BLOG Izraelska vojska držala na nišanu i otvorila vatru na humanitarni konvoj UN

Sukob Izraela i Hamasa – 341. dan

22363 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Kan Junisa nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp, Foto: Reuters
Detalj iz Kan Junisa nakon izraelskog napada na izbjeglički kamp, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2024. 21:33h
Liveblog
16:50h

"Ovo je vrlo lično. Ovaj slučaj nam je veoma blizak, i postoji toliko sličnost", rekao je Kreg Kori, čija je kćerka Rejčel - kao i Ejgi - bila idealista, politički angažovana mlada diplomirana studentkinja iz države Vašington i članica Međunarodnog pokreta solidarnosti, propalestinske organizacije.

Rejčel je 2003. zgnječio izraelski vojni buldožer tokom protesta u Rafi protiv rušenja kuća u Gazi. Ove sedmice, porodica Kori se pridružio brojnim zagovornicima ljudskih prava pozivajući na nezavisnu istragu o smrti Ejgi, izrazivši strah da će i njen slučaj ostati nekažnjen, kao i slučaj njihove kćerke.

09:20h

Palestina je zauzela mjesto među državama članicama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u utorak, 10. septembra, što je novo pravo dato delegaciji iako nisu punopravni član tog tijela.

08:16h

Američki državni sekretar Entoni Blinken zatražio je reviziju postupanja izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, i osudio smrtonosnu pucnjavu na američko-tursku državljanku koji je učestvovala u protestima protiv širenja naselja. Izrael tvrdi da je njena smrt bila slučajnost.

07:50h

Izraelska vojska je nekoliko sati držala na nišanu i par puta otvorila vatru na humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija koji učestvuje u kampanji vakcinacije djece u Gazi protiv dječje paralize, izjavio je juče portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Konvoj nekoliko agencija UN, uključujući i agenciju za palestinske izbjeglice (UNRVA), "zaustavljen je od strane izraelskih snaga" na kontrolnom punktu al-Rašid iako je imao sva potrebna ovlašćenja, uveravao je Stefan Dižarik.

Tim od 12 zaposlenih u UN je "obaviješten da izraelske snage žele da ispitaju dva člana konvoja", rekao je on.

"Situacija je brzo eskalirala, vojnici su uperili oružje direktno u naše osoblje u konvoju, a vozila UN su bila okružena izraelskim snagama kada je i otvorena vatra", kazao je on.

Izraelski tenkovi i buldožer su se zatim približili, "nabijajući vozila UN i sprijeda i od pozadi, zbijajući konvoj", dodao je Stefan Dužarik, napominjući da zaposleni nisu mogli bezbjedno da izađu iz vozila.

"Konvoj je držan na nišanu dok su visoki zvaničnici UN kontaktirali izraelske vlasti da pokušaju deeskalaciju i nakon sedam i po sati na kontrolnom punktu, konvoj se vratio u svoju bazu bez mogućnosti da izvrši svoju humanitarnu misiju", kazao je on.

(BETA)

07:49h

Sukob Izraela i Hamasa – 341. dan.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su juče objavile snimak koji prikazuje unutrašnjosti Hamasovog tunela u naselju Tel Sultan u Rafi u kojem je ubijeno šest izraelskih talaca.

Video prikazuje nizak, uzak prolaz duboko pod zemljom bez toaleta i ventilacije.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je juče da su snimci tunela u Gazi prikazani porodicama talaca kojima je "bilo veoma teško da vide kako su njihovi najmiliji preživjeli u tim uslovima".

Vjeruje se da su taoci Herš Goldberg-Polin, Eden Jerušalmi, Ori Danino, Aleks Lobanov, Karmel Gat i Almog Sarusi pogubljeni u tunelu 29. avgusta, prije nego što su ih izraelske trupe otkrile dva dana kasnije.

Unutar tunela, koji se nalazi oko 20 metara ispod zemlje, IDF je pronašao hranu i opremu za koje je procijenila da su ih koristili pripadnici Hamasa i izraelski taoci da bi preživjeli pod zemljom tokom dužeg perioda, najmanje nekoliko nedjelja.

Forum porodica talaca, grupa koja predstavlja rođake talaca, navela je u saopštenju da "vrijeme ističe" i pozvala na hitan dogovor o vraćanju kidnapovanih.

"Svaki dan koji prođe je opasnost za njihove živote, vise o koncu, na milost i nemilost terorista sposobnih za najgore zločine protiv čovječnosti", saopštila je grupa.

(BETA)

Bonus video: