OpenAI: Iranska grupa putem ChatGPT-a pokušala da utiče na izbore u SAD

U izvještaju se navodi da mreža aktivno angažuje grupe američkih glasača na suprotstavljenim krajevima političkog spektra

3293 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija OpenAI saopštila je da je uklonila naloge članova iranske grupe koja je koristila softver ChatGPT kako bi kreirala sadržaj koji je namjeravala da utiče na američke predsjedničke izbore.

Iranska grupa je u operaciji Storm-2035 koristila softver vještačke inteligencije kompanije OpenAI kako bi generisala sadržaj o kandidatima američkih izbora, sukobu u Gazi i prisustvu Izraela na Olimpijskim igrama, a zatim ga je dijelila preko naloga društvenih mreža i veb stranica.

Istraga kompanije za vještačku inteligenciju koju podržava Microsoft pokazala je da je ChatGPT korišćen za generisanje dugih članaka i kraćih komentara na društvenim mrežama, piše britanski list Gardijan (The Guardian).

Većina identifikovanih postova na društvenim medijima dobila je malo ili nimalo lajkova, dijeljenja ili komentara, a kompanija nije vidjela naznake da se veb članci dijele preko društvenih medija, navodi se u saopštenju OpenAI.

Nalozima je zabranjeno korišćenje usluga vještačke inteligencije koju je kompanija razvila i ona da prati aktivnosti za bilo kakve dalje pokušaje uticaja na politiku.

Ranije u avgustu kompanija Majkrosoft (Microsoft) je izvijestila o obavještajnim podacima o prijetnjama koju predstavlja iranska mreža Oluja-2035, koja se sastoji od četiri veb stranice maskirane kao novinske kuće.

U izvještaju se navodi da mreža aktivno angažuje grupe američkih glasača na suprotstavljenim krajevima političkog spektra.

Angažman se gradi „polarizirajućim porukama o pitanjima kao što su predsjednički kandidati u SAD, prava LGBT i sukob Izrael-Hamas“.

OpenAI je u maju saopštio da je otkrio i zaustavio tajne operacije koje su pokušavale da iskoriste njene modele za „obmanjujuće aktivnosti“ širom interneta.

Bonus video: