Papa kritikovao Haris i Trampa zbog odnosa prema abortusu i migrantima

Papa je zamoljen da pruži savjet američkim katoličkim glasačima tokom konferencije za novinare u avionu na letu za Rim s turneje po Aziji. Franjo je naglasio da on nije Amerikanac i da neće glasati

8437 pregleda 5 komentar(a)
Papa Franjo drži konferenciju za novinare u avionu, Foto: Reuters
Papa Franjo drži konferenciju za novinare u avionu, Foto: Reuters

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo kritikovao je kandidate za predsjednika SAD Kamalu Haris i Donalda Trampa zbog, kako je rekao, politika o abortusu i migraciji koje su protiv života i savjetovao američke katolike da izaberu "manje zlo" na predstojećim izborima.

"Oba kandidata su protiv života, bilo da je to onaj koji izbacuje migrante ili onaj koji (podržava) ubijanje beba", rekao je Franjo. "Oboje su protiv života."

Papa je zamoljen da pruži savjet američkim katoličkim glasačima tokom konferencije za novinare u avionu na letu za Rim s turneje po Aziji. Franjo je naglasio da on nije Amerikanac i da neće glasati.

On nije imenom spomenuo ni republikanskog kandidata Donalda Trampa ni kandidatkinju demokrata Kamalu Haris.

Međutim, jasno je iznio svoj stav o kandidatima po dva važna pitanja na izborima u SAD – abortusu i migraciji – koja su takođe od velikog značaja za Katoličku crkvu.

Franjo je postavio nevolje migranata kao prioritet svog pontifikata i često je govorio o tome. Iako snažno podržava crkveno učenje koje zabranjuje abortus, Franjo nije toliko naglašavao crkvenu doktrinu kao njegovi prethodnici.

Franjo je rekao da je migracija pravo opisano u Svetom pismu i da svako ko ne slijedi biblijski poziv da primi stranca čini "smrtni grijeh“.

Takođe je bio otvoren kad je govorio o abortusu. "Abortirati znači ubiti ljudsko biće. Možda vam se sviđa ta riječ ili ne, ali je to ubijanje", rekao je on.

Upitan šta da glasači rade na biralištima, Franjo je podsjetio na građansku dužnost da se glasa.

"Treba glasati i izabrati manje zlo", rekao je on. "Ko je manje zlo, žena ili muškarac? Ne znam. Svako u svojoj savjesti treba da razmisli i uradi to", rekao je on.

Ovo nije prvi put da je Franjo iznio mišljenje o izborima u SAD. Uoči izbora 2016, Franjo je, upitan o Trampovom planu da izgradi zid na američko-meksičkoj granici, izjavio da svako ko podigne zid da spriječi migrante "nije hrišćanin".

Tramp obećava masovne deportacije, baš kao što je to učinio tokom prve kandidature za Bijelu kuću, kad je postojao veliki jaz između njegovih ambicija i pravne, fiskalne i političke realnosti takvog poduhvata.

Biskupska konferencija SAD je, sa svoje strane, navela je da je abortus "najvažniji prioritet" za američke katolike. Haris je snažno brani prava na abortus i naglašava podršku ponovnom uspostavljanju federalnog prava na abortus.

Bonus video: