočnoj Ukrajini, oštro je odbacio potez Malija, nazvavši ga "kratkovidnim i ishitrenim s obzirom na to da je Ukrajina žrtva neizazvane oružane agresije punog obima od strane Ruske Federacije".

"Ukrajina se bezuslovno pridržava normi međunarodnog prava, nepovredivosti suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti drugih zemalja i odlučno odbacuje optužbe prelazne vlade Malija o navodnoj potpori međunarodnom terorizmu", saopštilo je ministarstvo 5. avgusta.

Rusija nudi zaštitu režima i druge usluge autoritarnim vladama u Africi, a nedavno se proširila na Mali, Burkinu Faso i Niger dok vojni režimi haraju Sahelom.

Oko 40 ljudi je 6. avgusta uhapšeno na sjeveru Nigerije, koja graniči s Nigerom, jer su mahali ruskim zastavama tokom protesta protiv visokih troškova života i vladine politike.

Sjedinjene Države su 5. avgusta predale lokalnim vlastima zračnu bazu 201 u Agadezu, svoju posljednju vojnu bazu u Nigeru, objavili su Ministarstvo odbrane SAD-a i Ministarstvo odbrane Nigera u zajedničkoj izjavi.

Bonus video: