Virus majmunskih boginja otkriven i u Pakistanu

Globalni zdravstveni zvaničnici potvrdili su u četvrtak infekciju novim sojem virusa u Švedskoj i povezali je sa rastućom epidemijom u Africi, što je prvi znak širenja van kontinenta

6098 pregleda 0 komentar(a)
Sa proslave Dana nezavisnosti Pakistana u gradu Karačiju, Foto: Reuters
Sa proslave Dana nezavisnosti Pakistana u gradu Karačiju, Foto: Reuters

Pakistan je otkrio tri pacijenta sa virusom majmunskih boginja, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja u provinciji Hajber Pahtunhva, prenosi agencija Rojters.

Virusna infekcija je otkrivena kod pacijenata po dolasku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), saopštilo je odeljenje.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je nedavno izbijanje ove bolesti kao vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja nakon što je identifikovana nova varijanta virusa.

Pakistan je i ranije imao slučajeve majmunskih boginja i nije odmah bilo jasno koja je varijanta otkrivena kod pacijenata.

Potvrđeno je da dvoje pacijenata imaju majmujnske boginje, rekao je Salim Kan, generalni direktor zdravstvenih službi za provinciju Hajber Pahtunhva.

Uzorci trećeg pacijenta poslati su u Nacionalni zdravstveni institut u glavnom gradu Islamabadu na potvrdu, rekao je on, dodajući da su sva tri pacijenta u karantinu, navodi Rojters.

Portparol pakistanskog nacionalnog ministarstva zdravlja rekao je da je Pakistan otkrio jedan sumnjivi slučaj majmunskih boginja.

Globalni zdravstveni zvaničnici potvrdili su u četvrtak infekciju novim sojem virusa u Švedskoj i povezali je sa rastućom epidemijom u Africi, što je prvi znak širenja van kontinenta.

SZO je u srijedu proglasila epidemiju u Africi i vanrednom situacijom po javno zdravlje od međunarodnog značaja, što je najviši nivo uzbune, nakon što su se slučajevi u Demokratskoj Republici Kongo proširili na obližnje zemlje.

U Kongu je bilo 27.000 slučajeva i više od 1.100 smrtnih slučajeva, uglavnom među djecom, od početka trenutne epidemije u januaru 2023.

Bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja može izazvati bolan osip, povećanje limfnih čvorova i groznicu, a neki ljudi se mogu teško razboljeti, navodi se na sajtu SZO.

Bonus video: