Vojna saradnja Irana i Rusije prijetnja za Evropu

Entoni Blinken upozorio da će Moskva protiv Ukrajine koristiti rakete iranske proizvodnje, Evropska unija najavila snažan odgovor

12172 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: Rojters
Entoni Blinken, Foto: Rojters

Rusija je dobila balističke projektile od Irana i vjerovatno će ih u roku od nekoliko nedjelja upotrijebiti u Ukrajini, kazao je juče američki državni sekretar Entoni Blinken, upozoravajući da saradnja između Moskve i Teherana predstavlja prijetnju za evropsku bezbjednost.

Na konferenciji za novinare u Londonu uoči posjete Kijevu, Blinken je kazao da je Vašington privatno upozorio Iran da bi slanje balističkih raketa Rusiji predstavljalo "dramatičnu eskalaciju" i najavio nove sankcije.

"Rusija je sada primila isporuke sa ovim balističkim raketama, i vjerovatno će ih u narednim nedjeljama upotrijebiti u Ukrajini, protiv Ukrajine", kazao je Blinken, pozivajući se na obavještajne podatke koje su sa SAD podijelili saveznici i partneri širom svijeta.

Blinken je takođe kazao da je Iran obučio desetine pripadnika ruske vojske kako da koriste balističke sisteme kratkog dometa fath-360, čiji je domet najviše 75 milja.

Željeznička stanica u ukrajinskom gradu Kostjantinjivka uništena u ruskom raketnom napadu
Željeznička stanica u ukrajinskom gradu Kostjantinjivka uništena u ruskom raketnom napadufoto: REUTERS

Vjeruje se da su predstavnici ruskog ministarstva odbrane u decembru potpisali ugovor sa iranskim zvaničnicima za sisteme fath-360 i druge iranske balističke raketne sisteme, prenio je Rojters prošlog mjeseca.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova, Naser Kanani, objavio je juče na platformi X da Iran ove izvještaje smatra "ružnom propagandom" koja ima za cilj da prikrije zapadnu vojnu podršku Izraelu.

Porptarol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da potvrdi izvještaje, ali je kazao da Rusija sarađuje sa Iranom uključujući i "najosjetljivije oblasti".

Nakon dvije i po godine rata ukrajinske snage se sada nalaze u teškoj situaciji, braneći se od napredovanja ruskih snaga na istoku Ukrajine. Prošlog mjeseca, Kijev je poslao trupe u Rusiju u prvoj velikoj prekograničnoj invaziji.

Iranske rakete mogu biti korišćene za bliže ciljeve, što omogućava Rusiji da koristi više svog arsenala za ciljeve koji su dalje od linije fronta u Ukrajini, rekao je Blinken. "Ovakav razvoj događaja i sve veća saradnja između Rusije i Irana predstavljaju prijetnju evropskoj bezbjednosti i pokazuju destabilizujući uticaj Irana koji seže daleko izvan Bliskog Istoka".

Rusija takođe dijeli svoju tehnologiju sa Teheranom, kazao je Blinken i dodao "ovo je dvosmjerna ulica, uključujući nuklearna pitanja, kao i neke informacije o svemiru".

Evropska unija je juče saopštila da transfer iranskih balističkih projektila Rusiji predstavlja dalju vojnu eskalaciju koja će naići na "snažan odgovor". Portparol za spoljne poslove EU, Peter Stano je rekao da je diplomatska služba EU, na zahtjev visokog predstavnika za spoljnu politiku, Žozepa Borela, već predstavila članicama EU "značajan set odlučnih i ciljanih mjera" protiv Irana kao odgovor na ovaj transfer. Dodao je da takve mjere moraju biti dogovorene od strane svih 27 članica EU da bi stupile na snagu.

"Isporuka balističkih projektila vjerovatno će pomoći ruskoj kampanji bombardovanja ukrajinskih civila, gradova i civilne infrastrukture, što će dodatno povećati broj žrtava i uništenja", rekao je Stano. "Takva podrška terorističkoj kampanji Rusije protiv ukrajinskog stanovništva biće suočena sa snažnim odgovorom EU".

Ovakav razvoj događaja i sve veća saradnja između Rusije i Irana predstavljaju prijetnju evropskoj bezbjednosti i pokazuju destabilizujući uticaj Irana koji seže daleko izvan Bliskog istoka, kazao je Blinken

Iran je već jedna od zemalja s najviše sankcija na svijetu, a pojedini eksperti dovode u pitanje korist od uvođenja dodatnih ekonomskih kazni koje mogu više naštetiti srednjoj klasi nego vođama zemlje. Dodatne sankcije SAD protiv Irana obuhvatiće mjere protiv aviokompanije Iran Air, rekao je Blinken.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbednost Bijele kuće, Džon Kirbi, izjavio je da će sankcije obuhvatiti i pojedince i entitete u Iranu i Rusiji koji su umiješani u isporuku raketa.

Francuska, Njemačka i Britanija takođe su izdale zajedničko saopštenje u kojem osuđuju Iran i Rusiju za, kako navode, eskalaciju i najavile su uvođenje sankcija kompaniji Iran Air.

Britanija je najavila sedam novih sankcija u okviru svog režima sankcija protiv Irana i tri u okviru svog režima sankcija protiv Rusije.

"Ovaj čin predstavlja eskalaciju i Irana i Rusije, i direktna je prijetnja za evropsku bezbjednost", navodi se u zajedničkom saopštenju ove tri države. "Pozivamo Iran da smjesta obustavi svu podršku ruskom ratu protiv Ukrajine i prekine razvoj i transfer svojih balističkih raketa".

Ukrajina je pozdravila dodatne sankcije Iranu zbog raketa.

Šef kabineta predsjednika, Andrij Jermak, ponovio je da Kijev traži dozvolu od Vašingtona za korišćenje američkog oružja dublje unutar Rusije.

Bajdenova administracija je ranije ove godine ublažila politiku koja je zabranjivala Ukrajini da koristi američko oružje u napadima na ciljeve unutar Rusije, ali su zvaničnici naglasili da to oružje treba koristiti samo za udare na ruske snage koje napadaju ili se pripremaju za napad preko granice.

Blinken je kazao da će tokom posete Ukrajini direktno čuti od ukrajinskog rukovodstva koje su njihove trenutne potrebe i ciljevi, kao i šta SAD mogu učiniti da im pomognu.

Ukrajina je juče izvela svoj najveći napad dronovima na rusku prijestonicu do sada, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, a desetine kuća u moskovskom regionu su oštećene.

Ruske vlasti su potvrdile da je najmanje jedna osoba poginula u blizini Moskve. Tri od četiri moskovska aerodroma bila su zatvorena više od šest sati, a skoro 50 letova je bilo preusmjereno.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je novinarima da je ovaj napad dronovima još jedan podsjetnik na pravu prirodu ukrajinskog političkog rukovodstva, koje se, prema njegovim riječima, sastoji od neprijatelja Rusije. "Nikako se noćni udari na stambene četvrti ne mogu povezati sa vojnim akcijama", rekao je Peskov.

Bonus video: