BLOG Hamas demantuje da uzmiče od sporazuma o prekidu vatre, Netanjahu nije siguran da će ga biti

Sukob Izraela i Hamasa – 319. dan

30561 pregleda 7 komentar(a)
Izraelski taoci koje je Hamas oteo 7. oktobra prošle godine, Foto: Reuters
Izraelski taoci koje je Hamas oteo 7. oktobra prošle godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.08.2024. 21:51h
Završeno
17:01h

Netanjahu je izjavio danas da "nije siguran da će biti sporazuma" o prekidu vatre, rekle su porodice talaca koje su se sa njim sastale u Jerusalimu.

Jedan od učesnika sastanka Cvika Mor, čiji je sin Ejtan zatočen u Gazi, izjavio je za izraelske medije da ima utisak da "Netanjahu ne vjeruje da će biti sporazuma".

Mor i članovi dva foruma koji predstavljaju porodice nekih ubijenih vojnika i talaca su izrazili zabrinutost za potencijlani sporazum o kojem se trenutno razgovora.

Netanjahu je tokom sastanka ponovio da će sporazum, ako bude sklopljen, "čuvati interese Izraela", rekli su učesnici.

Takođe je rekao da je na jučerašnjem sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Jerusalimu istakao da "Izrael neće napustiti Koridor Filadelfija i Necarim ni pod kojim uslovima".

Koridor Filadelfija je na granici Gaze i Egipta, a Koridor Necarim dijeli tu palestinsku teritoriju na severni i južni dio.

U međuvremenu su nakon pronalaska tijela šestorice talaca protekle noći neki članovi njihovih porodica rekli da su izraelske vlasti minirale mogućnosti da se potpiše prekid vatre i taoci dovedu nazad živi.

Zahiro Šahar Mor, nećak taoca Abrahama Mundera, je rekao da je on bio ratni heroj i da je gradio zemlju čitavog života i da ga je Hamas uzeo, ali da ga je Vlada Izraela napustila.

"Niko ne želi da živi u zemlji koja ne vodi računa o svoji građanima", izjavio je Mor za Rojters.

15:35h

Palestinski Hamas je danas osudio tvrdnje predsjednika SAD Džozefa Bajdena da taj pokret uzmiče od sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze, ocijenivši ih "zelenim svjetlom" za Izrael da nastavi rat, prenio je Frans pres.

Te "obmanjujuće tvrdnje ne odražavaju istinski stav naše organizacije koja teži postizanju sporazuma o prekidu vatre", saopštio je Hamas i dodao da je posvećen okviru sporazuma o prekidu vatre kojeg je Bajden predstavio 31. maja i za koji je rekao da ga je predložio Izrael..

Bajdenovu izjavu posle učešča na Nacionalnoj konvenciji demokrata u Čikagu Hamas je nazvao "američkim zelenim svjetlom za cionističku ekstremističku vladu da počini više zločina protiv bespomoćnog naroda" i pristajanjem Vašingtona na Natanjahuove uslove.

"Netanjahu je uvijek bio taj koji ometa sporazum i postavlja nove uslove i zahteve", saopštio je Hamas i pozvao "administraciju SAD da preokrene svoju politiku slijepe pristrasnosti prema cionističkim ratnim zločincima".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je u Egiptu radi razgovora o prekidu vatre u Gazi, a u ponedeljak se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu, a iz Kaira će u Katar koji zajedno s Egiptom i SAD posreduje u pregovorima o prekidu vatre u desetomesečnom ratu.

10:11h

Izraelska vojska saopštila je danas da je izvukla tijela šest talaca, koji su bili zarobljeni u Hamasovom napadu 7. oktobra prošle godine kada je započeo rat u Gazi.

To se dešava u trenutku kada Sjedinjene Države, Egipat i Katar pokušavaju da posreduju u sporazumu o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji bi omogućio oslobađanje desetina talaca koje ta militantna grupa drži.

Vojska je u saopštenju navela da su tijela pronađena tokom noći u operaciji u južnoj Gazi.

Pet talaca bili su bili stariji od 50 godina, a trojica su imala članove porodice koji su pušteni tokom jednonedeljnog primirja u novembru.

Premijer Benjamin Netanjahu pohvalio je uložene napore i rekao da „izraelska srca bole zbog užasnog gubitka“.

"Izrael će nastaviti da čini sve napore da vrati sve naše taoce, i žive i mrtve“, naveo je on u saopštenju.

Vjeruje se da Hamas još uvijek drži oko 110 talaca zarobljenih u napadu 7. oktobra. Izraelske vlasti procjenjuju da je oko trećina njih mrtva.

Američki državni sekretar Antoni Blinken, koji je u svojoj devetoj posjeti regionu od početka rata, rekao je u ponedjeljak da je Netanijahu prihvatio predlog da se "premoste praznine" u pregovorima o prekidu vatre i pozvao Hamas da učini isto.

Hamas je optužio Sjedinjene Države da prihvataju izraelske zahtjeve i pokušavaju da ih nametnu toj militantnoj grupi.

Militanti predvođeni Hamasom probili su odbranu Izraela 7. oktobra i na jugu države, ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a oko 250 ljudi uzeli su za taoce. Preko 100 talaca je oslobođeno u zamjenu za Palestince zatočene u Izraelu tokom jednonedjeljnog primirja prošle godine

U izraelskoj odmazdi ubijeno je preko 40.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne navodi koliko je militanata poginulo. Vazdušne i kopnene operacije izazvale su široko rasprostranjena razaranja i primorale ogromnu većinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze da napusti svoje domove.

Posrednici su pokušavali da finaliziraju predlog za proces u tri faze u kojem bi Hamas oslobodio sve taoce u zamjenu za oslobađanje još palestinskih zatvorenika, izraelsko povlačenje sa teritorije i trajno primirje. Ali izgleda da i dalje postoje velike praznine između dvije strane.

(BETA)

Izmjena: 11:23h
07:26h

Ministarstvo zdravlja vlade Hamasa u Gazi i jedan palestinski mediji javili su juče da je ubijen jedan novinar izraelskim pucnjima na jugu pojasa Gaze.

"Tijelo Ibrahima Muhareba donijeto je u bolnicu Naser" u Kan Junisu danas, saopštilo je ministarstvo.

Portal PDN (Palestine Daily News) za koji je Muhareb radio je objavio da je on poginuo u nedjelju poslije pucnja "izraelske okupacije" na njega i grupu novinara u kvartu Hamad-grad u Kan Junisu.

Još dva novinara koja su bila sa njim u trenutku napada su ranjena i u nedjelju uveče su primljena u bolnicu Naser u Kan Junisu, rekao je novinar Frans presa koji je bio tamo.

Video snimci koji kruže društvenim mrežama, a koje Frans pres nije mogao da autentifikuje, odmah prikazuju jedno izraelsko oklopno vozilo kako se približava tom kvartu i čuju se pucnji. Prema snimcima, najmanje jedan muškarac koji je nosio prsluk sa označenim "Press" na njemu bježi od pucnja i čuje se neko ko kaže: "Ibrahim je ranjen, gdje je on".

"Tijelo Ibrahima Muhareba pronađeno je jutros u Hamas-gradu" ogromnom stambenom kompleksu koji je izgradio Katar, ali koji je pretvoren u ruševine u ratu koji je počeo poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Na upit Frans presa izrealska vojska odbila je da govori o okolnostima smrti Muhareba bez preciznih geografskih koordinata mjesta gdje je navodno pucano i kopije njegove lične karte.

"Izraelska vojska nikad nije namjerno ciljala i nikad neće ciljati novinare", rekao je jedan vojni portparol .

Sindikat palestinskih novinara osudio je "ubistvo" i optižio izraelsku vojsku da sprovodi organizovanu kampanju da ubije novinare u Gazi.

Od početka rata izraelska vojska ubila je više novinara koje optužuje da su "teroristi" članovi oružanog ogranka Hamasa ili Islamskog džihada.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) juče je saopštio da je najmanje 113 novinara ili zaposlenih u medijima ubijeno od početka rata u Gazi, i da je to najsmrtonosniji period za novinare od kada je ta organizacija počela da bilježi te podatke 1992. godine.

(BETA)

07:25h

Sukob Izraela i Hamasa – 319. dan.

Izrael je juče gađao skladište oružja Hezbolaha na istoku Libana, rekao je za Frans pres izvor blizak tom libanskom islamističkom pokretu.

To se nalazi daleko od južne libansko-izraelske granice, gdje je gotovo svakodnevna razmjena vatre između proiranskog Hezbolaha i izraelske vojske od kada je počeo rat u Gazi između Izraela i palestinskog Hamasa.

Udari u oblasti Beka ciljali su skladišta oružja Hezbolaha, rekao je taj izvor.

Zvanična informatina agencija ANI je javila da su tri lokacije na istoku Libana bile na meti "neprijateljskih izraelskih udara".

Ranije danas jedan izraelski vojnik i dva borca Hezbolaha ubijena su u napadima s jedne i druge strane granice u vrijeme kada rastu strahovanja da će doći do regionalnog širenja sukoba.

Od početka rata u pojasu Gaze 7. oktobra, razmjene vatre između Hezbolaha i Izraela su gotovo svakodnevne, a Hezbolah kaže da napada izraelske vojne položaje u znak podrške svom savezniku palestinskom Hamasu.

Strahovanja od opšteg sukoba pojačana su od kada je u izraelskom udaru ubijen vojni vođa Hezbolaha u svom uporištu u južnom predgrađu Bejruta krajem jula i ubistva vođe Hamasa u Teheranu koje je pripisano Izraelu. Iran i Hezbolah obećali su da će uzvratiti.

(BEAT)

Bonus video: