U Evropi se očekuju novi slučajevi mpoksa

Rizik od stalnog prenosa virusa je i dalje nizak, države da pojačaju pripremljenost i podignu svijest kako bi se spriječilo širenje

19891 pregleda 3 komentar(a)
Epidemija u Kongu počela širenjem endemskog soja, Foto: Beta/AP
Epidemija u Kongu počela širenjem endemskog soja, Foto: Beta/AP

U Evropi će se narednih sedmica pojaviti još uvezenih slučajeva novog soja virusa mpoks, ali rizik od trajnog prenosa ostaje nizak, rekla je juče direktorka evropske agencije za prevenciju bolesti.

Ta agencija je juče povisila procjenu rizika za sporadične slučajeve soja kladus 1 mpoksa u Evropi na umjeren. Rizik je bio visok za putnike u pogođena područja u Africi koji su bili u bliskom kontaktu s ljudima tamo, i umjeren za njihove kontakte.

Rizik za opštu populaciju je porastao s vrlo niskog na nizak, saopštila je agencija.

“Biće više slučajeva u narednim nedjeljama. To je očekivanje... Ali što se tiče rizika za opštu evropsku populaciju, moramo reći da je naša procjena da je rizik trenutno veoma nizak”, izjavila je za Rojters direktorka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Pamela Rendi-Vagner.

Ona je pozvala evropske zemlje da pojačaju pripremljenost i podignu svijest kako bi se spriječilo dalje širenje virusa poznatog i kao majmunske boginje.

mpox
foto: GRAPHIC NEWS

Epidemija mpoksa u Demokratskoj Republici Kongo, koju su izazvala dva različita oblika mpoksa, endemski oblik i novi soj poznat kao kladus 1b, izazvala je globalnu zabrinutost nakon što se proširila na više zemalja u Africi.

Švedska je u četvrtak postala prva zemlja izvan Afrike koja je potvrdila slučaj kladusa 1b. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u srijedu proglasila epidemiju globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Za razliku od prethodnih pandemija poput kovida-19, nema dokaza da se mpoks lako širi vazduhom

Evropski CDC je preporučio nadležnima za javno zdravlje da planiraju i pripreme se za brzu detekciju bilo kojih slučajeva kladusa 1 koji bi mogli da stignu u Evropu.

Predviđa se da će uticaj ovog soja virusa u Evropi biti nizak ako se sprovedu odgovarajuće mjere nadzora i kontrole, koristeći iskustva stečena kada se drugi soj mpoksa, kladus 2, proširio globalno 2022. godine, piše Rojters.

Tokom te vanredne situacije virus se najviše širio među muškarcima koji su imali seksualne odnose s muškarcima, a promjene u ponašanju kao i vakcine su pomogle da se on stavi pod kontrolu u Evropi.

Mpoks je virusna infekcija koja izaziva simptome slične gripu i gnojne lezije, i iako obično blaga, može biti smrtonosna u rijetkim slučajevima. Prenosi se kroz bliski kontakt, uključujući seksualni kontakt, a izgleda da se kladus 1b širi lakše među ljudima nego drugi oblici virusa, iako postoji mnogo otvorenih pitanja o njegovoj ozbiljnosti i prenosivosti, rekla je Rendi-Vagner.

Za razliku od prethodnih pandemija, nema dokaza da se lako širi vazduhom.

Djevojka sa virusom mpoksa čeka terapiju u klinici na istoku Konga
Djevojka sa virusom mpoksa čeka terapiju u klinici na istoku Kongafoto: Beta/AP

Svako ko ima simptome i putovao je ili je imao kontakt s osobama koje su putovale u pogođena područja u Africi treba odmah da se obrati ljekaru, dodala je.

“Testirajte, testirajte, testirajte, kako biste što prije pronašli sumnjive slučajeve u Evropi i izbjegli dalje širenje”, rekla je u preporukama evropskim vlastima javnog zdravlja.

Nadaju se da će izbjeći propuste s kovidom

SZO je juče bila domaćin vanrednog sastanka na kojem se razgovaralo o načinima da se osigura globalni pristup testovima, ljekovima i vakcinama za mpoks, prenio je Rojters.

Sastanku su prisustvovali zdravstveni eksperti koji su nadgledali globalni odgovor na kovid-19, a uključuju globalne zdravstvene agencije poput Fondacije Bil & Melinda Gejts i Gavi, globalnu grupu za vakcine.

Oni su razgovarali o tome kako da se osigura da se propusti tokom pandemije kovida u obezbjeđivanju jednakog pristupa medicinskim tretmanima, testovima i vakcinama ne ponove s izbijanjem mpoksa, rekla je Ajoade Alakija, predsjedavajuća sastanka i specijalna izaslanica SZO.

“Prošli put smo omanuli s pristupom proizvodima, ali smo naučili te lekcije... i postaraću se da jednakost (jednak pristup) bude prva stvar o kojoj (sada) razmišljamo”, rekla je Alakija.

Tokom kovida, mnoge zemlje s niskim prihodima su zapostavljene, jer su zemlje s visokim dohotkom kupile medicinske alate za borbu protiv virusa, posebno vakcine. Savez predvođen SZO-om je na kraju osigurao da skoro dvije milijarde vakcina, stotine miliona testova i stotine hiljada tretmana bude isporučeno širom svijeta.

Kina je ranije juče saopštila da planira da prati ljude i robu koja ulazi u zemlju zbog mpoksa u narednih šest mjeseci.

mpox
foto: Reuters

Mnogo više dijagnostičkih kompleta, tretmana i vakcina treba da se otpremi u Afriku kako bi se adekvatno odgovorilo na izbijanje novog soja virusa mpoks, rekao je juče zvaničnik humanitarne mreže Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Šef globalne grupe za vakcine Gavi rekao je Rojtersu da ima na raspolaganju do 500 miliona dolara za vakcine za zemlje pogođene epidemijom u Africi.

Juče su porasle akcije farmaceutskih kompanija koje proizvode i razvijaju vakcine protiv mpoksa.

Akcije danske biotehnološke kompanije Bavarian Nordic porasle su za 20 odsto nakon što je saopštila da je dostavila podatke regulatornom organu EU za ljekove na odobrenje za proširenje upotrebe vakcine protiv mpoksa i malih boginja na adolescente uzrasta od 12 do 17 godina.

Akcije kompanije Tonik Pharmaceuticals sa sjedištem u Nju Džersiju takođe su skočile nakon što je kompanija saopštila da će unaprijediti razvoj svog kandidata za vakcinu za mpoks.

“Motivisani smo da hitno unaprijedimo razvoj naše vakcine protiv mpoksa s obzirom na globalnu vanrednu situaciju u javnom zdravlju”, rekao je njen izvršni direktor Set Lederman.

Zabilježen i porast akcija proizvođača mpoks vakcina Emergent BioSolutions i GeoVak Labs.

Bonus video: