SAD: EU da glasnije kritikuje vojnu saradnju Kine i Rusije

Vašington upozorava na sve veću podršku Pekinga ruskoj vojnoj industrijskoj bazi

5278 pregleda 10 komentar(a)
Ruski ratni brod tokom zajedničkih vježbi sa kineskom vojskom u Japanskom moru, Foto: Rojters
Ruski ratni brod tokom zajedničkih vježbi sa kineskom vojskom u Japanskom moru, Foto: Rojters

Sjedinjene Države pozivaju svoje evropske partnere da snažnije izraze svoje nezadovoljstvo zbog sve veće saradnje Kine i Rusije u oblasti odbrane, kazao je juče zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Kembel.

Kembel, koji se sastao sa beligijskim, NATO i EU zvaničnicima u ponedjeljak, kazao je da je saveznicima pružio detalje o “značajnoj podršci” Kine ruskoj vojnoj industrijskoj bazi i posljedice toga na frontu u Ukrajinu. Veliki dio podrške je, prema njegovim riječima, pružen tajno.

Kurt Kembel
Kurt Kembelfoto: REUTERS

“Tražili smo od naših evropskih kolega... da učine više i usklade se sa nama u javnim izrazima zabrinutosti i pažljivim naznakama o spremnosti za preduzimanje koraka kako bi se pokazalo nezadovoljstvo”, kazao je Kembel.

Kembel je dodao da Rusija intenzivnije sarađuje sa Kinom u istraživanjima i podršci u oblastima poput podmornica, aeronautičkog dizajna, uključujući tehnologiju “stelt” i raketnih sposobnosti.

Ruska pomoć u usavršavanju određenih vojnih sposobnosti Kine imala bi “važan, negativan i zabrinjavajući uticaj” na druge zemlje u Indo-Pacifičkom regionu.

Kembel je kazao da su SAD, EU i partneri iz NATO-a sve više usklađeni po pitanju politike prema Kini. “Postoje neke zemlje, nekoliko njih koje vjerovatno zaostaju i imaju drugačije perspektive. Ali rekao bih da je veći dio EU i NATO-a sve više zabrinut zbog raznih koraka koje Kina preduzima”, rekao je on.

Ruska vojska je juče pokrenula velike pomorske i vazdušne vojne vježbe koje se protežu na obje hemisfere, a na kojima će učestvovati i kineska vojska. Vježba “Okean 24” obuhvata Tihi i Arktički okean, Sredozemno, Kaspijsko i Baltičko more i uključuje preko 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, više od 120 aviona i helikoptera i preko 90.000 vojnika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Manevri će trajati do 16. septembra, saopštilo je ministarstvo

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je vojnim zvaničnicima da su ovi manevri najveći takve vrste u posljednje tri decenije i da učestvuju i kineski ratni brodovi i avioni.

Bonus video: