Bivši zvaničnik FBI-a: Donald Tramp je ruski agent

"Morate postaviti ozbiljna pitanja o tome zašto Donald Tramp… ima ovu laskavu vrstu divljenja prema Vladimiru Putinu na način na koji nijedan drugi američki predsjednik, ni republikanac ni demokrata, nije imao", kazao je Mekejb

4062 pregleda 7 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Donald Tramp može se smatrati ruskim agentom, iako ne u tradicionalnom smislu aktivnog agenta ili regrutovanog resursa, rekao je bivši zamjenik direktora FBI-a koji je radio pod bivšim američkim predsjednikom.

Upitan u jednom podkastu misli li da je moguće da je Trump bio ruski agent, Endru Mekejb, kojeg je Tramp otpustio sa pozicije zamjenika direktora FBI-ja 2018. godine, rekao je: "Mislim da jeste, mislim", prenosi Gardijan.

"Ne bih to okarakterisao kao aktivnog, regrutovanog, svjesnog agenta u smislu u kojem ljudi iz obavještajne zajednice koriste taj termin. Ali mislim da nam je Donald Tramp dao mnogo razloga da preispitamo njegov pristup problemu Rusije u Sjedinjenim Državama, i mislim da njegov način interakcije s Vladimirom Putinom – bilo da se radi o telefonskim pozivima, sastancima licem u lice, ili stvarima koje je javno rekao o Putinu – podiže značajna pitanja".

Mekejb je govorio u podkastu One Decision, koji vodi ser Ričard Dirlav, bivši šef britanske obavještajne službe MI6.

Tokom razgovora, Mekejb je takođe doveo u pitanje Trampov stav prema podršci Ukrajini i NATO-u suočenim sa ruskom agresijom, a razgovor je snimljen prije debate u Filadelfiji u utorak, tokom koje je Tramp dao još kontroverznije komentare.

Tramp je tvrdio da Rusija ne bi izvršila invaziju na Ukrajinu da je on bio predsjednik, ali nije rekao da li je pobjeda Ukrajine u interesu SAD-a.

"Mislim da je u najboljem interesu SAD-a da završi ovaj rat i jednostavno ga okonča. Pregovarajte o dogovoru", rekao je Tramp.

Tvrdio je da ima dobre odnose sa Putinom i Volodimirom Zelenskim, ukrajinskim predsjednikom, ali je netačno rekao da njegova protivnica Kamala Haris nije uspjela da spriječi rat kroz lične razgovore.

Potpredsjednica Harris odgovorila je da je pomogla da se "očuva sposobnost Zelenskog i Ukrajinaca da se bore za svoju nezavisnost. Inače bi Putin sjedio u Kijevu sa pogledom na ostatak Evrope, počevši od Poljske".

Mekejb je bio dio rukovodstva FBI-a, kratko kao vršilac dužnosti direktora, tokom istraga o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine i o vezama između Trampa i Moskve. Tramp je otpustio Mekejba u martu 2018, dva dana prije nego što je trebalo da ode u penziju. Mekejb je zatim bio predmet krivične istrage zbog navodnog laganja o medijskom curenju informacija. Istraga je obustavljena 2020. godine. U oktobru 2021, Mekejb je postigao nagodbu sa Ministarstvom pravde. Nakon što je napisao memoare "Opasnost", sada radi kao akademik i komentator.

Govoreći u podkastu One Decision, Mekejb je rekao: "Morate postaviti ozbiljna pitanja o tome zašto Donald Tramp… ima ovu laskavu vrstu divljenja prema Vladimiru Putinu na način na koji nijedan drugi američki predsjednik, ni republikanac ni demokrata, nije imao".

"Možda je to zbog fundamentalnog nerazumijevanja problema, što uvijek može biti problem. To je uvijek mogućnost. A pretpostavljam da bi drugi kraj tog spektra bio da postoji neka vrsta odnosa ili želja za odnosom neke vrste, bilo ekonomske ili poslovne prirode, šta god. Mislim da su to mogućnosti. Nijedna od njih nije dokazana. Ali kao obavještajni službenik, to su stvari o kojima razmišljate", dodao je.

Govoreći o "vrlo ozbiljnim zabrinutostima" zbog mogućeg drugog Trampovog mandata, Mekejb je rekao da bi uvijek bio zabrinut zbog sposobnosti Rusije da se miješa u američke poslove.

"Njihova želja da izazovu pometnju ili smutnju u našem političkom sistemu traje decenijama. Njihov interes je jednostavno sijati haos, podjele i polarizaciju. Ako to mogu postići, to je pobjeda. Ako mogu stvarno naštetiti kandidatu kojeg ne vole ili pomoći onome kojeg vole, to je još veća pobjeda", zaključio je Mekejb.

Bonus video: