Kamalin govor o Gazi neće donijeti glasove

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću govorom na konvenciji razočarala propalestinske aktiviste

3870 pregleda 1 komentar(a)
Kamala Haris sa suprugom Dagom Emhofom na Konvenciji u Čikagu, Foto: Rojters
Kamala Haris sa suprugom Dagom Emhofom na Konvenciji u Čikagu, Foto: Rojters

Razočarani propalestinski aktivisti tvrde da govor Kamale Haris na zatvaranju Demokratske konvencije u Čikagu ne predstavlja nikakvo odstupanje od statusa kvo, nakon sedmice u kojoj je tema koja izaziva najveće podjele unutar stranke uglavnom bila ignorisano.

Pod pritiskom da odgovori kritičarima američke podrške Izraelu u ratu u Gazi, potpredsjednica je u svom obraćanju u četvrtak veče ponovila ranije pozive na prekid vatre i dogovor o taocima. Rekla je da podržava pravo Izraela da se brani, ali i pravo Palestinaca na samoopredjeljenje.

Abas Alavijeh, suosnivač Nacionalnog pokreta neopredijeljenih, koji je mobilisao više od 750.000 glasača da protestuju protiv američke politike prema Izraelu, rekao je da je Harisova propustila priliku da pridobije te ljude, od kojih mnogi žive u ključnim državama poput Mičigena, Viskonsina, Pensilvanije i Arizone.

Propalestinski neopredijeljeni kandidati na demonastracijama u Čikagu
Propalestinski neopredijeljeni kandidati na demonastracijama u Čikagufoto: REUTERS

“Ono što je u ovom trenutku potrebno jeste hrabro liderstvo koje se razlikuje od aktuelnog pristupa”, rekao je Alavijeh za agenciju Rojters nedugo nakon što je Harisova formalno prihvatila nominaciju stranke.

Neopredijeljeni delegati i njihovi saveznici bezuspješno su tražili udarni termin na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji (DNC) kako bi se obratili povodom najnovijeg krvoprolića u višedecenijskom izraelsko-palestinskom sukobu, koji je počeo 7. oktobra kada je su ekstremisti Hamasa upali na teritoriju Izraela i, prema podacima izraelskih vlasti, ubili oko 1.200 ljudi.

U izraelskom napadu na Gazu, uz podršku SAD, od tada je prema podacima vlasti u Gazi ubijeno 40.000 Palestinaca, raseljeno je skoro cjelokupno stanovništvo od 2,3 miliona ljudi, i skoro cijela enklava sravnjena sa zemljom.

Rima Mohamed, neopredijeljena delegatkinja iz Mičigena, rekla je da je govor dodatno povećao razočaranje zbog odbijanja da se dopusti da neki Palestinac govori na Demokratskoj konvenciji, i nije ponudio ništa što bi umirilo zabrinutost njene progresivne, raznolike zajednice u En Arboru. “U stvari, sada sam još zabrinutija”, rekla je Mohamedova. “Ovo samo ostavlja loš utisak. Izgubićete Mičigen”.

Portparol kampanje odbio je da objasni odluku da ne zakaže nastup palestinskog govornika na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji. Odluku su donijeli organizatori Konvencije uz konsultacije sa izbornim štabom Kamale Haris, kazali su za Rojters upućeni izvori.

Pojedini unutar stranke strahuju da bi rat u Gazi mogao koštati Harisovu neophodnih glasova u ključnim državama poput Mičigena, gdje živi veliki broj muslimanskih i arapskih Amerikanaca, kao i na univerzitetskim kampusima na kojima su održani protesti zbog Gaze.

Konvencija je održana u Čikagu gdje, prema podacima Arapsko-američkog instituta, živi najveća palestinska zajednica u SAD.

Kamala Haris
foto: REUTERS

U Čikagu su tokom trajanja konvencije svakog dana organizovani protesti, uključujući masovne demonstracije u četvrtak veče uoči govora Harisove. Desetine ljudi su uhapšene tokom nedjelje.

Učesnici protesta su nosili transparente na kojima je pisalo “Bez embarga nema glasova” i “Bez prekida vatre nema glasova”, dok su hiljade uzvikivale “prekid vatre sada” i “živjela Palestina”.

“Priča o izraelskom pravu na samoodbranu nakon masakra 40.000 Palestinaca je potpuno deplasirana”, rekao je Hatem Abudejeh, portparol Koalicije za marš na DNC i nacionalni predsjednik Mreže palestinske zajednice SAD, koji je dodao da je Kamala Haris samo ponovila stavove predsjednika Džoa Bajdena.

“Harisova nije rekla ništa novo”, dodao je on. “Nastavljamo da zahtijevamo da SAD i Harisova uvedu embargo na oružje i prestanu sa slanjem oružja i druge pomoći Izraelu.”

Mohamedova, Alavijeh i drugi neopredijeljeni delegati proveli su prethodnu noć na trotoaru ispred Konvencije u znak protesta zbog odbijanja njihovog zahtjeva za obraćanje palestinskog govornika.

Pozdravili su poziv na prekid vatre i povratak talaca od strane roditelja jednog američkog taoca u Gazi, Rejčel Goldberg i Džona Polina, u srijedu veče, ali su rekli da je i njima trebalo dati priliku da govore.

Propalestinski demonstranti i delegati rekli su da su ohrabreni porukama solidarnosti od sindikata United Auto Workers i Pokreta za živote crnaca, mreže sa više od 150 lidera i organizacija. Grupa Muslimanske žene za kandidate Haris-Volc objavila je na mreži X da će prestati sa radom nakon odluke DNC-a.

Ruva Roman, poslanica iz države Džordžija i delegatkinja koja je noć provela ispred DNC-a, rekla je da su organizatori iz pokreta neopredijeljenih nedjeljama pregovarali ljudima iz kampanje Kamale Haris i dostavili listu mogućih govornika, ali su ipak bili odbijeni.

Prije govora Harisove, samo je nekolicina govornika uopšte spomenula rat, uključujući predsjednika Bajdena, senatore Bernija Sandersa i Rafaela Vornoka, te predstavnicu Aleksandriju Okasio-Kortez.

Jedan od glavnih donatora kampanje Kamale Haris, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da je zabrinut da bi bez dogovora o prekidu vatre i jasnih izjava Harisove o okončanju rata i zaštiti civila, protesti na univerzitetima mogli ponovo eskalirati kada fakulteti nastave sa radom narednih dana.

“Potrebni su nam svi glasovi”, kazao je donator za britansku agenciju.

Bonus video: