TV duel Donalda Trampa i Kamale Haris večeras na američkoj mreži ABC News

Dvoje kandidata se nikad nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom

5073 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dvoje glavnih pretendenata na funkciju predsjednika SAD, kandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidatkinja Demokratske partije Kamala Haris, ogledaće se u utorak 10. septembra u televizijskoj debati, koju će pratiti desetine miliona Amerikanaca.

Debata, koja se naširoko smatra ključnim trenutkom predsjedničke kampanje, odvijaće se u Filadelfiji na televizijskoj mreži ABC News uživo, a domaćini će im biti dvoje voditelja, Dejvd Mjuir i Lindzi Dejvis.

Kao kandidat republikanaca, Tramp je već bio predsjednik SAD od 2016. do 2020. godine, kada je poražen na izborima od sadašnjeg predsjednika SAD Džozefa Bajdena iz Demokratske partije.

Ako pobijedi na izborima zakazanim za 5. novembar, Tramp će ponovo postati predsjednik SAD i na funkciji ostati do narednih izbora 2028. godine.

Ako, pak, pobijedi Kamala Haris - trenutno potpredsjednica SAD - ona će postati prva žena na funkciji šefa države od osnivanja SAD, krajem osamnaestog vijeka.

Džozef Bajden (81) je želio drugi predsjednički mandat, ali se našao na udaru sopstvene stranke i američke javnosti zbog veoma lošeg učinka u televizijskoj debati sa Trampom 27. juna, nakon koje se postavilo pitanje može li on zbog svoje starosti da obavlja posao predsjednika još četiri godine.

Bajden se nekoliko sedmica poslije debate povukao iz trke za kandidaturu, a kao novu kandidatkinju demokrata predložio je svoju potpredsjednicu Kamalu Haris, iza koje se stranka ubrzo ujedinila.

Ovaj čin je osokolio demokrate, pa se dotadašnje vođstvo Trampa nad Bajdenom u ispitivanjima javnog mnjenja istopilo.

Ishod Trampovog izbornog odmjeravanja sa Kamalom Haris teško se može predvidjeti jer su im, kako pokazuju ankete, šanse izjednačene.

Glas Amerike ističe da se dvoje kandidata nikada nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom.

TV duel na ABC-u biće im prvi susret uživo. Stajaće na maloj udaljenosti jedno od drugog iza govornica, u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

Njihova rasprava trajaće 90 minuta, a razgovor će usmjeravati voditelji.

Debata je zakazana osam sedmica pre zvaničnog dana izbora, 5. novembra, ali i samo nekoliko dana prije poćetka prevremenog glasanja u nekim od 50 američkih saveznih država.

Bonus video: