BLOG Hamas ubio jednog izraelskog taoca i ranio dvije žene

Sukob Izraela i Hamasa – 310. dan

15744 pregleda 30 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Završeno
21:39h

Naoružano krilo palestinske grupe Hamas saopštilo je da su njihovi militanti ubili jednog izraelskog taoca i ranili dvije žene, u dva odvojena incidenta u Gazi, prenosi Gardijan.

Palestinski militanti su 7. oktobra tokom napada na Izrael, koji je pokrenuo tekući rat, zarobili 251 taoca, od kojih je 111 još uvijek u Gazi, dok izraelska vojska tvrdi da je 39 njih mrtvo.

"U dva odvojena incidenta, dva Hamasova vojnika zadužena za čuvanje neprijateljskih zarobljenika otvorila su vatru na jednog cionističkog zarobljenika, odmah ga ubivši, dok su teško ranili dvije zarobljenice", kazao je Abu Obeida, portparol brigada Al Kasam.

U izjavi, objavljenoj na Telegramu, nije otkriven identitet taoca niti kada ili gdje su se incidenti dogodili.

Abu Obeida je rekao da je Hamas formirao komitet za istragu ovih pucnjava.

"U posljednjih nekoliko minuta, teroristički Hamas je objavio pisani izvještaj u kojem tvrdi da su u dva odvojena incidenta Hamasovi aktivisti ubili jednog izraelskog zarobljenika i ranili dvije žene zarobljenice. U ovoj fazi nema obavještajnog dokumenta koji može potvrditi ili opovrgnuti tvrdnje Hamasa. Nastavljamo da istražujemo vjerodostojnost izjave i pružićemo informacije kada ih budemo imali", saopštio je portparol izraelske vojske na društvenoj mreži X.

Portparol izraelske vojske, admiral Danijel Hagari, rekao je ranije u ponedjeljak na televizijskom brifingu: "Ne zaboravljamo ni na trenutak taoce koje Hamas surovo drži u Gazi. Duboko smo zabrinuti zbog njihovog fizičkog i mentalnog stanja, s obzirom na vrijeme koje je proteklo i teške uslove njihovog zatočeništva".

Napad 7. oktobra rezultirao je smrću 1.198 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a baziranim na zvaničnim izraelskim ciframa.

Izraelska vojna ofanziva kao odgovor u Pojasu Gaze od tada je ubila najmanje 39.897 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja pod upravom Hamasa, koje ne pruža zasebne podatke o smrti civila i militanata.

16:48h

Iran insistira na svom pravu na "odgovarajući i odvraćajući odgovor" protiv Izraela, dok je izraelski ministar odbrane, Joav Galant, rekao svom američkom kolegi da se Teheran priprema za veliki vojni napad, prenosi Gardijan.

Sjedinjene Države objavile su da su naredile raspoređivanje USS Džodržija, nuklearne podmornice naoružane vođenim raketama, na Bliski Istok, usljed sve većih zabrinutosti zbog odlučnosti Irana i njegovih saveznika da se osvete za izraelsko ubistvo političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, u Teheranu.

U strahu da bi napad mogao biti neizbježan, komandant izraelskog vazduhoplovstva, general-major Tomer Bar, izdao je naredbu kojom zabranjuje profesionalnim oficirima da putuju u inostranstvo na odmor, dan nakon što je objavljeno da je vojnicima koji su putovali u Gruziju i Azerbejdžan rečeno da se odmah vrate u Izrael.

Ranije su lideri Francuske, Njemačke i Velike Britanije pozvali Teheran da se uzdrži od bilo kakvih osvetničkih napada koji bi dodatno eskalirali regionalne tenzije nakon ubistva Hanijea i vođe Hezbolaha u Bejrutu prošlog mjeseca.

Zajednička izjava koju su potpisali francuski predsjednik Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Kir Starmer podržala je pozive na prekid vatre u Gazi, povratak desetina talaca koje drži Hamas i neometanu isporuku humanitarne pomoći.

"Borbe moraju prestati odmah, i svi taoci koje Hamas još uvijek drži moraju biti oslobođeni. Narodu Gaze je potrebna hitna i neometana dostava i distribucija pomoći", navedeno je u izjavi.

Aksios prenosi da je izraelski ministar odbrane, Joav Galant, u razgovoru sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u nedjelju rekao da se Iran priprema za veliki vojni napad na Izrael u narednih nekoliko dana. U izjavi u ponedjeljak, Galantovo ministarstvo je potvrdilo da je razgovor obavljen tokom noći. Navodi se da su Galant i Ostin razgovarali o operativnoj i strateškoj koordinaciji i spremnosti izraelske vojske za suočavanje sa iranskim prijetnjama.

U izjavi nakon razgovora, Pentagon je saopštio da je Ostin naredio ubrzanje raspoređivanja udarne grupe Abraham Linkoln u region.

"Ostin je ponovio opredjeljenje Sjedinjenih Država da preduzmu sve moguće korake kako bi odbranile Izrael i ukazao na jačanje američkih vojnih snaga i kapaciteta širom Bliskog Istoka u svjetlu eskalirajućih regionalnih tenzija", navedeno je u izjavi.

Američka vojska je već saopštila da će rasporediti dodatne borbene avione i mornaričke brodove na Bliski Istok dok Vašington nastoji da pojača izraelsku odbranu.

Njemački kancelar Olaf Šolc izrazio je iranskom predsjedniku Masudu Pezeškijanu "veliku zabrinutost zbog opasnosti od regionalnog požara na Bliskom istoku", prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju portprola njemačkog kancelara navodi se da je Šolc razgovarao telefonom sa iranskim predsjednikom.

Šolc je, prema saopštenju, "apelovao na predsjednika da učini sve što je moguće kako bi spriječio dalju vojnu eskalaciju", izrazio veliku zabrinutost zbog situacije u regionu i rekao da "spirala nasilja na Bliskom istoku sada mora biti prekinuta".

Izmjena: 16:56h
16:00h

Zvaničnici iz Gaze su u ponedjeljak izjavili za AFP da su identifikovali 75 tijela Palestinaca ubijenih u izraelskom napadu tokom vikenda na zgradu škole, gdje su spasioci prijavili najmanje 93 poginulih, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska je saopštila da je subotnji napad u zoru na kompleks vjerske škole Al Tabin u Gazi ubio najmanje 19 palestinskih militanata koji su tu školu koristili kao bazu.

AFP nije mogao nezavisno da potvrdi broj žrtava.

„U napadu na školu Al Tabin ima 93 poginulih, od kojih je 75 identifikovano. Ostali još nisu identifikovani jer su neka tijela raskomadana i spaljena u bombardovanju“, rekao je portparol agencije za civilnu zaštitu Gaze Mahmud Basal za AFP.

On je dodao da među poginulima ima 11 djece i šest žena.

Amdžad Aliva, ljekar hitne pomoći u bolnici Al Ahli u Gazi, potvrdio je da je 75 osoba ubijenih u napadu identifikovano.

"Još uvijek ima tijela (čiji identitet nije poznat) koja su potpuno uništena. Takođe, neke porodice su raseljene na jug (pojasa Gaze) i ne mogu doći da identifikuju svoje najmilije", rekao je za AFP.

U međuvremenu, izraelski novinski sajt Vala, pozivajući se na vojsku, izvijestio je da je u napadu ubijeno 38 militanata.

Na pitanje AFP-a o ovom izvještaju, izraelska vojska je odgovorila da će dati komentar kasnije.

15:55h

Bolnica na jugu Gaze primila je tijela 13 osoba, uključujući i jedno dijete, koje su ubijene u izraelskim napadima na Kan Junis, prenosi Asošiejted Pres.

Napadi su uslijedili nakon što je Izrael posljednjih dana naredio masovne evakuacije iz drugog najvećeg grada u Gazi, tvrdeći da palestinski militanti ispaljuju rakete iz tog područja. Kan Junis je pretrpio velika razaranja ranije ove godine tokom velike izraelske vazdušne i kopnene ofanzive.

Novinar AP-a je izbrojao tijela u obližnjoj bolnici Naser i vidio kako se u ponedjeljak ujutro održavaju dženaze.

Među poginulima je i ljekar koji je ubijen zajedno sa još dvije osobe u napadu na njegovu kuću, prema bolničkim evidencijama.

15:50h

Rojters izvještava da je izraelsko vazduhoplovstvo obustavilo putovanja u inostranstvo za svoje pripadnike, saopštio je vojni portparol.

Region se priprema za moguće napade na Izrael od strane Irana i njegovih saveznika nakon ubistva visokih članova militantnih grupa Hamas i Hezbolah.

Uputstva vojske za bezbjednost šire javnosti ostala su nepromijenjena.

15:48h

Ministar finansija Izraela Becalel Smotrič odgovorio je na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku, Žozepa Borelja, koji je pomenuo ovog krajnje desničarskog političara prilikom poziva na razmatranje sankcija protiv Izraela u nedjelju.

Pišući na društvenoj mreži X, Smotrič je optužio Borelja da "staje na stranu terorizma".

„Borelj, koji ne prestaje da obmanjuje javnost tvrdeći da je osvetničko bombardovanje Gaze od strane izraelske vojske (IDF) gore od onog koje je vršila nacistička Njemačka, i koji je imao drskosti da nazove IDF-ovu operaciju Arnon, usmjerenu na spašavanje talaca, ‘masakrom palestinskog naroda’, jasno je pokazao na čijoj je strani. Njegove riječi su jasan i opasan pokazatelj da staje na stranu terorizma, i da ne bude zabune, njemu uopšte nije stalo do palestinskog naroda.

Da Borelju zaista jeste stalo do Palestinaca, on bi se suprotstavio zidu koji je Egipat sagradio oko Gaze kako bi je zatvorio. Pomogao bi onim stanovnicima Gaze koji pokušavaju da pobjegnu od brutalnosti Hamasa i započnu novi i siguran život u okviru EU.

Umjesto toga, kako bi udovoljio pristalicama Hamasa u Evropi, Borelj je odlučio da je čak spreman da žrtvuje narod Gaze samo da bi napao Izrael dok vodi rat za cijelu zapadnu civilizaciju protiv varvarskog genocidnog Hamasa, kao i protiv iranske osovine zla koja prijeti cijelom zapadnom društvu", napisao je Smotrič.

On je dodao da će doći vrijeme kada će se Evropa stidjeti Borelja i dvostrukih standarda koje su on i mnogi njegovi prijatelji primijenili na Izrael, dok su stajali na stranu pravih terorista.

14:02h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, saopštilo je danas da je od početka rata poginulo 39.897 ljudi.

Danas nije objavljen broj stradalih u protekla 24 sata.

U saopštenju ministarstva se dodaje da je 92.152 ljudi ranjeno na palestinskoj teritoriji od 7. oktobra prošle godine, kada je počeo rat.

(Beta)

Bonus video: