Tramp održava prvi predizborni skup na otvorenom nakon atentata

Događaj je u okviru Trampove serije skupova ove nedjelje namijenjene kao kontrateža Nacionalnoj demokratskoj konvenciji, koja se odvija od ponedjeljka do četvrtka u Čikagu

5674 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa skupa, Foto: Reuters
Detalj sa skupa, Foto: Reuters

Predsjednički kandidat američkih republikanaca Donald Tramp održava danas prvi miting na otvorenom nakon atentata u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji prošlog mjeseca.

Podijum u Muzeju avijacije u Sjevernoj Karolini, gdje je najavljeno da će govoriti danas popodne po lokalnom vremenu o pitanjima nacionalne bezbjednosti okružen je staklom otpornim na metke kojim je formiran svojevrsni zaštitni zid oko bine.

Kontejneri su naređani unaokolo da stvore dodatne "zidove" i blokiraju linije vidokruga. Snajperisti su postavljeni na krovovima oko mjesta gdje se održava skup, gdje stari avion stoji iza bine, a velika američka zastava je okačena na dizalicama.

Događaj je u okviru Trampove serije skupova ove nedjelje namijenjene kao kontrateža Nacionalnoj demokratskoj konvenciji, koja se odvija od ponedjeljka do četvrtka u Čikagu.

Saveznici su ga pozvali da se koncentriše na politiku umesto ličnih napada, dok pokušava da se prilagodi tome da mu je rivalka na predsjedničkim izborima u novembru aktuelna potpredsjednica SAD Kamala Haris, nakon što je predsednik Džozef Bajden samoincijativno ispao iz trke.

Trampu se danas pridružio njegov kandidat za potpredsjednika, senator Džej Di Vans iz Ohaja koji je prikazao Kamalu Haris kao kandidatkinju koju su izabrali moćnici, a ne glasači i kritikovao njenog izabranika za potprdesjednika guvernera Minesote Tima Volca, prije nego što je Tramp izašao na binu.

Tramp je ove nedjelje posjećivao ključne države i imao najviše nastupa u kampanji od kad su održani unutrstranački republikanski izbori za predsjedničku nominaciju.

Odražavajući važnost države Sjeverne Karoline za ovogodišnje izbore, ovo je Trampov drugi dolazak u tu saveznu državu u posljednjih nedjelju dana. Prošle srijede on se pojavio u Ešvilu, u Sjevernoj Karolini, gdje je govorio o ekonomiji.

Tramp je pobijedio u Sjevernoj Karolini sa lagodnom većinom 2016. godine. U toj državi je i prije četiri godine pobijedio, ali sa najmanjom razlikom od bilo koje države, a ove 2024. godine smatra se takođe da je to jedna od ključnih država za uspjeh na izborima.

Prije nego što je stigao na skup Trampov avion preletio je nad mjestom mitinga uz glasno odobravanje okupljenih.

Bonus video: