Američka krajnja desnica napada Volca kroz teorije zavjere: Promijenio zastavu da liči na somalijsku

"Predvidljive linije kulturnog rata - imigracija, jednakost, rodna fluidnost, rasa - biće korišćene kao uvrede i optužbe: predugo je čekao da pozove nacionalnu gardu protiv BLM protesta, njegova država je bila previše restriktivna tokom pandemije kovida, i tako dalje", kazao je Amarasingam

6091 pregleda 2 komentar(a)
Tim Volc, Foto: REUTERS
Tim Volc, Foto: REUTERS

Čim je zvanično najavljen kao kandidat, guverner Minesote Tim Volc, često hvaljen kao najsigurniji izbor za potpredsjedničkog kandidata Kamale Haris , već se suočavao s rasističkim i nativističkim napadima krajnje desnice iz mračnih djelova interneta.

U medijskim spekulacijama koje su prethodile Harisovom potencijalnom izboru, Volc, čovjek sa Srednjeg zapada koji je nekada trenirao srednjoškolski fudbalski tim, smatran je kao dobar balans za kandidaturu kalifornijske potpredsjednice za Bijelu kuću.

Analitičari su vjerovali da Volc, koji je bijelac i ima 60 godina, može privući glasače u ključnim državama, posebno u Pensilvaniji i Viskonsinu - što je jedan od ključeva za pobjedu na elektorskom koledžu ovog novembra. Međutim, korisnici sa krajnje desnice na Telegramu, Gabu, 4chanu i drugim srodnim društvenim mrežama, često korišćenim za širenje ekstremističke propagande, zauzeli su drugačiji pristup.

Glavna tačka ranih napada usmjerena je na teoriju zavjere da je Volc promijenio zastavu države Minesota kako bi ličila na somalijsku zastavu. "Zamijenio zastavu Minesote sa somalijskom, obožava Somalijce koji dolaze u Ameriku avionima", pisalo je u anonimnoj objavi na forumu 4Chan, uz sliku Volca na konferenciji za novinare.

"Timi Somalijac je promijenio zastavu države da izgleda afrički, hahaha", pisalo je u drugoj objavi na istom sajtu, koja je objavljena nakon vijesti da je Volc izabran kao kandidat Harisove. "Tip je totalni slabić. Ovo je gori izbor za potpredsjednika čak i od Vensa", dodaje se.

Ova retorika potiče od Volcovog predstavljanja nove zastave Minesote u decembru prošle godine. Verzija iz 1957. godine kritikovana je zbog otvorenog prikazivanja Indijanca koji je prisiljen da napusti zemlju pod prijetnjom puške. Novi dizajn djelimično prikazuje plavu pozadinu sa bijelom zvijezdom - aluziju na službeni državni moto "Zvijezda Sjevera" - što se slučajno nalazi i na somalijskoj zastavi.

"Tim Volc je savršen izbor da vas proda hordama", napisao je jedan kanal na Telegramu sa više od 15.000 pratilaca, postavljajući video Volca i nove zastave u objavi.

Kako je brutalni građanski rat u Somaliji trajao do devedesetih godina, Minesota je postala odredište za mnoge somalijske imigrante, koji su uspostavili bogatu i uspješnu zajednicu. Predstavnica Minesote Ilhan Omar, rođena u Mogadišu, bila je dio tog talasa imigracije bježeći od nasilja.

Ali, naravno, više od 85.000 Somalijaca u državi sa gotovo sedam miliona stanovnika postali su meta rasističkih napada neonacista, nativista i krajnje desničarskih komentatora svih vrsta u posljednjih nekoliko godina.

"Ovo je Mineapolis, Minesota. Ovo nije Mogadišu", glasila je jedna objava sa više od hiljadu pregleda na kanalu na Telegramu koji simpatizira neonaciste, uz fotografije živopisnog somalijskog festivala u Mineapolisu, sličnog godišnjim italijanskim festivalima u svakom većem američkom gradu.

Značajniji republikanci počeli su da usvajaju ovu rasističku retoriku o Somaliji kada je riječ o Volcu. Stiven Miler, bivši viši savjetnik Donalda Trampa, pojavio se u utorak veče na Fox Newsu i rekao da će demokratski kandidat "pretvoriti čitav Srednji zapad u Mogadišu".

Na Gabu, marginalnoj desničarskoj platformi nalik na X, kružila je slika koja prikazuje karikaturu Harisove i Volca kako nose somalijsku zastavu, dok su se drugi uglavnom fokusirali na to što je Volc vodio proteste Black Lives Matter (BLM) 2020. godine, koji su započeli u njegovoj državi nakon što je policija ubila Džordža Flojda.

Kamala Haris i Tim Volc na mitingu u Viskonsinu
Kamala Haris i Tim Volc na mitingu u Viskonsinufoto: REUTERS

"Mineapolis prije i poslije guvernera Tima Volca koji je dozvolio da BLM uništi grad", napisao je jedan korisnik Gaba, postavljajući slike koje navodno prikazuju zgrade u Mineapolisu koje su bile netaknute prije protesta.

Volcova srednjeamerička, narodna privlačnost bila je nesumnjivo glavni razlog zbog kojeg su Harisova i njen tim odlučili da ga uključe. On je kontrast kandidatu Donalda Trampa: senatoru iz Ohaja Džej Di Vensu, koji u svakom javnom nastupu naglašava svoje radničko porijeklo i korijene iz Apalačkih planina.

Vens i krajnje desničarska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin, koja često iznosi antisemitske i rasističke izjave kao portparolka ekstremističkih grana Republikanske stranke, odmah su spomenuli BLM proteste u svojim napadima na Volca.

Vens je optužio Volca da je dozvolio "izgrednicima da spale Mineapolis", dok je Grin rekla da je slično "ništa nije učinio dok je Mineapolis gorio". Sigurno je da će ga na sličan način republikanci napadati u narednim mjeseicima.

"Očekivani desničarski napadi na Volca biće prilično predvidljivi", rekao je Amarnat Amarasingam, stručnjak za ekstremizam i profesor na Univerzitetu Kvins u Kanadi, koji je proučavao uspon krajnje desnice od Trampovog predsjedništva.

'Napadi sa desnice krajnje predvidljivi': Pristalica Trampa
"Napadi sa desnice krajnje predvidljivi": Pristalica Trampafoto: REUTERS

Amarasingam je objasnio da postoji osnovna rasna komponenta u Volcovoj kandidaturi koja će sigurno zapaliti krajnju desnicu i biti dio implicitnih napada protiv njega u mejnstrim republikanskim krugovima.

"Američka politika je sada toliko plemenska da će isti razlozi zbog kojih je Volc privlačan Harisovoj kampanji biti razlozi zbog kojih će ga desnica smatrati 'neameričkim'", dodao je Amarasingam.

On je takođe istakao da će, pored Volcove uloge u kovid pandemiji, LGBTQ+ i trans prava sigurno biti teme razgovora.

"Predvidljive linije kulturnog rata - imigracija, jednakost, rodna fluidnost, rasa - biće korišćene kao uvrede i optužbe: predugo je čekao da pozove nacionalnu gardu protiv BLM protesta, njegova država je bila previše restriktivna tokom pandemije kovida, i tako dalje. Kada nema provjerljivih političkih odluka za napad, teorije zavjere zauzimaće njihovo mjesto - poput ideje da je promijenio državnu zastavu kako bi ličila na somalijsku zbog toga što imigranti preuzimaju državu", ocijenio je stručnjak.

Još jedna stvar na kojoj se baziraju kritike na račun Volca među republikancima su... tamponi? Volc je podržao zakon koji je ove godine stupio na snagu u Minesoti, a koji zahtijeva postavljanje tampona u toaletima za dječake i djevojčice u javnim školama.

Hešteg "TamponTim", bio je u trendu na X-u među desničarskim krugovima tokom većeg dijela utorka. Na Gabu, kruži mim koji naziva Volca "Tampon Tim" i prikazuje montiranu fotografiju njega kako menstruira kroz svoje farmerke.

Karolin Livit, portparolka Trampove kampanje, nije gubila vrijeme i pojavila se na Fox Newsu samo nekoliko sati nakon što je Volc najavljen, kako bi kritikovala potpredsjedničkog kandidata i njegov politički dosije. "Kao žena, mislim da ne postoji veća prijetnja za naše zdravlje od lidera koji podržavaju operacije promjene pola za maloljetnike, koji podržavaju stavljanje tampona u muške toalete u javnim školama", rekla je u žustrom nastupu.

Bonus video: