BLOG Američka izaslanica u UN: Na vidiku sporazum o prekidu vatre u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 321. dan

17048 pregleda 11 komentar(a)
Palestinci napuštaju Deir al-Balah, Foto: Reuters
Palestinci napuštaju Deir al-Balah, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2024. 21:19h
Završeno
21:18h

Sporazum o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca je na vidiku, izjavila je američka izaslanica u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild na sjednici Savjeta bezbjednosti svjetske organizacije.

Od članica tog tijela zatražila je da izvrše pritisak na palestinsku militantu grupu Hamas, koju su Sjedinjene Države označile terorističkom organizacijom, kako bi prihvatila prekid sukoba.

"Trenutak za pregovore o prekidu vatre odlučujući je i za region, tako da svaki član ovog tijela treba da nastavi slanjem snažnih poruka drugim akterima da izbjegavaju poteze koji bi nas udaljili od finalizacije sporazuma“, rekla je Grinfild.

Napomenula je da je predlog koji su protekle sedmice objavile Sjedinjene Države, Katar i Egipat usklađen sa planom koji je u maju predstavio američki predsjednik Džo Bajden, a u junu odobrio Savjet bezbjednosti.

"Postoji veoma realna opasnost od regionalne eskalacije. Potrebno je da učinimo sve što je u našoj moći da sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca bude primijenjen", rekla je Grinfild.

Neslaganja u vezi sa budućim vojnim prisustvom Izraela u Gazi i oslobađanju palestinskih zatvorenika otežavaju dogovor, prenijeli su agenciji Rojters anonimni izvori, koji proističu iz zahtjeva koje je Izrael postavio otkako je Hamas prihvatio Bajdenov predlog.

Sukob u Gazi uzdrmao je djelove Bliskog istoka gdje se u pograničnim područjima sukobljavaju izraelske snage i pripadnici militantnog pokreta Hezbolah – koji podržava Iran.

Takođe, Iran je najavio odmazdu zbog ubistva lidera ekstremističkog Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu 31. jula, za šta je okrivio Izrael. Ta zemlja nije potvrdila, niti demantovala da stoji iza ubistva.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je pošto su početkom oktobra 2023. godine, naoružani ekstremisti Hamasa usmrtili oko 1.200 Izraelaca i oteli oko 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska je potom počela sa napadima u Gazi u kojima je srušen dobar dio stambene i druge infrastrukture enklave.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje kontroliše Hamas, do sada je ubijeno najmanje 40.000 ljudi.

Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da se Gazom šire bolesti i glad, kao i da je iz domova protjerano 2,3 miliona ljudi.

(Glas Amerike)

11:39h

Izraelske snage ušle su dublje u centralni dio Pojasa Gaze boreći se protiv pripadnika Hamasa, a palestinski zvaničnici su rekli danas da je najmanje 22 ljudi ubijeno širom enklave.

Prije nove eskalacije nasilja predsjednik SAD Džozef Bajden je razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i ocijenio da je postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca hitno, saopštila je Bijela kuća.

Višemjesečni razgovori o primirju, prekidani nekoliko puta vrte se oko istih pitanja, ali palestinski Hamas i Izrael se čvrsto drže svojih zahtjeva, konstatuje britanski Gardijan.

Na sjeveru Gaze u gradu Beit Lahiji u udaru na kuću poginulo je 11 ljudi, a u drugom šestoro, uključujući lokalnog novinara u izbjegličkomm logoru Al-Magazi u centralnom dijelu pojasa Gaze, rekli su ljekari. Još petoro ih je ubijeno u odvojenim udarima na jugu.

(BETA)

11:37h

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 321. dan.

Pogledajte šta se dešavalo juče:

Bonus video: