BLOG Protesti u Izraelu jačaju, za ponedjeljak planiran generalni štrajk nakon što je šest talaca poginulo u Gazi

Sukob Izraela i Hamasa – 331. dan

38832 pregleda 38 reakcija 25 komentar(a)
Palestinsko dijete se vakciniše u bolnici u Kan Junisu, Foto: REUTERS
Palestinsko dijete se vakciniše u bolnici u Kan Junisu, Foto: REUTERS
Ažurirano: 01.09.2024. 22:05h
Završeno
20:54h

Ožalošćeni i ljuti Izraelci izašli su večeras na ulice nakon što je još šest talaca pronađeno mrtvo u Gazi tražeći da premijer Benjamin Netanjahu dogovori prekid vatre sa Hamasom kako bi preostale zarobljenike vratio kući.

Najveći izraelski sindikat, Histadrut, sazvao je generalni štrajk za ponedjeljak kako bi izvršio pritisak na vladu — prvi od napada na Hamas 7. oktobra koji je započeo rat.

Očekuje se da će štrajk zaustaviti ili poremetiti glavne sektore privrede, uključujući bankarstvo, zdravstvenu zaštitu i glavni aerodrom u zemlji.

Procijenjeno je da će desetine hiljada Izraelaca protestovati večeras, a mnogi su već ispred Netanjahuove kancelarije u Jerusalimu.

Mnogi okrivljuju Netanjahua što nije uspio da vrati taoce žive jer nije postigao dogovor sa Hamasom o okončanju rata.

Hamas je ponudio oslobađanje talaca u zamjenu za okončanje rata, povlačenje izraelskih snaga i oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, uključujući militante visokog profila.

Izat al Rišk, visoki zvaničnik Hamasa, rekao je da bi taoci i dalje bili živi da je Izrael prihvatio predlog o prekidu vatre koji je podržao SAD, na koji je Hamas rekao da je pristao još u julu.

Netanjahu je obećao da će nastaviti rat dok Hamas ne bude uništen i kaže da je potreban vojni pritisak da se taoci vrate kući.

Kritičari su optužili Netanjahua da odugovlači pregovore o prekidu vatre i stavlja svoje lične interese ispred interesa talaca.

Kraj rata će vjerovatno dovesti do istrage neuspjeha njegove vlade u napadima 7. oktobra, kolapsa njegove vlade i prevremenih izbora.

Izraelska vojska saopštila je danas da je identifikovala tijela šest talaca otetih iz Izraela i dovedenih u Gazu, među kojima dvije žene i četiri muškarca.

Obdukcija tijela talaca pronađenih u Gazi pokazala je da je šest talaca ubijeno "iz neposredne blizine" "između četvrtka i petka ujutro", objavilo je danas izraelsko ministarstvo zdravlja.

(BETA)

15:31h

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao je da je užasnut zbog ubistva šest izraelskih talaca od strane Hamasa.

Izraelska vojska saopštila je danas da je identifikovala tijela šest talaca otetih iz Izraela i dovedenih u Gazu, među kojima dvije žene i četiri muškarca.

"Ti nedužni mladi muškarci i žene trebalo je da budu odavno na bezbjednom i da se vrate svojim bližnjim. Mi smo uz sve taoce", napisao je Borelj na mreži Iks.

Borelj je naglasio da je potreban prekid vatre da bi se okončala ta tragedija i svi taoci vratili kući.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su tijela nađena u subotu u podzemnom tunelu u Rafi u južnoj Gazi, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol vojske Daniel Hagari rekao je da su prema prvoj procjeni taoce brutalno ubili teroristi Hamasa, neposredno prije nego što je izraelska vojska stigla do njih.

Visoki zvaničnik Hamasa Izat al Rišk kaže da je Izrael odgovoran za njihovu smrt pošto je odbijao da potpiše sporazum o primirju.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zaprijetio je danas da će "sravniti račune" sa palestinskim Hamasom poslije smrti šest talaca čija tijela su pronađena u pojasu Gaze.

"Onaj koji ubija taoce ne želi sporazum o prekidu vatre i oslobađanje izraelskih talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike", rekao je Netanjahu.

Petoro od šest talaca, starih od 23 do 32 godine, oteli su komandosi Hamasa na festivalu tehno muzike tokom napada na Izrael 7. oktobra. U napadu ubijeno je 1.205 ljudi, prema računici Frans presa na osnovu zvaničnih podataka.

Od 251 osobe otete tog dana 97 se još drži u Gazi. Prema vojnim podacima, 33 njih je mrtvo.

U uzvratnom izraelskom napadu na Gazu poginula je najmanje 40.691 osoba, prema podacima Ministarstva zdravlja vlade Hamasa, a na teritorijama pod opsadom izazvana je humanitarna i sanitarna katastrofa.

(BETA)

14:25h

Sindikati su reagovali na pozive izraelskog lidera opozicije Jaira Lapida da se organizuje štrajk kako bi se zaustavila ekonomija zemlje i izvršio pritisak na vladu da postigne dogovor o oslobađanju preostalih talaca.

Rojters izvještava da moćna sindikalna federacija Histadrut, koja predstavlja stotine hiljada radnika u javnom sektoru, razmatra mogućnost štrajka i da će odluku donijeti kasnije tokom dana nakon sastanka sa porodicama talaca.

Izraelska asocijacija proizvođača je podržala ideju o štrajku i kritikovala vladu zbog neuspjeha u vraćanju talaca, što su nazvali "moralnom dužnošću". "Bez povratka talaca nećemo moći da završimo rat, nećemo moći da obnovimo društvo i nećemo moći da počnemo da obnavljamo izraelsku ekonomiju.

Podijeljeni smo i razjedinjeni, a ovo je trenutak kada treba djelovati kako bi se ujedinilo izraelsko društvo. Vlada mora da učini sve što je moguće vrati taoce što, čak i pod ograničenjima ograničenog primirja, i pozivam sve kompanije u Izraelu da djeluju kako bi se to ostvarilo", rekao je Ron Tomer, predsjednik Izraelske asocijacije proizvođača.

14:20h

Ministar odbrane Izraela Joav Galant pozvao je vladu da poništi odluku o zadržavanju izraelskih snaga duž Filadelfija koridora na granici sa Egiptom, što je ključna tačka sporenja u pregovorima o primirju u Gazi.

"Vlada mora odmah da se sastane i poništi odluku donijetu u četvrtak. Moramo vratiti taoce koje Hamas i dalje drž", izjavio je Galant, prenosi Gardijan.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira da svaki mirovni sporazum mora omogućiti izraelsko prisustvo duž Filadelfija koridora i na putu koji presijeca Pojas Gaze, pod nazivom Netzarim koridor.

Hamas je odbio bilo kakvo takvo prisustvo, tvrdeći da je to u suprotnosti sa trofaznim mirovnim planom koji je Džo Bajden najavio krajem maja, a kasnije ga odobrio i Savjet bezbjednosti UN-a, koji na kraju predviđa potpuno povlačenje Izraela iz Gaze.

13:51h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na "bezuslovno oslobađanje" talaca koji se drže u Gazi i na okončanje "noćne more rata u Gazi".

"Nikada neću zaboraviti svoj sastanak prošlog oktobra sa roditeljima Herša Goldberga-Polina i drugih porodica talaca. Današnje tragične vijesti su bolno podsjećanje na potrebu za bezuslovnim oslobađanjem svih talaca i okončanje noćne more rata u Gazi", napisao je na društvenoj mreži X.

13:22h

Izraelski ministar bezbjednosti i krajnji desničar Itamar Ben Gvir izjavio je saučešće porodicama talaca čija su tijela pronađena, kao i policijaca koji su ubijeni u blizini Hebrona za koje je kazao da su heroji i njegova sveta braća.

"Nažalost, vidim uznemirujuće izjave sa ljevice u kojima se optužuje izraelska vladu za ubistvo talaca. Da budem jasan: teroristička organizacija Hamas, ona i samo ona, je ubila taoce. Oni koji krivicu prebacuju na izraelsku vladu ponavljaju Hamasovu propagandu", istakao je.

13:03h

Visoki zvaničnik Hamasa je rekao da su neki od šest talaca koji su poginuli bili "odobreni za oslobađanje" u slučaju postizanja primirja, koje još uvijek nije finalizovano uprkos mjesečnim naporima posredovanja.

“Neka od imena zarobljenika koja je izraelski okupator objavio kao pronađene... bili su dio liste talaca koje je Hamas odobrio za oslobađanje u predloženoj razmjeni za palestinske zatvorenike koji se nalaze u Izraelu", rekao je zvaničnik agenciji Frans pres.

Zvaničnik Hamasa je naveo da su taoci “ubijeni vatrom i bombardovanjem okupatora", što je izraelska vojska negirala.

13:01h

Prema saopštenju ministarstva zdravlja Gaze, najmanje 40.738 Palestinaca je poginulo, a 94.154 je povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Ministarstvo je navelo da su hiljade drugih mrtvih najverovatnije zaglavljeni u ruševinama enklave.

13:00h

Izraelske snage su u poslednja 24 sata uhapsile najmanje 36 Palestinaca sa okupirane Zapadne Obale, uključujući novinara, četiri studentkinje iz Hebrona i nekoliko bivših zatvorenika, saopštili su Palestinska društva za zatvorenike i Uprava za zatvorenike i bivše zatvorenike. Za većinu Hapšenjsa se izvještava da su se desila u Hebronu.

Okupirana Zapadna Obala, koju Palestinci žele kao osnovu za buduću nezavisnu državu zajedno sa Gazom, bilježi porast nasilja od početka rata prošle godine, uz značajnu akciju izraelskih bezbjednosnih snaga koje su izvršile hiljade hapšenja.

Izraelska vojska patrolira u blizini Hebrona
Izraelska vojska patrolira u blizini Hebronafoto: REUTERS
Izmjena: 13:18h
12:29h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je obećao da će "poravnati račune" sa Hamasom nakon što je izraelska vojska juče povratila tijela šest talaca iz tunela u Gazi.

Netanjahu je rekao liderima Hamasa: "Lovićemo vas, uhvatićemo vas i poravnati račune", prenosi Gardijan.

Premijer Izraela je takođe optužio Hamas za izvođenje napada iz vatrenog oružja ranije danas kod grada Hebron u okupiranoj Zapadnoj Obali.

"Borimo se na svim frontovima protiv okrutnog neprijatelja koji želi da nas sve pobije. Samo jutros, oni su ubili tri policajca u Hebronu", rekao je Netanjahu, misleći na Hamas.

"Činjenica da Hamas nastavlja da čini zvjerstva poput onih koje je počinio 7. oktobra obavezuje nas da učinimo sve što možemo da osiguramo da to više ne može radi", dodao je Netanjahu.

Hamas nije preuzeo odgovornost za napad na Zapadnoj Obali, ali je u izjavi nazvao napad "herojskom operacijom otpora".

12:20h

Jair Lapid, lider izraelske opozicije i bivši premijer, pozvao je na štrajk u cilju obustave ekonomije zemlje kako bi se izvršio pritisak na vladu da postigne dogovor o oslobađanju preostalih talaca u Pojasu Gaze.

Lapid je pozvao sve Izraelce "čije je srce slomljeno jutros" da se pridruže velikom protestu u Tel Avivu kasnije tokom dana. Takođe je pozvao glavne sindikate, preduzetnike i opštine u Izraelu da stupe u štrajk, prenosi Gardijan.

U saopštenju, lider stranke Ješ Atid poziva poslodavce i lokalne vlasti da obustave ekonomiju, tvrdeći da je zemlja u kolapsu i da ne može nastaviti ovako.

Ove izjave dolaze nakon što je Izrael povratio tijela još šest talaca iz zarobljeništva u Gazi. Otkrivanje šest tijela u podzemnom tunelu u oblasti Rafa ostavlja oko 100 talaca koji još nisu pronađeni u Gazi. Izraelska vojska tvrdi da je za 35 njih poznato da su poginuli od oktobra.

Izmjena: 12:32h
11:12h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je izjavio da njegova zemlja neće stati dok ne uhvati one odgovorne za ubistvo šest talaca čija su tijela vraćena iz Hamasovog zarobljeništva u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

U saopštenju za javnost, izraelski premijer je rekao da je Izrael posvećen postizanju dogovora za oslobađanje preostalih talaca i osiguranje bezbjednosti Izraela.

"Svako ko ubija taoce ne želi dogovor", rekao je Netanjahu.

Glavni problem u pregovorima bio je Filadelfijski koridor duž granice Gaze sa Egiptom i Netzarimski istočno-zapadni koridor. Netanjahu je insistirao da Izrael zadrži kontrolu nad koridorima kako bi spriječio krijumčarenje i uhvatio militantne borce. Hamas zahtjeva potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze.

10:17h

Izraelska policija saopštila je da su tri osobe ubijene u pucnjavi na okupiranoj Zapadnoj obali bile službenici njihove policije.

"Tri službenika policije ubijena su jutros u pucnjavi", rekao je Ouzi Levi, šef izraelske policije na Zapadnoj obali, novinarima na mjestu napada blizu kontrolnog punkta Tarkumija, blizu grada Hebrona.

Dvojica policajaca proglašena su mrtvim na licu mjesta, dok je treći helikopterom prebačen u bolnicu, ali je kasnije preminuo, izvještava BBC News.

10:16h

Izraelske snage nastavljaju ofanzivu na grad Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali, i njegov izbjeglički kamp već peti dan zaredom.

Prema navodima palestinske novinske agencije Vafa, izraelske trupe su prvi put započele uništavanje ulica i komercijalnih radnji u centru Dženina. Izraelski buldožeri su počeli da ruše radnje u centru grada.

Od početka ofanzive prošle srijede, agresivna izraelska vojna kampanja rezultirala je ubistvom 14 Palestinaca, dok su desetine drugih ranjene ili uhapšene.

Nastavak napada prouzrokovao je veliku štetu na civilnoj imovini, javnim i privatnim objektima, kao i na ključnoj infrastrukturi, uključujući vodovodne i elektro mreže.

Grad i njegov izbjeglički kamp i dalje su pod strogom blokadom koju su nametnule izraelske snage, koje su dodatno pojačale svoje vojno prisustvo u tom području.

Prema izraelskim liderima, vojna kampanja širom Zapadne obale ima za cilj da spriječi napade na Izraelce nakon samoubilačkog bombaškog napada u Tel Avivu prošlog mjeseca.

10:11h

Visoki zvaničnik Hamasa Izat El Rešik izjavio je da je Izrael, svojim odbijanjem da potpiše sporazum o prekidu vatre, odgovoran za smrt šest osoba koje je Hamas držao u Pojasu Gaze.

Ključne tačke sporenja u pregovorima uključuju izraelsko prisustvo u takozvanom Filadelfijskom koridoru, uskom pojasu zemlje dužine 14,5 kilometara duž južne granice Gaze sa Egiptom.

Izvori su također rekli za Rojters da je Izrael imao rezerve u vezi sa nekoliko palestinskih zatvorenika čije oslobađanje Hamas traži, te da je Izrael zahtijevao njihov izlazak iz Gaze ukoliko budu oslobođeni.

10:10h

Najmanje dva Izraelca su ubijena kada je na njihovo vozilo otvorena vatra blizu grada Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštili su izraelski zvaničnici, prenosi Rojters

Vojska je potvrdila napad, navodeći da su tri osobe ranjene i da snage bezbjednosti tragaju za napadačima.

Izraelska hitna služba je kasnije saopštila da su dvije osobe ubijene, dok je treća osoba teško ranjena.

09:15h

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je da su šest talaca, čiji su posmrtni ostaci pronađeni, bili živi kada su oteti, prenosi AFP.

"Bili su taoci kod Hamasa i hladnokrvno su ubijeni", rekao je Galant u saopštenju.

Izraelska vojska je saopštila da su tijela šest talaca pronađena u tunelu u južnom dijelu Pojasa Gaze, među kojima su bili i državljani SAD-a, Rusije i Izraela.

Oni su bili među 251 osobom otetom tokom napada 7. oktobra, od kojih 97 još uvijek ostaje u zatočeništvu u Gazi, uključujući 33 za koje izraelska vojska tvrdi da su mrtvi.

"Srce cijele nacije je slomljeno. Iz sveg srca grlim njihove porodice i izvinjavam se što nismo uspjeli da ih bezbjedno vratimo kući", izjavio je predsjednik Jicak Hercog.

Premijer Benjamin Netanjahu se nije odmah oglasio, dok se suočava sa pritiscima kod kuće i u inostranstvu da postigne dogovor o prekidu vatre koji bi uključivao oslobađanje preostalih talaca.

Hamas se nije oglasio povodom ovih optužbi.

08:58h

Vijest o pronalasku tijela izazvala je pozive na masovni protest od strane organizacije porodica talaca, koja je okrivila izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog neuspjeha da postigne dogovor o razmjeni talaca za mir s Hamasom, koji je bio predmet pregovora nekoliko mjeseci. Organizacija je upozorila da će se "zemlja tresti", prenosi Gardijan.

Netanjahu se nije odmah oglasio u nedjelju ujutro, ali je izraelski predsjednik Jicak Hercog izjavio da će država nastaviti borbu protiv Hamasa, dok će prioritet biti spašavanje preostalih talaca.

"Krv naše braće nas poziva. Naše sestre i braća su još uvijek tamo i prolaze kroz pakao. Vrhovni savez između države i njenih građana je osiguranje njihove bezbjednosti. Imamo svetu i hitnu misiju da ih dovedemo kući", rekao je Hercog.

Pronalazak tijela ostavlja 101 taoca čija sudbina u Gazi je i dalje nepoznata. Smatra se da su mnogi od njih poginuli u više od 10 mjeseci rata u Gazi, od oktobarskog napada Hamasa na Izrael.

Izraelska vojska je prvo u subotu veče saopštila da su tijela pronađena "tokom borbi", ali je navela da rad na izvlačenju posmrtnih ostataka i njihovoj identifikaciji još uvijek traje.

"Izraelska vojska izražava iskreno saučešće porodicama. Vojska i bezbjednosne snage rade svim sredstvima kako bi što brže vratili sve taoce kući", navodi se u saopštenju.

Organizacija koja predstavlja rodbinu otetih, Forum porodica talaca, pozvala je na proteste širom zemlje protiv Netanjahuove vlade, koju je dugo optuživala da odugovlači sa dogovorom o taocima sa Hamasom, za koji su SAD i njeni regionalni saveznici pokušavali da posreduju od kraja maja.

"Netanjahu je napustio otete. To je sada činjenica. Počevši od sutra, zemlja će se tresti. Pozivamo javnost da se pripremi kako bi se država zaustavila", navodi se u saopštenju foruma izdatom u subotu veče kada su se pojavili prvi izvještaji o pronađenim tijelima.

"Ovih šest osoba su otete žive, pretrpjele su užase zatočeništva i potom su hladnokrvno ubijene. Dogovor o povratku talaca je bio na stolu više od dva mjeseca. Da nije bilo odugovlačenja, sabotaže i izgovora, oni za čiju smo smrt danas saznali vjerovatno bi još uvijek bili živi", navodi se u kasnijem saopštenju organizacije u nedjelju.

Detalj sa protesta protiv vlade Netanjahua
Detalj sa protesta protiv vlade Netanjahuafoto: REUTERS
Izmjena: 09:06h
08:46h

Izraelska vojska potvrdila je da su tijela šest talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra pronađena u tunelu u području Rafa u Pojasu Gaze, izvještava Rojters.

Tijela Karmel Gat, Eden Jerušalmi, Herš Goldberg-Polina, Aleksandra Lobanova, Almoga Sarusija i Orija Danina prebačena su u Izrael, navodi se u saopštenju izraelske vojske.

"Prema našoj početnoj procjeni, brutalno su ubijeni od strane Hamasovih terorista kratko prije nego što smo ih pronašli", izjavio je vojni portparol, kontraadmiral Danijel Hagari, na brifingu za novinare.

Hamas i njegova oružana jedinica nisu odmah komentarisali ove optužbe.

Predsjednik SAD-a, Džo Bajden, izdao je saopštenje potvrdivši vijest.

"Ranije danas, u tunelu ispod grada Rafa, izraelske snage su pronašle tijela šest talaca koje je držao Hamas. Skrhan sam i bijesan", rekao je Bajden.

Porodica izraelsko-američkog taoca Herša Goldberg-Polina takođe je izdala saopštenje u nedjelju rano ujutro, potvrdivši da je on ubijen u Pojasu Gaze.

"Sa slomljenim srcima, porodica Goldberg-Polin sa tugom objavljuje smrt svog voljenog sina i brata, Herša. Porodica vam svima zahvaljuje na ljubavi i podršci i moli za privatnost u ovom trenutku", navodi se u saopštenju.

Predsjednik SAD-a Džo Bajden obećao je da će "vođe Hamasa platiti za ove zločine".

"I nastavićemo da radimo danonoćno na postizanju dogovora za oslobađanje preostalih talaca", dodao je on.

"Snažno osuđujem kontinuiranu brutalnost Hamasa, i cijeli svijet to mora osuditi", kazala je potpredsjednica Kamala Haris.

Predsjednički kandidat Demokratske stranke, Haris je izjavila da ona i Bajden nikada neće odustati od svoje posvećenosti oslobađanju Amerikanaca i svih onih koji su taoci u Gazi.

Govoreći ranije novinarima u Rehobot Biču, u Delaveru, Bajden je rekao da je "još uvijek optimističan" u vezi sa dogovorom o prekidu vatre kako bi se zaustavio sukob.

"Mislim da smo na ivici postizanja dogovora. Vrijeme je da ovaj rat završi", rekao je američki predsjednik. Bajden je dodao da "ljudi i dalje pregovaraju".

"Mislimo da možemo da postignemo dogovor, svi su rekli da se slažu s principima", zaključio je.

08:12h

Vakcinacija djece protiv poliomijelitisa (dječije paralize) počela je u subotu u centru Pojasa Gaze, naveo je jedan zvaničnik AFP-u uoči "humanitarne pauze" ratovanja koju su objavile Ujedinjene nacije da bi se to omogućilo.

"Timovi Ministarstva zdravlja (vlasti Hamasa), UNRWA i nevladinih organizacija počele su u subotu kampanju vakcinacije protiv poliomijelitisa u centralnom Pojasu Gaze", rekao je doktor Musa Abed, direktor prve pomoći u Ministarstvu zdravlja vlade Hamasa.

Prvi slučaj dječije paralize nedavno je potvrđen kod desetomjesečnog djeteta u Pojasu Gaze, gdje je ta bolest bila iskorijenjena prije 25 godina.

Ujedinjene nacije su poslale 1,2 miliona vakcina koje se piju.

Roditelji koji su primili prvu oralnu primjenu dvije kapi, a dvije doze vakcine su potrebne u razmaku od jednog mjeseca, rekli su za AFP da strahuju od epidemije među djecom te male teritorije s 2,4 miliona stanovnika koji su skoro svi raseljeni tokom rata.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije saopštila da su izraelske vlasti pristale na nekoliko "humanitarnih pauza" od po tri dana u Gazi da bi se omogućila vakcinacija 640.000 djece protiv dječije paralize.

Zbog oštećenih puteva i raseljenog stanovništva Ujedinjene nacije su najavile da će možda biti potreban dodatni dan za svaku oblast.

Sporazum predviđa da humanitarna pauza, svakog dana između ranog jutra i ranog popodneva, bude kasnije produžena.

Prema navodima UN-a, "potrebno je najmanje 90 odsto pokrivenosti djece vakcinom tokom svake faze vakcinacije da bi se zaustavila epidemija".

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: