Izraelska ubistva aktivista i novinara uglavnom prolaze nekažnjeno: Stvari se mijenjaju na gore

Aktivisti za ljudska prava tvrde da američka vlada sistematski nije uspjela da izvrši pritisak na izraelsku vladu da prihvati odgovornost za smrti aktivista i novinara, te da je ometala ili ignorisala istrage koje su pokrenule međunarodne organizacije poput Međunarodnog krivičnog suda ili Ujedinjenih nacija

1921 pregleda 0 komentar(a)
Izraelska vojska u slučajevima smrti stranaca obično istražuje sama sebe, Foto: Reuters
Izraelska vojska u slučajevima smrti stranaca obično istražuje sama sebe, Foto: Reuters

Kada su Sindi i Kreg Kori čuli za smrt Ajsenur Ezgi Ejgi, Amerikanke turskog porijekla koja je ubijena na protestu na okupiranoj Zapadnoj obali prošle sedmice, to je ponovo otvorilo ranu staru 21 godinu.

"Osjetiš kako se tvoja porodica ponovo raspada kad znaš da se to događa nekoj drugoj porodici. Tu je rupa koja nikada neće biti popunjena za svaku od tih porodica", rekao je Kreg Kori za Gardijan.

Njihovu kćerka Rejčel je 2003. zgnječio izraelski vojni buldožer tokom protesta u Rafi protiv rušenja kuća u Gazi. Ove sedmice, par se pridružio brojnim zagovornicima ljudskih prava pozivajući na nezavisnu istragu o smrti Ejgi, izrazivši strah da će i njen slučaj ostati nekažnjen, kao i slučaj njihove kćerke.

"Ovo je vrlo lično. Ovaj slučaj nam je veoma blizak, i postoji toliko sličnost", rekao je Kreg, čija je kćerka - kao i Eygi - bila idealista, politički angažovana mlada diplomirana studentkinja iz države Vašington i članica Međunarodnog pokreta solidarnosti, propalestinske organizacije.

Par već decenijama lobira tražeći pravdu za Rejčel, u slučaju u kojem se izraelska vojska oslobodila odgovornosti, dok SAD nisu pokrenule sopstvenu istragu. Izraelski Vrhovni sud je 2015. presudio protiv porodice Kori u tužbi koja je imala za cilj da Izrael bude odgovoran za smrt njihove kćerke.

Nabrajajući imena aktivista i novinara koji su poginuli u Gazi i na Zapadnoj obali od ranih 2000-ih, par je tvrdio da svako nekažnjeno ubistvo povećava vjerovatnoću sljedećeg.

"Ako govorimo o promjenama, mislim da se stvari mijenjaju na gore. U našoj porodici, naš motiv za sve što smo radili bio je da spriječimo da se ovo dogodi nekome drugom, i vidimo da smo doživjeli neuspjeh", rekao je Kori.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su u utorak saopštile da je preliminarna istraga smrti Ejgi pokazala da je "vrlo vjerovatno" da je bila "pogođena indirektno i nenamjerno izraelskom vatrom", što ukazuje na to da izraelska vlada priznaje da su njeni vojnici ubili Ejgi, ali je malo vjerovatno da će iko biti procesuiran za njenu smrt.

Porodica Ejgi se obratila Džou Bajdenu, Kamali Haris i državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, zahtijevajući nezavisnu istragu "o nezakonitom ubistvu američke državljanke i osiguravanje potpune odgovornosti krivaca".

Kao odgovor na preliminarne nalaze IDF-a, Blinken je u utorak dao neke od svojih najoštrijih izjava do sada, nazivajući ubistvo Ejgi neisprovociranim i neopravdanim, dodajući da niko ne bi smio biti ubijen zato što prisustvuje protestu“.

Ipak, Stejt department je takođe nagovijestio da ne planira da vodi posebnu istragu o smrti Ejgi. Bajden nije pozvao na nezavisnu istragu uprkos tome što je Bijela kuća saopštila da je duboko uznemirena ubistvom.

"Mora postojati potpuna odgovornost. A Izrael mora učiniti više kako bi osigurao da se ovakvi incidenti više nikada ne ponove", kazao je Bajden u utorak.

Širin Abu Akleh, novinarka koju je najvjerovatnije pogodio metak izraelske vojske
Širin Abu Akleh, novinarka koju je najvjerovatnije pogodio metak izraelske vojskefoto: Reuters

Sindi Kori je rekla da su Blinkenu još 2011. godine obećane promjene u pravilima angažmana IDF-a, u razmjeni pisama sa bivšim izraelskim ambasadorom u SAD-u Majklom Orenom.

"Ako Blinken danas kaže da pravila angažovanja IDF-a moraju da se promijene, očigledno je da moraju, ali kada su u pitanju demonstranti, već su mu direktno obećane promjene od strane Orena/Netanjahuove vlade još 2011. godine", kazala je ona Gardijanu.

Aktivisti za ljudska prava tvrde da američka vlada sistematski nije uspjela da izvrši pritisak na izraelsku vladu da prihvati odgovornost za smrti aktivista i novinara, te da je ometala ili ignorisala istrage koje su pokrenule međunarodne organizacije poput Međunarodnog krivičnog suda ili Ujedinjenih nacija.

Čak i u slučaju ubistava koja su privukla veliku pažnju, malo je urađeno. Širin Abu Akle, istaknuta palestinsko-američka novinarka koja je radila za Al Džaziru, izvještavala je o raciji u izbjegličkom kampu u Dženinu 2022. godine kada je pogođena u glavu od strane izraelskih snaga. Godinu dana nakon ubistva, izraelska vojska je priznala da postoji "velika vjerovatnoća" da ju je ubio izraelski vojnik, a glavni portparol IDF-a, admiral Danijel Hagari, pojavio se na televiziji rekavši: "Žao nam je zbog smrti Širin".

Ali niko nije bio procesuiran zbog njene smrti. Istraga Stejt departmenta nije dala konačne rezultate, rekavši da je vatra vjerovatno došla sa pozicija IDF-a, ali nije pronašla "nikakav razlog da vjeruje da je ovo bilo namjerno". U slučaju dvadesetak novinara ubijenih izraelskom vojnom vatrom između 2000. i 2022. godine, Komitet za zaštitu novinara je rekao da "uprkos brojnim istragama IDF-a, niko nikada nije bio optužen niti odgovoran za ove smrti".

U slučajevima koji uključuju smrt stranaca ili Palestinaca, izraelska vojska obično istražuje sama sebe.Ukupno, samo 0,87% incidenata dovelo je do procesuiranja, prema podacima izraelske organizacija za ljudska prava Ješ Din.

Bonus video: