BLOG Izraelski ministar odbrane: 'Puna sila' protiv palestinskih oružanih grupa na Zapadnoj obali

Sukob Izraela i Hamasa – 334. dan

24286 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Deir Al Balaha, grada u Gazi, Foto: REUTERS
Detalj iz Deir Al Balaha, grada u Gazi, Foto: REUTERS
Ažurirano: 04.09.2024. 21:45h
Završeno
20:54h

Ministar odbrane Izraela Joav Galant potvrdio je danas potrebu da se upotrebi "puna sila" protiv palestinskih oružanih grupa na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tamo je izraelska vojska izvela ogromnu operaciju u kojoj su tokom jedne sedmice izginule desetine ljudi.

"Suočeni sa oživljavanjem terorizma, mi iskorenjujemo terorističke organizacije širom Judeje i Samarije", rekao je Galant vojnim zvaničnicima, koristeći biblijske nazive za Zapadnu obalu.

Prema njegovim riječima, "ove terorističke organizacije (...) moraju biti iskorijenjene (...)".

"Nema druge opcije, moramo upotrebiti svu silu", rekao je on, a prenosi se u saopštenju ministarstva odbrane Izraela.

Galant je takođe rekao da je dao zeleno svjetlo za vazdušne napade "gdje god je to neophodno, kako bi se izbjeglo ugrožavanje vojnika".

Izraelska vojska je danas nastavila svoju ogromnu operaciju na sjeveru Zapadne obale, palestinske teritorije pod izraelskom okupacijom od 1967. godine.

Najmanje 30 Palestinaca je otada ubijeno, a 140 povrijeđeno od početka operacije, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Izraelske akcije su svakodnevna pojava na okupiranoj Zapadnoj obali, poprištu nasilja raspaljenog od početka rata u Gazi u oktobru koje, ipak, retko dostiže ovakve razmjere.

Od oktobra je na Zapadnoj obali ubijen najmanje 661 Palestinac, pokazuju podaci palestinskog ministarstva zdravlja.

U nasilju između Palestinaca s jedne strane i izraelske vojske i jevejskih naseljenika sa druge strane, poginula su najmanje 23 Izraelca, uključujući vojnike, pokazuju zvanični izraelski podaci.

(Beta)

13:12h

Izraelski krajnje desničarski ministar Ben Gvir pojačao je pritisak na premijera Benjamina Netanjahua da prekine pregovore o primirju u Gazi koji imaju za cilj oslobađanje talaca, izvještava AFP.

Ministar nacionalne bezbjednosti pozvao je na prekid indirektnih pregovora sa Hamasom, kojeg je Izrael optužio za pogubljenje šest talaca čija su tijela prošle sedmice pronađena u tunelu u Gazi.

"Država čiji su šest talaca hladnokrvno ubijeni ne pregovara sa ubicama, već prekida razgovore, zaustavlja isporuku goriva i električne energije, i uništava ih dok ne kapituliraju", napisao je on na društvenoj mreži X.

Ben Gvir, zajedno sa krajnje desničarskim ministrom finansija Becalelom Smotričem, ključni su članovi Netanjahuove koalicione vlade i dosljedno se protive pregovorima o primirju, insistirajući da je nastavak rata u Gazi jedini način da se uništi Hamas.

12:30h

Porodica Džejmsa Kirbija, humanitarnog radnika organizacije World Central Kitchen koji je poginuo u Gazi, zatražila je nezavisnu istragu njegove smrti i navela da ih ni britanske ni izraelske diplomate nisu kontaktirali, iako je interna izraelska istraga zaključila da je njegova smrt bila tragična nesreća.

Džejms Kirbi (47) je bio jedan od sedam radnika World Central Kitchen (WCK) koji su smrtno stradali u napadu, uključujući još dva Britanca.

Grupa je putovala u konvoju napuštajući jedno od skladišta kada su izraelski dronovi pucali na njihova obilježena vozila 1. aprila ove godine.

Izraelska vojska smijenile je dva oficira i ukorila još trojicu, nazivajući slučaj "ozbiljnom greškom", prenosi Gardijan.

12:26h

Glavna agencija Ujedinjenih nacija za Palestince (UNRWA) saopštila je da dobro napreduje sprovođenje vakcinacije protiv dječije paralize u Gazi, ali je pozvala na trajni prekid vatre u 11-mjesečnom ratu kako bi se ublažile humanitarne patnje.

UNRWA je navela da je tri dana nakon početka kampanje u centralnim područjima Gaze oko 187.000 djece primilo vakcinu. Kampanja će se u drugoj fazi proširiti na druge djelove enklave.

Rojters izvještava da je kampanja pokrenuta nakon što je prošlog mjeseca otkriven slučaj dječije paralize kod jednog dječaka, što je prvi slučaj u Gazi u posljednjih 25 godina.

Izrael i militanti Hamasa dogovorili su se o svakodnevnim pauzama u borbama od osam sati u unaprijed određenim područjima kako bi se omogućilo sprovođenje programa vakcinacije. Nisu prijavljeni nikakvi prekršaji.

"Veliki napredak! Svakog dana u Srednjim područjima Gaze, sve više djece dobija vakcine protiv polija", napisao je šef globalne humanitarne agencije, Filip Lazarini na  društvenoj mreži X.

12:23h

Ministarstvo zdravlja Gaze navodi da je najmanje 40.861 osoba poginula u ratu između Izraela i palestinskih militanata, koji se sada približava svom dvanaestom mjesecu.

Ovaj broj uključuje 42 smrtna slučaja u protekla 24 sata, prema podacima ministarstva, koje takođe navodi da je 94.398 osoba ranjeno u Pojasu Gaze od početka rata, kada su militanti Hamasa napali Izrael 7. oktobra.

Izraelski vojnici na granici Izraela i Gaze
Izraelski vojnici na granici Izraela i Gazefoto: REUTERS
12:20h

Sjedinjene Države su poručile da je vrijeme da se finalizuje dogovor između Izraela i Hamasa kako bi se okončao rat u Gazi, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio da popusti pod pritiskom.

Vašington će tokom narednih dana raditi sa ostalim posrednicima, Egiptom i Katarom, kako bi se izdejstvovao konačan sporazum, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler.

On je to izjavio nakon što je Netanjahu odbio ustupke u indirektnim pregovorima s Hamasom, uprkos rastućem domaćem i međunarodnom pritisku nakon što je izraelska vojska povratila tijela šest ubijenih talaca iz ratom razorene palestinske teritorije.

"Vrijeme je da se taj dogovor finalizuje", dodao je Miler.

12:15h

Glavni politički rival Benjamina Netanjahua, Beni Ganc, optužio je izraelskog premijera da stavlja svoje lične interese ispred interesa države nakon što je ponovo insistirao na potrebi za izraelskom kontrolom granice između Gaze i Egipta u ponedjeljak, što se pojavilo kao ključna prepreka za postizanje dogovora o primirju, prenosi Gardijan.

Govoreći u Tel Avivu na godišnjoj konferenciji Advokatske komore Izraela u utorak, lider stranke Nacionalno jedinstvo desnog centra rekao je da je Netanjahu izgubljen i da sebe vidi kao državu, što je ocijenio kao opasno.

Netanjahu je u ponedjeljak veče insistirao da Izrael mora zadržati kontrolu nad koridorom Filadelfija duž granice Gaze s Egiptom, stavom za koji je upozoren da ugrožava napore usmjerene na postizanje dogovora o primirju i oslobađanju talaca u ratu sa Hamasom.

Na konferenciji za novinare u utorak uveče, Ganc je rekao da, iako je koridor važan za sprečavanje Hamasa i drugih palestinskih militanata da krijumčare oružje u Gazu, vojnici bi bili lake mete i ne bi zaustavili kopanje tunela.

Takođe je odbacio Netanjahuovu tvrdnju da bi, ako bi se Izrael povukao iz koridora Filadelfija, međunarodni pritisak otežao povratak.

"Moći ćemo da se vratimo u koridor Filadelfija ako i kada to bude potrebno. Ako Netanjahu ne shvata da se nakon 7. oktobra sve promijenilo... i ako nije dovoljno jak da izdrži međunarodni pritisak, neka ostavi ključeve i ide kući", dodao je Ganc i pozvao na izbore.

11:06h

Sjedinjene Američke Države su podigle optužnicu protiv lidera Hamasa zbog njihove uloge u planiranju, podršci i izvođenju napada 7. oktobra u južnom Izraelu, prenosi Gardijan.

Optužbe protiv Jahje Sinvara, vođe ove militantne grupe, i najmanje još petorice drugih, terete ih za organizovanje napada u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, uključujući više od 40 Amerikanaca.

Taj napad je pokrenuo izraelski napad na Gazu, u kojem je ubijeno više od 40.800 Palestinaca, a veliki dio teritorije je uništen. Krivična prijava koju je podnijelo Američko ministarstvo pravde, a koja sadrži sedam tačaka, uključuje optužbe za zavjeru u pružanju materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, zavjeru za ubistvo američkih državljana i zavjeru za upotrebu oružja za masovno uništenje, što je rezultiralo smrću.

Takođe se optužuju Iran i libanski Hezbolah za pružanje finansijske podrške, kao i oružane, uključujući rakete i vojne zalihe.

"Kao što je navedeno u našoj optužnici, ti optuženi - naoružani oružjem, političkom podrškom i finansiranjem od strane iranske vlade, te podrškom od Hezbolaha - predvode napore Hamasa da uništi državu Izrael i ubija civile kako bi ostvarili taj cilj.

Optužbe koje su danas otkrivene samo su dio naših napora da ciljano djelujemo protiv svih aspekata operacija Hamasa. Ove akcije neće biti naše posljednje," rekao je američki državni tužilac Merik Garland.

"Jahja Sinvar i ostali lideri Hamasa danas su optuženi za organizovanje decenijske kampanje masovnog nasilja i terora ove terorističke organizacije - uključujući i događaje 7. oktobra", dodao je on.

U optužnici su navedena imena šest optuženih, od kojih su trojica mrtvi. Živi  su Sinvar, za koga se vjeruje da se krije u Gazi; Halid Mešal, koji se nalazi u Dohi i vodi kancelariju dijaspore te grupe; i Ali Baraka, visoki zvaničnik Hamasa sa sjedištem u Libanu.

11:05h

Spor između Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta ponovo je eskalirao nakon što su pronađena tijela šest izraelskih talaca i masovnih demonstracija koje su uslijedile.

Svađe su izbijale više puta između Netanjahua i Galanta, koji je tokom 35-godišnje vojne karijere stekao čin generala, podsjeća Rojters. Mada je tvrdolinijaš po pitanju bezbjednosnih tema, uključujući i Hamas, Galant je otvoreno sa prezirom govorio o Netanjahuovom proklamovanom cilju “totalne pobjede” u Gazi, što je odbacio kao “besmislicu”.

Bonus video: