Strah od izgubljene generacije

Tužan početak školske godine u Gazi s uništenim školama i raseljenom djecom

7864 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Nova školska godina na palestinskim teritorijama zvanično je počela u ponedjeljak, ali su sve škole u Gazi zatvorene nakon 11 mjeseci rata bez naznaka o primirju.

Dok se borbe nastavljaju, Izrael je izdao nova naređenja stanovnicima sjevera Pojasa Gaze da napuste svoje domove, kao odgovor na rakete ispaljene na Izrael.

Moataz, 15-godišnji sin Uma Zakija, trebalo je da krene u 10. razred. Umjesto toga on se probudio u njihovom šatoru u Deir al Balahu u centralnoj Gazi i poslali su ga da pređe više od kilometar kako bi donio bidon vode.

Gaza
foto: REUTERS

“Obično bi početak škole bio poput praznika, djeca bi bila u novoj uniformi, išla u školu i sanjala o tome da postanu doktori i inženjeri. Danas se svi nadamo da će se ovaj rat završiti prije nego što izgubimo nekog od njih”, kazala je za Rojters majka petoro djece.

Palestinsko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da su sve škole u Gazi zatvorene, a da je njih 90 odsto uništeno ili oštećeno u izraelskom napadu na tu teritoriju, koji je pokrenut pošto su napadači Hamasa napali izraelske gradove u oktobru prošle godine.

UNRWA, palestinska humanitarna agencija UN, koja upravlja oko polovinom škola u Gazi, pretvorila je veliki broj u skloništa u kojima se nalaze hiljade raseljenih porodica.

“Što djeca duže odsustvuju iz škole, to im je teže da nadoknade propušteno gradivo i bliže su tome da postanu izgubljena generacija, i plijen izrabljivanja uključujući dječje brakove, dječji rad i regrutovanje u oružane grupe”, kazala je za Rojters direktorka komunikacija UNRWA Džulijet Touma.

Pored toga što će 625 000 djece školskog uzrasta u Gazi propustiti nastavu, još 58 000 šestogodišnjaka trebalo je ove godine da počne da pohađa prvi razred, saopštilo je ministarstvo obrazovanja.

Prošlog mjeseca, UNRWA je pokrenula program “povratak učenju” u 45 svojih skloništa, a nastavnici su organizovali igre, dramske, umjetničke, muzičke i sportske aktivnosti kako bi pomogli u očuvanju mentalnog zdravlja djece.

Bonus video: