BLOG Izraelska vojska priznala da su tri taoca poginula u njihovom napadu na Gazu

Sukob Izraela i Hamasa – 345. dan

25604 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2024. 22:34h
Završeno
17:08h

Izraelska vojska saopštila je danas da postoji "velika vjerovatnoća" da su tri taoca koja su pronađena mrtva prije nekoliko mjeseci - ubijena u izraelskom vazdušnom napadu.

Navodi se da je istraga utvrdila da su trojica talaca vjerovatno poginuli u novembarskom vazdušnom napadu u kojem je ubijen i jedan od vođa Hamasa, Ahmed Gandour.

Sva tri taoca su kidnapovana u Hamasovom napadu 7. oktobra. Njihova tijela su pronađena u decembru, ali je uzrok smrti utvrđen tek nedavno.

U svom izvještaju, vojska je navela da postoji "velika vjerovatnoća" da su žrtve, ubijene u napadu na osnovu toga gdje su tijela pronađena, patoloških izvještaja i drugih obaveštajnih podataka.

Međutim, navodi se da "nije moguće definitivno utvrditi okolnosti njihove smrti".

Ovi zaključci bi mogli da dodatno povećaju pritisak na izraelsku vladu, da postigne dogovor o vraćanju preostalih talaca koje drži Hamas.

(Beta)

11:55h

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, danas je saopštilo da je broj mrtvih na toj palestinskoj teritoriji od početka rata sa Izraelom dostigao 41.206.

Navodi se da su najmanje 24 osobe poginule u protekla 24 sata i dodaje da je 95.337 ljudi povređeno u Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra.

(Beta)

Bonus video: